Súkromný vyhľadávač umožňuje využívať v podobnom duchu aj umelú inteligenciu.

Reč je o vyhľadávači DuckDuckGo, ktorý má aj svoju službu DuckDuckGo AI Chat. Webová aplikácia vyhlasuje, že nesleduje používateľa a konkrétnym nástrojom umelej inteligencie nedodáva osobné informácie zo strany používateľa. Slúži ako proxy server medzi vami a službou jazykového modelu, ktorý vám dodá odpovede.

Jazykové modely

K dispozícii sú 4 jazykové modely, medzi ktorými sa dá prepínať, no pozor, zakaždým vytvoríte nový chat. Na výber je GPT-4o mini, Claude 3 Haiku, Llama 3.1 70B a Mixtral 8x7B. Jednoznačnou výhodou tohto riešenia je anonymizovanie rozhovorov a to, že vaše údaje nebudú použité na výučbu týchto jazykových modelov.

DuckDuckGo AI ChatZdroj: DuckDuckGo
DuckDuckGo AI Chat a 4 LLM, ktoré podporuje

Služba môže byť vhodná pre tých, ktorí chcú využiť viacero jazykových modelov na jednom mieste. Počítajte s tým, že ide o zjednodušené modely, ktoré sa hodia na rýchle odpovede. Ich cieľom nie je prinášať komplexné odpovede a vrstviť znalosti na základe predchádzajúcich výsledkov.

Ako to funguje?

Z našich skúseností sa dajú veľmi dobre použiť v praxi, ak potrebujete získať informácie na rôzne témy. Používatelia hľadajúci obšírnejšie odpovede a presnejšie vyjadrenia, budú musieť siahnuť po konkrétnych službách, ktoré majú na výber aj iné varianty zo svojich jazykových modelov.

DuckDuckGo AI ChatZdroj: DuckDuckGo
DuckDuckGo AI Chat rozhranie

Ak hovoríme napríklad o verzii Claude od Anthropicu, k dispozícii je základný model s názvom Haiku. Práve ten je navrhnutý na poskytnutie rýchlych odpovedí s cieľom usporiť čas a energiu výpočtového výkonu. Jeho využitie je tak aj pre samotného prevádzkovateľa lacnejšie ako využívanie najpokročilejšieho modelu Sonnet.

Aj keď ide o anonymizované riešenie, na väčšiu mieru súkromia odporúčame využiť open-source modely na vlastnom počítači. Spomenuté LLM sú k dispozícii v súlade s podmienkami používania. Na súkromí sa nič nemení, avšak majú v sebe zabudované ochranné mechanizmy na poskytovanie niektorých typov odpovedí, podobne ako pri využití vyššie uvedených LLM v ich rozhraní priamo od vývojára.

DuckDuckGo AI ChatZdroj: DuckDuckGo
DuckDuckGo AI Chat a základné informácie o súkromí

Zdroj: DuckDuckGo AI

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.