Vyhľadávač, ktorý sa pýši ochranou súkromia, má dohodu s Microsoftom.

Hneď na úvod uvádzame, že ide o normálny jav a to ešte z DuckDuckGo nerobí zloducha, ktorý vás sleduje a zaznamenáva vaše hľadania na lepšie cielenie produktov pre vás. Na webe Komando.com sa objavila správa práve o tom, že existuje oficiálne uvádzaná dohoda medzi DuckDuckGo a Microsoftom, avšak len za istých podmienok. Netreba sa obávať, DuckDuckGo si drží svoju reputáciu.

Tu ide konkrétne o prehliadač internetu na platforme Android a iOS, ktorý umožní niektorým stránkam výrobcu Windows sledovanie niektorých dát, najmä IP adresy. Podľa CEO a zakladateľa vyhľadávača, Gabriela Weinberga, je priamo v zmluvných podmienkach aplikácie aj klauzula o spolupráci s Microsoftom, no pracujú na jej odstránení. Teda na zmene podmienok, za akých bude mať firma prístup k časti vašich údajov. Už samotný prehliadač je nastavený tak, aby blokoval rôzne sledovacie skripty, čím zároveň zrýchlil načítanie webových stránok.

Vo svojej podstate nejde priamo o to, že by mali skripty veľký objem. Ide o to, že potrebujú komunikovať s inými servermi, najčastejšie reklamnými spoločnosťami a tak máte ďalšiu časť odozvy, na ktorú treba čakať.

Vyhľadávač je zo svojej podstaty stále anonymný, nakoľko ani pri tejto spolupráci o vás Microsoft nebude vedieť viac než doteraz. Je tiež ale pravda, že potrebujete v prvom rade použiť tento vyhľadávač. Mať totiž aplikáciu od DuckDuckGo a vyhľadávať na Googli, neprinesie očakávané výsledky z pohľadu čo najväčšej záruky súkromia.

Zdroj: Komando.com

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.