Prinášame vám ďalší duel. Tentokrát je pohľad na to, či sa oplatí platiť za mobilné aplikácie alebo nie.

Názor Michala Reitera

Základom smartfónu sú aplikácie. Keby nebolo ich, prakticky nemáte pre telefón využitie. Ešte aj na fotografovanie sa dá využiť samostatne zakúpená aplikácia. Systému sa dá vymeniť rozhranie, klávesnica a pridať ďalšie vylepšenia. Nie všetko je ale zadarmo. Tak ako aj v tom bežnom počítačovom svete sa za programy platí, platíte aj za appky v mobile.

Osobne nemám vyhranený názor na platenie alebo používanie zadarmo. Skôr som za platenie. Je to odmena autorom, ktorí na programe pracovali a mne prináša úžitok. Aplikácie, ktoré sú zadarmo mám takisto rád. V mojom prípade sú to zväčša základné programy ako Facebook, Messenger, Page Manager, Instagram, Chrome, Opera a ďalšie. Skrátka taká povinná jazda sociálnymi sieťami a internetom. Tento typ vlastne očakávam zadarmo. Firmy, ktoré ich robia majú iný biznis model, než priame príjmy za aplikácie. A je akýmsi nepísaným pravidlom, že bývajú zadarmo.

Potom sú tu aplikácie, ktoré zobrazujú reklamy, no kúpiť si ich nemôžete. Povedzme si priamo, že sú to hlúposti vhodné tak na pobavenie školákov, ktorým je jedno koľko je v aplikácii zobrazenej reklamy. Zväčša ide o hry alebo špecifické aplikácie, ktoré podľa môjho pocitu majú za úlohu primárne zobrazovať reklamu. Ich sekundárna činnosť je mnohokrát ukrytá ako používateľom tak aj tvorcom. Typické aplikácie z tohto segmentu sú napríklad rôzne zrkadlá. Ide vlastne o duplicitu funkcie z fotoaparátu a je lepšie sa im vyhnúť a vôbec neinštalovať.

Špecialitou je tzv. freemium (free/premium) model. To znamená, že aplikáciu si stiahnete, funguje, no ak chcete všetky funkcie, treba zaplatiť. Zväčša nejde o veľké sumy. No cena emailového klienta sa vie vyšplhať aj na 9,90 eura. V tomto prípade freemium padne vhod, nakoľko autori aplikácie požadujú platbu len ak chcete používať viac ako jeden účet. Nie každý výrobca takto nastaví platobnú politiku. V hrách ako napríklad Clash of Clans je freemium model poriadne drahý špás. Hrať môžete neustále zadarmo, no reálne máte podstatne znížené šance niekam sa dobojovať bez kúpenia prémiových položiek. Čo inému trvá tri dni, vám bez platenia môže trvať aj tri týždne. Za toto nie som ochotný platiť. Kúpite suroviny, miniete, posun v hre zanedbateľný. Dobrá myšlienka, s ktorou som sa stretol pri diskusii je kúpiť si niektorú položku, bez ohľadu na význam v hre. Jednoducho ju kúpiť ako podporu pre autorov hry.

Verdikt MR

Tvrdím, že nevidím nič zlé na platených aplikáciách. Rád si ich kupujem, ak mi prinášajú úžitok. Navyše nejde o veľké sumy. Typicky 2,90 alebo 3,90 eura. Množstvo programov a hier býva v zľave, treba pozrieť na www.app-sales.net a  hru, ktorá stojí 5,90 eura kúpite tak za 0,90 eura. Deťom asi nemá zmysel kupovať každú hru, ktorá ich nadchne. Bežne pracujúci človek podľa mňa nemá problém si aplikáciu kúpiť. Iba ak morálny, lebo ešte nie je v roku 2016 a nechce platiť za nuly a jednotky.

Názor Romana Kadleca

Ako povedal Mišo, aplikácie sú základom smartfónu. Bez nich by sa Android telefóny či iPhone príliš neodlišovali od starej Nokie 3310. Otázku či platiť alebo neplatiť za aplikácie by sme mohli trochu pretransformovať a zamyslieť sa nad tým, čo si môžete kúpiť a akým spôsobom.

Aplikácií je viacero typov, ale značná väčšina spadá do kategórie freemium/premium. V prvom prípade máte aplikáciu zadarmo, ale prostredníctvom mikrotransakcií si môžete odomknúť ďalšie funkcie. V druhom prípade platíte za aplikáciu vopred a väčšinou vás ďalšie mikrotransakcie už nečakajú. Respektíve ak áno, funkcionalitu aplikácie neovplyvňujú tak výrazne ako pri freemium appkách.

Osobne sú mi sympatické oba platobné modely. Avšak, záleží aj od toho, ako citlivo ich vývojári integrovali do svojho produktu. V prípade rôznych nástrojov, pomôcok a editorov ocením, keď si môžem vyskúšať rozšírenú demoverziu zadarmo a v prípade potreby získať úplnú funkcionalitu za menší poplatok. V segmente hier však preferujem kvalitné prémiové tituly, za ktoré zaplatím jedenkrát a už ma vývojári neotravujú. Treba však uznať, že takýchto hier nie je veľa a treba mať prehľad o situácii na trhu. Zároveň odporúčam stránku www.appshopper.com, ktorá informuje o zľavnených iOS aplikáciách.

Hry ako Clash of Clans ma vyslovene iritujú. Nie sú navrhnuté s cieľom zabaviť vás, ale s cieľom získať peniaze z vašej peňaženky. A funguje to. Uspieť na trhu F2P hier je síce náročné, ale komu sa to podarí, ten má zisky, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani vývojári AAA titulov. Z pohľadu dlhoročného hráča je však ťažké prispôsobovať sa tomuto trendu. Na druhej strane, takéto hry sa na mobilnom zariadení hrajú o poznanie pohodlnejšie ako napr. remake titulu SW: Kotor, ktorý si svoju cenovku bez problémov obháji.

Verdikt RK

Za aplikácie platím, a to v prípade freemium aj premium segmentu. Pri pohľade na moje nainštalované aplikácie, CG Transit je užitočný sprievodca MHD. Túto službu si platím už tretí rok. Z hier som si užil premium tituly ako Implosion – Never Lose Hope, Lara Croft GO alebo Bastion. Je však pravda, že by ste našli aj jednu, dve F2P hry. Ide o výnimky, potvrdzujúce pravidlo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: