Čistý Android alebo rozhranie od výrobcu smartfónu? To je otázka?

Čo si o tom myslia naši redaktori, Roman s Mišom, sa dozviete v ďalšom dueli.

Názor Michala Reitera

Keď sa povie smartfón s čistým Androidom, vyvoláva to v mnohých z nás dávku akéhosi uznania. Je dnes celkom problém nájsť zariadenie s čistým Androidom. Výrobcovia totiž veľmi radi prinášajú vlastné predstavy o tom, ako má rozhranie telefónu vyzerať. Preto sa s čistým Androidom stretneme len pri vybraných smartfónoch. Toto mi vôbec neprekáža. Mám rád rozhranie, ktoré výrobcovia integrujú do telefónov. Niektoré sú krajšie a užitočnejšie, iné menej. Ja vnímam takýto telefón ako celok. Teda nie iba podľa technických parametrov na webe a konečnej ceny. A práve „čínske“ značky tlačia cenu čo najnižšie a prinášajú výrazne predimenzované technické parametre. To zaujme, ale nedokonalý preklad, horšia kompatibilita s aplikáciami už menej. Čistý Android je zároveň predpoklad rýchlejších aktualizácií na nové verzie, ale vlastne ani to celkom nie je pravidlo a už vôbec nie plošne na všetkých značkách – Pixely a Nexusy od Google sem nepočítam.

Najradšej mám rozhranie od Samsungu. Je vynikajúce, graficky je veľmi efektné a je aj skutočne praktické. Totiž najviac sa podobá akémusi ekosystému Apple a iOS. Tak takéto niečo podľa mňa spravil Samsung na Androide. Má užitočné aplikácie pre svoje príslušenstvo, Samsung Cloud na zálohovanie vašich fotiek v galérii a celého obsahu telefónu a mnoho ďalších výhod. Je úžasné, že dnes vymeníte Samsung telefón za iný a všetko si do neho prenesiete cez cloud. SMS, MMS, históriu volaní, obrázky, videá ako aj nastavenia budíkov, celého systému aj s domácimi obrazovkami a rozmiestnením ikon. Nie že by bol Samsung jediný, kto toto ponúka, ale z môjho pohľadu je to najdokonalejšie spomedzi konkurencie.

Bude to najmä o detailoch a telefón vnímam ako celistvé spojenie HW a SW. Teda nielen to, či má závratný počet GB RAM alebo najrýchlejší procesor. Tiež ma zaujíma to, aký mám z ovládania telefónu pocit. Rolovacia lišta stavového riadka je prepracovanejšia u nadstavby od výrobcu telefónu ako pri čistom Androide. Nie príliš, ale v detailoch a o to práve ide. Rovnako tak je tu galéria obrázkov, ktorú výrobcovia prepracujú. V čistom Androide musím inštalovať alternatívu alebo použiť aplikáciu Fotky. Detail, ale opäť sa mi páči iné riešenie, a to práve väčšinou to od výrobcu telefónu.

Možno to sami poznáte, sú to pocity, ktoré sa ťažko opisujú. Môžete si vybrať čistý Android a potom si tam nainštalovať rôzne rozhrania, tapety, SMS aplikácie a všetky ostatné aplikácie, ktoré potrebujete. No stále nedostanete také rozhranie, v akej podobe ho má konkrétny výrobca telefónu.

Verdikt MR

Telefóny s čistým Androidom zvyknú byť mierne rýchlejšie a poznáte to hlavne u modelov strednej triedy. Hovorí sa, že keď nemáte čistý Android, je systém zahltený a pomalší. Nie je to už celkom pravda. Pozrite sa na svoj telefón. Možno keď budete kupovať nový, bude u vás rozhodovať spokojnosť so značkou, modelovou sériou, jednoducho celkový dojem z telefónu. Aj preto si možno znovu kúpite telefón, ktorý nemá čistý Android. Prečo? Práve pre ten pocit, ktorý sa ťažko popisuje ale niečo vo vás zanecháva – používateľskú skúsenosť.

Názor Romana Kadleca

Mišo to síce v jeho texte nespomenul, ale jeho prvá reakcia na telefóny s čistým Androidom je: „Veď tu nič nie je. Všetko si tam musím inštalovať.“ Áno, veď tam nič nie je a práve v tom spočíva krása čistého Androidu. Nikto mi telefón nezaprace hlúposťami, ktoré nechcem alebo nepotrebujem a nikto mi nezdvojuje základné nástroje, ako je napr. kalendár.

Osobne sa považujem za používateľa, ktorý sa snaží nájsť niečo dobré na každom riešení. Preto mi vyhovuje aj čistý Android, a preto si viem zvyknúť aj na nadstavbu, ktorá sa snaží spraviť z Androidu systém v štýle konkurenčnej platformy iOS. Vždy je to však o kompromisoch a niekedy škrípem zubami, keď sa mi snaží výrobca tlačiť jeho technológie, ktoré sú reálne v praxi skôr nepoužiteľné. Čistý Android si od začiatku prispôsobíte podľa vlastných preferencií a v prípade nadstavieb musíte niekedy pristúpiť na nedobrovoľnú dohodu s výrobcom – pridám ti pár užitočných nastavení alebo funkcií, avšak budeš musieť trpieť aj veci, ktoré sú pre teba zbytočné. Taká je aktuálne situácia, ale nehaňme všetkých výrobcov. Niektorí sa snažia robiť nadstavbu veľmi citlivo. Na otázku čistý Android alebo rozhranie od výrobcu by som preto odpovedal protiotázkou. Od akého výrobcu?

Keď sa pozrieme na aktuálny trh, situácia sa postupne vyrovnáva. Huawei, Xiaomi, LG a Samsung si idú svojou cestou a rozhranie systému Android výraznejšie upravujú. Sony, Alcatel, BlackBerry a HTC robia vizuálne malé zásahy a skôr sem-tam pridávajú nejakú užitočnú funkciu a používateľa až tak neiritujú. Nemajú úplne čistý Android, ale ich nadstavba nemá k nemu ďaleko. Motorola, Nokia a najnovšie aj Lenovo prinášajú čistý Android v pravom slova zmysle, niekedy s drobnou pridanou hodnotou, ako sú napr. Moto akcie.

Faktom ale je, že to, či má smartfón čistý Android alebo nie, je často druhoradé. Môžete mať určité preferencie, ale väčšina používateľov sa pravdepodobne rozhoduje podľa iných kritérií, ako je čistý alebo výraznejšie upravený operačný systém. A ak sa bavíme o úplne mainstreamových používateľoch, tým je často úplne ukradnuté, či tam nejaká nadstavba je alebo nie.

Z pohľadu dnešných telefónov je tiež výhodou, že obsahujú dostatočne veľké úložiská, takže tých pár stoviek MB, ktoré zaberajú predinštalované aplikácie, vám asi až tak chýbať nebude. Aj napriek tomu by som však ocenil, keby viacero výrobcov umožňovalo pri prvom nastavení vybrať aplikácie, ktoré sa nainštalujú do telefónu, ako to ponúka napr. Samsung.

Verdikt RK

Ak by sme žili v ideálnom svete, zhotovil by som si vlastný Android, ktorý by kombinoval minimalizmus čistého Androidu s niektorými extra funkciami, ktoré som si obľúbil v jednotlivých nadstavbách. Nakoľko však v takomto svete nežijeme, telefóny si vyberám podľa hardvéru a ich spracovania a až v druhom rade podľa toho, ako upravený majú Android.

Autori: Michal Reiter, Roman Kadlec

Značky: