Humans. Zatiaľ asi najlepší seriál, ktorý stvárnil robotov, androidov, takmer ľudí. Hovorme im nateraz androidi. Nerozoznáte ich od bežných ľudí, kým do nich nepichnete nožom a nevytečie z nich modrastá tekutina. Tiež kým sa napríklad neprejavia s hydraulickými končatinami pri nejakej fyzicky náročnej činnosti.

Android v domácnosti bude užitočná vec. Je to asi niečo, čo príde prirodzene s dobou. Bude sa správať takmer ako človek a raz možno na nerozoznanie od ľudí. Sám si nie som istý, či chcem mať doma takéto „zariadenie“. Ale vízia nejakého spoločníka alebo spoločníčky neznie zle. Staral by sa o riady, vynášanie smetí, upratovanie atď. Ak už dnes máme digitálnych asistentov, ktorí sú už na menšej úrovni stupidity, android by mohol byť o kus ďalej. Dala by s ním viesť konverzácia, mohol by zisťovať informácie za mňa a odpovedať mi na rôzne otázky. A prosím, nech ho pri každej ďalšej otázke nemusím oslovovať: „Ahoj android“.

Možno ste počuli o kuriozite z Japonska, kde niektorí ľudia chodia na piknik s bábikami životnej veľkosti a trávia s nimi čas. Ich ženy to vraj tolerujú. Príchod takýchto „takmer ľudí“ bude možno sprevádzaný výsmeškom, protestmi, nevôľou a možno aj nedokonalosťou prvých modelov. V každom prípade to bude niečo, čo zvíri hladinu diskusie a bude sa s tým treba popasovať. Ich využitie bude všestranné a môžu byť napríklad i náhradou pomocných psov pre invalidných ľudí alebo sprievodcami pre slepcov, môžu strážiť deti. Ehm, no neviem, či by som zveril androida do rúk mladým nespratníkom. Buď by som ho našiel zaseknutého v kúte alebo by mal na sebe tonu mejkapu a z androida by sa stala na chvíľu princezná s kilom sponiek vo vlasoch.

Keby som mal také niečo teraz hneď, asi by som ho netýral otázkami ako: „Ahoj android, aké je v Bratislave počasie“? Alebo: „Ahoj android, otočíš žalúziami, aby som sa sám pozrel“? Kto vie, ako to bude s doplnkovými znalosťami, či sa bude sám učiť alebo bude treba sťahovať za dodatočné peniaze ďalšie podprogramy, napríklad fitness. Určite by som mu ale zakázal informovať ma o tom, koľko kalórií majú vanilkové venčeky, len čo jeho mikrofóny analyzujú zašušťanie obalu.

Mišov verdikt

Ak sa raz dožijeme toho, že androidi budú medzi nami, nebude to ľahká doba. Pre obrovský počet ľudí to môže byť taká depka „FaceStagram“ na druhú. Dnes sú to sociálne siete, čo mnohým sťažuje život, hoci si to nepriznajú alebo si neuvedomia. V budúcnosti to bude možno takýto stroj. Najväčšiu obavu mám asi z toho, že bude až príliš dokonalý oproti ľuďom. A čo vy? Ste pripravení na to, že s vami raz bude pozerať telku android?

Názor Romana Kadleca

Roboti sú tu už dnes, zatiaľ iba v testovacích projektoch. Videli sme ich na letiskách, kde vám radili a snažili sa vás navigovať tam, kam ste potrebovali. Roboti sú aj v Ázii a tam už ide o normálny predajný artikel. Pripomeňme výmysel menom ASUS Zenbo, ktorý síce nemá ruky ani nohy, ale dokáže sa pohybovať po byte a funguje ako spoločník. Ocenia to najmä starší ľudia a zahrá sa aj s deťmi – tak to vidí ASUS. A fakt je, že Ázia je trochu iný svet. Spomínal to aj Mišo, oni majú aj bábiky životnej veľkosti. Tak prečo by nemohli mať milého robota, ktorý má zabezpečiť určité rozptýlenie a prípadne sprístupniť kontakt s blízkymi alebo kontrolu domácnosti. Pre tento účel využíva zabudovaný displej, mikrofón, reproduktory a webovú kameru. Takýchto robotov je tam mimochodom viac. S domácimi prácami zatiaľ nepomôže a človeka nedokáže napodobniť, sme len v začiatkoch.

Neviem si však úplne predstaviť, že sa raz dočkáme doby, keď budú roboti masovo vyrábaní a budú vyzerať ako ľudia. Kto vie, či to stihneme do 50 rokov, ale keď sa pozriem na to, čo sme stihli za posledných 30 rokov – prečo nie? Vývoj pôjde ruka v ruke so zlepšovaním umelej inteligencie a virtuálnych asistentov a kým príde doba, že budeme môcť viesť s takýmito technológiami naozaj plnohodnotný rozhovor vo všemožných jazykoch, tak sa možno už dočkajú aj plnohodnotného tela. Či už z hľadiska dizajnu alebo funkcionality.

Ak sa však bavíme o dnešných možnostiach ako si uľahčiť každodenný život a povinnosti, do popredia sa tlačia najmä dve technológie. Robotické vysávače sa medzigeneračne viditeľne zlepšujú a technológie inteligentnej domácnosti umožňujú automatizovať niektoré otravné procesy. Riad do umývačky alebo prípravu jedla či pokročilé poriadky však musíme zatiaľ zvládať sami.

Z určitého hľadiska som však zvedavý na dobu, keď sa začnú predávať plnohodnotní robotickí spoločníci a pomocníci. Otázkou ostáva najmä ich cena, ale aj to, ako spoľahlivo budú fungovať. A samozrejme aj to, ako ich prijme spoločnosť a kedy sa na robotov budeme dívať ako na štandardnú súčasť výbavy domácnosti.

Romanov verdikt

Som človek, ktorý má veľmi pozitívny vzťah k technológiám a rád skúšam nové výmysly. Či však budem stáť v prvom rade na domáceho robota, ktorý bude vyzerať ako človek, to teraz naozaj neviem posúdiť. Čaká nás zaujímavá budúcnosť a až čas ukáže, či bude taká, ako ju prezentujú sci-fi filmy a seriály. Resp. kedy TO príde.

Na článku spolupracoval Michal Reiter. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit