Hitom tohtoročnej letnej sezóny sú drony a outdoorové kamery. Značka DJI prináša užitočné tipy, aby fanúšikov tejto novodobej zábavy neprekvapila pokuta a využili potenciál produktov naplno. Vedeli ste napr., že momentálne si mimo Slovenska oficiálne nezalietate? 

Rok 2020 bol pre cestovný ruch náročný, preto vzrástol záujem uchovávať si zážitky pomocou najmodernejších technológií. Dovolenkári a cestovatelia siahajú po najnovších trendoch, ktoré zachytia výnimočné momenty a adrenalínové dobrodružstvá. Avšak aj ich používanie má isté pravidlá. Ich dodržiavaním možno predísť sankciám či iným nepríjemnostiam.

Pri cestovaní pozor na „no go“ zóny, hrozí totiž pokuta

Sledovať značky, čítať a hľadať informácie. S dronom totiž nemožno lietať kdekoľvek. Je zakázané narušiť bezletové zóny okolo letísk, vojenských základní, elektrární, vybraných pamiatok alebo centier miest či národných parkov. V prípade, že dron vletí do takejto zóny, vo väčšine prípadov ho vypne rušička signálu. Ak však v niektorých situáciách preletí ponad takéto územie, môže narušiť chod celého letiska a ovplyvniť stovky letov. Pri nedodržaní zákazov hrozia rôzne tresty, zničenie drona a nemalé pokuty.

Pravidlá na používanie dronov v celej EÚ od začiatku roka 2021 upravuje nová jednotná európska dronová legislatíva. Jednotný systém definuje prevádzkové obmedzenia dronov, kategorizáciu dronov, ich označovanie i registráciu a školenia prevádzkovateľov/pilotov dronov s následným testom. To však platí iba pre krajiny EÚ. V prípade návštevy krajiny mimo EÚ odporúčame vyhľadať a naštudovať si lokálne pravidlá pre používanie dronov,“ upozorňuje Věnek Herynk, špecialista na produkty značky DJI z firmy Beryko.

Na Slovensku je legislatíva zatiaľ nejasná

Keďže Slovensko je členom EÚ, jednotná európska dronová legislatíva by mala platiť aj u nás. Hoci je už v Českej republike registračný formulár pre prevádzkovateľov dronov k dispozícii, na Slovensku sa ho spustiť, z dôvodu pandemickej situácie, nepodarilo a nie je určený inštitút, ktorý za nové pravidlá bude zodpovedať. Registrácia bude povinná pri prevádzke dronov, ktorých váha presahuje 250 gramov alebo sú pri dopade schopné vyvinúť kinetickú energiu vyššiu ako 80 joulov, alebo sú vybavené kamerou či iným zariadením schopným zachytiť obraz/zvuk/osobné údaje.

V praxi sa však pre bežných používateľov dronov veľa nemení. Najzásadnejším rozdielom je zmenené obmedzenie maximálnej výšky letu – v otvorenej kategórii je to najviac 120 m nad zemou. Pre profesionálnych používateľov dronov momentálna situácia znamená, že kým sa systém nesfunkční a nespustí, s komerčným lietaním sú aj naďalej obmedzení iba na územie Slovenskej republiky. „Znamená to, že by sa používatelia dronov mali riadiť doterajšími pravidlami. Dronom sa tak môže lietať iba cez deň, musí byť v dohľade pilota a nesmie sa k ľuďom priblížiť na menej ako 50 metrov,“ vysvetľuje Věnek Herynk. Všetky aktuálne informácie sú k dispozícii na oficiálnej stránke Dopravného úradu.

Manuály a aplikácie nie sú iba pre začiatočníkov, vedia umocniť zážitok z lietania

Hoci sú napríklad kamera DJI Pocket 2 a dron DJI Mini 2 jednoduché na používanie, ponúkajú veľké množstvo funkcií.  „V praxi sa často stretávame s tým, že zákazníci manuály neštudujú, lebo to nepokladajú za dôležité. Pravdou však je, že sa v návodoch a inštruktážnych videách môžu dozvedieť o aplikáciách a tipoch, ako z produktu vyťažiť maximum,“ hovorí Věnek Herynk. Dron DJI Air 2S by sa mal dostať do rúk náročnejším a skúsenejším používateľom. Všetky zariadenia majú množstvo automatických funkcií, ktoré uľahčujú ich využitie, napriek tomu si môžete rôzne funkcie zapnúť manuálne. Funkcie umožňujú nastaviť si jeden stabilizačný bod, ktorý bude kamera sledovať, RAW kvalitu fotografie pre ich následnú úpravu či optický zoom. Aplikácie samotného výrobcu poslúžia k jednoduchšej postprodukcii aj ovládaniu produktov. V prípade akčných kamier je vhodné využiť aplikáciu DJI Mimo s AI Editorom, ktorý ponúka širokú škálu šablón a funkcií na úpravu fotografií či videa. Pre drony je dostupná aplikácia DJI Fly, cez ktorú sa každý ľahko a rýchlo naučí ako lietať s dronom, poskytuje pohľad kamery, ale aj sledovanie mapy pre bezpečné pristátie.

Nepodceňujte príslušenstvo, môže vám zachrániť dron pred škodou

Rozšírené príslušenstvo k dronom ponúka praktické pomôcky, ktoré využijú najmä aktívni používatelia. V combo baleniach sú náhradné batérie, nabíjací hub, brašna, nabíjací kábel do auta, ale aj ochranné oblúky pred nárazmi a poškodením. Ak chcete s akčnou kamerou natáčať pod vodou, v rámci originálneho príslušenstva je v ponuke vodotesné puzdro, s ktorým sa dá zhotoviť video v hĺbke až 60 m. S prídavným bezdrôtovým mikrofónom je možné nahrávanie zvuku z väčšej vzdialenosti a s držiakom do auta je vrecková kamera vždy poruke.

Zariadenia DJI v československom e-shope

Produkty DJI je možné zakúpiť na oficiálnom e-shope www.djishop.cz. Spoločnosť Beryko však zároveň počas leta plánuje spúšťať oficiálny slovenský internetový obchod s produktami a príslušenstvom značky DJI. Budeme vás o tom informovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.