Čítačky elektronických kníh sú tu s nami približne 15 rokov. Situácia sa zlepšila nielen technológiou, ktorá na displeji verne imituje papier, ale aj počtom kníh. Teda kníh v nám blízkych jazykoch ako čeština a slovenčina. Je to dôvod úplne prejsť na ďalší spôsob čítania kníh?

Mišov názor

Som za čítačky, ale… poďme sa na to pozrieť z hľadiska typu situácie, nie technológie. Pamätáte si, ako ste v starých detektívkach mohli vidieť nakladanie kníh do auta alebo vlaku a potrebovali na ňu samostatnú batožinu? Dnes už také niečo nevidíme a čoraz viac sa k slovu dostávajú elektronické zariadenia, do ktorých by ste uložili niekoľko lodných kufrov plných kníh.

Som fanúšik elektronických zariadení a minimalizmu. Jedna z najhorších kombinácií v dnešnom svete. Ak teda máme na čítanie obsahu mobilný telefón a v ňom čítačku kníh, prečo kupovať ďalšie zariadenie? Je totiž vhodná pre tých, ktorí naozaj čítajú knihy. Teraz sú na trhu tisícky kníh v elektronickej podobe v slovenskom a českom jazyku. Vybrať si nebude problém. Samozrejme, vždy môžete naraziť na to, že práve ten váš titul nebude v elektronickej forme.

Nevadí, kúpte si ho v papierovej. A tu sa dostávame k môjmu vnímaniu použitia zariadenia podľa situácie. Na cesty čítačku kníh neberiem, zo zásady. Mám tam vždy iné starosti a naposledy som počas služobnej cesty čítal Dana Browna z mobilu cez Knihy Play. Batožina už je aj tak plná a na reálne vyskladané len dve hodiny čítania počas troch plných dní na ceste je ďalší kus plastu pre mňa škoda ťahať. Papierová kniha už prakticky nemá šancu dostať sa do mojej batožiny z dôvodu objemu a neistoty, či sa k nej vôbec dostanem.

Papierové knihy sú pre mňa ideálnym spôsobom, ako si pri hudbe večer prečítať trochu textu za stolom. Čítačka je výborná do postele, musí mať ale podsvietenie. Vtedy sa knihy čítajú oveľa lepšie a netreba držať hrubú väzbu, z ktorej bolia prsty. Držíte vždy strany tak, aby sa nezatvárali. To je pri 400-stranových knihách trochu posilňovňa. Tiež je výhodná na cestovanie, predsa len je to zariadenie, ktoré netreba nabíjať, hoci čítačku bez problémov nabijete káblom od telefónu. Prečo teda čítam papierové knihy aj napriek tomu, že rovnaká a lacnejšia je v EPUB-e? Práve kvôli tomu, že je to typ náučnej knihy a chcem si k nej v pokoji sadnúť. Beletriu zvládnem aj pri postávaní na letisku.

Poďme k cene čítačky. Rozptyl je zhruba 50 až 150 eur. Zostaňme pekne v strede, na stovke. Cena elektronickej knihy je zhruba o 40 % nižšia ako papierovej. Potrebujete teda prečítať asi 20 kníh (ak rátame rôzne ceny), aby ste sa dostali k tomu, že sa vám ušetrenými peniazmi čítačka zaplatí. Preto, nevnímajte ako prvotné kritérium ušetrené peniaze. Je ale veľmi pravdepodobné, že toto zariadenie vás bude motivovať čítať veci, ktoré odkladáte. Vzhľadom na podporované formáty sa nebavíme len rýdzo o knihách, ale aj o dokumentoch.

Mišov verdikt

Pre mňa nie je čítačka otázkou zariadenia, ale situácie. Papierová kniha rovnako umožňuje robiť si poznámky, rýchlejšie si ju prelistujete, pozriete obsah, vrátite sa o desiatky strán na inú kapitolu atď. Pri e-čítačkách je to zatiaľ ťažkopádnejšie a prekresľovanie nie je také komfortné. Môj verdikt je takýto: beletria, ľahké čítanie – pokojne aj v mobile. Náučné papierové knihy, pri ktorých treba pokoj – večer za stolom pri hudbe. Čítačka do postele a na všetky ostatné prípady.

Romanov názor

Na trhu je viacero zariadení, ktoré umožňujú čítať knihy. Nie som fanúšikom čítania kníh pomocou smartfónu. Displej telefónu je jednoducho malý, a to aj napriek tomu, že dnes bežne so sebou nosíme 5,2 a viacpalcové prístroje. Ak mám čítať elektronickú knihu, preferujem iPad alebo ideálne čítačku kníh s technológiou elektronického atramentu. iPad kvôli pomeru strán 4:3, ktorý je na čítanie ideálny. A čítačku kníh kvôli výbornej výdrži batérie a najmä kvôli displeju. Výborne sa číta na dennom svetle a oči z neho takmer nie sú unavené. Čítanie pomocou tabletu je pre oči náročnejšie.

Avšak, ak by som sa pozrel do minulosti… pomocou čítačky som prečítal jednu celú knihu a iPad som využil iba na prelistovanie dokumentov. Nikdy nie na prečítanie celej knihy. Vždy som sa vrátil ku klasickým papierovým knihám. A to aj napriek tomu, že fakty hovoria v prospech elektronických kníh.

Lenže, aj napriek tomu, že papierová kniha je väčšia a ťažšia ako plastové zariadenie, obvykle mám rozčítanú iba jednu. A nakoľko sa v posledných rokoch tešia čoraz väčšej popularite knihy s papierovou väzbou, ich prenášanie nie je také náročné, ako keby som mal so sebou nosiť celú sériu Harryho Pottera v pevnej väzbe. Inak povedané, jednu knižku si viem do batoha kedykoľvek pribaliť.

Súhlasím však s Mišom, že ležať v posteli s poriadnou „buchľou“ je niekedy skúška bicepsov. Ale aj očí. Hlavne, ak sa rozprávame o tom, že si chcete pred spaním prečítať pár strán a ľahnete si na chrbát. Neviem ako u vás, ale v mojom prípade do 5 až 10 minút spím. J

Papierové knihy majú jednu vec, ktorú vám ich digitalizovaná podoba nikdy neponúkne. Vôňa papiera a ten pocit, keď listujete alebo otáčate strany. Je to veľmi príjemný pocit chytiť stránku medzi prsty. To jednoducho elektronické knihy nebudú nikdy vedieť imitovať. A keď si porovnáme ceny kníh, málokedy sú tie elektronické až natoľko výhodné, aby ma presvedčili iba cenou. Samozrejme, pomocou nelegálnych zdrojov si vyskladáte bohatú knižnicu zadarmo, avšak, ako sa hovorí, papier je papier.

Romanov verdikt

Na čítanie používam všetky typy zariadení, avšak keď si chcem prečítať knihu, preferujem jej fyzickú kópiu. Až na výnimky, hmotnosť a rozmery kníh dnes nie sú takým veľkým problémom. Áno, výhodou elektronických zariadení je, že si môžete uložiť aj stovku kníh, avšak reálne nemám rozčítanú viac ako jednu knihu.

A zatiaľ sa mi ešte nestalo, že by som ju dočítal počas cesty a nariekal, že nemám so sebou ďalšiu. Ak si však budete chcieť čítať pomocou nejakého prístroja, jednoznačne odporúčam čítačky kníh s technológiou elektronického atramentu. Displej príjemný na čítanie a dlhá výdrž batérie sú dve hlavné výhody, vďaka ktorým majú voči tabletom veľký náskok.

Značky: