Potenciál dronov je obrovský.

V blízkej budúcnosti by sa drony mohli hromadne začleniť do zdravotníckej infraštruktúry, vďaka čomu by pomohli vyriešiť problém so sťaženou dostupnosťou zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov žijúcich ďaleko od miest.

Dôkazom toho sú aj úspešné testy, ktoré prebehli nad horúcou Arizonskou púšťou.

Drony prelietavali nad touto oblasťou s cieľom doručiť vzorky ľudskej krvi na miesto vzdialené tri hodiny od civilizácie. K tomu, aby mohol byť takýto biologický materiál následne použitý na záchranu niečieho života, krv musí byť v bezchybnom stave. To samozrejme závisí od podmienok počas jej prepravy.

Profesor patológie Timothy Amukele so svojím tímom zhromaždil 21 vzoriek krvi a rozdelil ich na dve časti. Jedna bola prevážaná dronmi, ktoré mali k telu pripevnené špeciálne chladiče. Ich úlohou bolo udržiavať krv správnej teploty – zhruba o 15 stupňov chladnejšiu ako okolitý vzduch – počas 160 míl (cca 258 km). Druhá časť vzoriek absolvovala rovnakú trasu Arizonskou púšťou klimatizovaným automobilom.

Krvné vzorky z oboch skupín boli po trojhodinovej ceste podrobené výskumu. Sledoval sa počet buniek i hladina sodíka a oxidu uhličitého v krvi. Následne sa výsledky medzi sebou porovnávali.

Vedci sa museli ubezpečiť, či biologické vzorky prepravované dronmi, nemohli byť narušené vibráciami motora. Ukázalo sa, že ani jeden spôsob prepravy nijako negatívne neovplyvnil kvalitu krvi. Rozdiel však bol spozorovaný v hladine glukózy a draslíka, pod ktorý sa podpísala mierne zvýšená teplota v automobile.

Kedy dôjde k voľnej preprave biologického materiálu prostredníctvom dronov, ostáva otázne. Predtým sa totiž musia doriešiť niektoré nejasnosti týkajúce sa povolení, určenia konkrétnych leteckých dráh, prevencie proti pádom, hrozbe úniku nebezpečnejších látok…

V súčasnosti ale napríklad spoločnosť Zipline v Kalifornii dodáva krv na transfúziu pomocou dronov v Rwande a čoskoro aj v Tanzánii.

Zdroj: The Verge

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: