Firma chce zamedziť zneužívaniu úložiska.

Ukázalo sa, že niektorí používatelia využívali neobmedzené dátové úložisko Dropbox nevhodným spôsobom. To by mohlo spôsobovať problém firmám s bežným využitím diskového priestoru. O čo ide a čo je považované za nevhodné?

Dropbox ako poskytovateľ cloudového úložiska má rôzne typy predplatného, v závislosti na tom, aké veľké úložisko a doplnkové služby potrebujete. Dropbox Advanced je neobmedzený dátový plán a je vhodný pre firmy, ktoré potrebujú veľké dátové úložisko, no nevedia sa v danej chvíli rozhodnúť, akú veľkú spotrebu budú mať. Skrátka chcú mať k dispozícii toľko priestoru, koľko bude potrebné.

Ako píše sám poskytovateľ tejto služby je zrejmé, že tu dôjde k nerovnomernému rozloženiu využitia priestoru. Budú existovať firmy, ktoré zaberú viac diskového priestoru ako niekoľko firiem dokopy, avšak v tomto by problém nebol a Dropbox s týmto scenárom počíta. Problémom však sú zákazníci, ktorí si kupujú toto rozšírené predplatné nie na prevádzku svojich firemných dát, ale na ťažbu kryptomien, napríklad kryptomeny Chia.

Konkrétne táto kryptomena vyžaduje veľký dátový priestor. Počíta sa v desiatkach gigabajtov. Niektorí jednotlivci dokonca kupovali rozšírený dátový plán na to, aby ho mohli ďalej predávať, čo je v rozpore s podmienkami používania. Podľa tvrdenia firmy spozorovali, že takíto zákazníci často spotrebujú tisíckrát viac úložiska ako skutoční firemní zákazníci.

Následné riziko je v tom, že firmy využívajúce priestor legitímnym spôsobom, teda na svoje účely, ho možno nebudú môcť plnohodnotne používať, pretože dátový a výpočtový výkon bude preťažený práve prevádzkovaním kryptomien. Firma ďalej uvádza, že sa bráni vytváraniu akýchsi zoznamov prijateľných a neprijateľných prípadov použitia rozšíreného predplatného s názvom Advanced, no museli pristúpiť k novým podmienkam.

Od 24. augusta 2023 dostanú zákazníci, ktorí si kúpia tento plán s troma aktívnymi licenciami až 15 TB diskového priestoru. Ten poslúži napríklad na uloženie 4 miliónov fotografií alebo 7500 hodín HD videa. Zmena politiky a podmienok využívania služby by nemala ovplyvniť existujúcich zákazníkov. Ponuka, ktorá bude po novom platiť, je aj naďalej štedrá.

Zákazníci, využívajúci menej ako 35 TB priestoru na 1 licenciu, čo znamená, že je viac ako 99 % zákazníkov, si budú môcť ponechať celkový diskový priestor. Zároveň dostanú dodatočný kredit 5 TB združeného diskového priestoru na dobu 5 rokov. To všetko bez akýchkoľvek ďalších poplatkov.

Existuje však aj 1 % zákazníkov, ktorí využívajú viac ako 35 TB úložiska na 1 licenciu a tých budú kontaktovať. S každým zákazníkom chcú viesť dialóg, aby im uľahčili prechod na nové podmienky. V praxi to bude napríklad znamenať, že po dobu 1 roka budú môcť využívať až 1000 TB priestoru bez ďalších poplatkov.

Pre nových zákazníkov, ktorí si budú chcieť predplatiť ďalší diskový priestor, budú od 18. septembra k dispozícii ďalšie možnosti. Existujúci zákazníci si budú môcť od 1. novembra zakúpiť 1 TB priestoru za cenu 10 USD na mesiac v prípade mesačnej platby alebo 8 USD mesačne v prípade ročnej platby.

Zdroj: Dropbox

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.