Bezpilotné lietadlá, známe nateraz ako drony, pomáhajú zachraňovať sekvoje v Kalifornii.

Drony sa rozmáhajú a ich využitie je vskutku zmysluplné. Ako je na mnohých príkladoch vidieť, tu nejde len o nejakú hračku. Tieto lietajúce stroje sú vhodné pre filmárov, pretože môžu kamerou na drone natočiť veľkolepé zábery za zlomok ceny z prenájmu vrtuľníka.

Ukážka vytvárania modelu zo snímkovania dronom

Po tom čo Federálny úrad pre letectvo vydal nové nariadenia a pravidlá, zjemnil ich, je využívanie dronov na vzostupe, napríklad práve pri mapovaní terénu. To využil ekológ Todd Dawson z University of California, Berkeley na mapovanie zdravotného stavu terénu zalesneného sekvojami. V oblasti The Golden State sa za posledných šesť rokov zmenšila vegetácia o 100 miliónov stromov, čo pochopiteľne vedie k znepokojneniu nielen u vedcov.

Kým doteraz bolo treba vyliezť na stromy a mapovať problematiku ručným a namáhavým spôsobom, teraz sa dá s dronom od firmy Parrot jednoducho vyletieť pod tieto vysoké stromy.

Na dron Bebop2 umiestnili fotoaparát, ktorým sa dá snímkovať aj okom neviditeľné spektrum. Vďaka tomuto spôsobu sa bude dať sledovať každá zmena v čase a priestore a neskôr analyzovať.

Zdroj: Business Insider

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.