Smartfóny v najnižších cenových skupinách sú obľúbené pre mnohých používateľov.

Nechcú tlačidlový telefón ale nechcú ani žiadny drahý smartfón. Testovali sme dva modely, ktoré majú výbornú cenu. Drahšia motorola pre šetrných, no zároveň jemne náročnejších používateľov. Umidigi zase ukázalo, že pekný smartfón nemusí byť drahý a tak prichádza s cenovkou, akú len málokde uvidíte.

Vyhotovenie

Motorola moto g7 play je najlacnejší smartfón zo siedmej generácie moto g. Zároveň je tento prekvapenie v oblasti použiteľnosti a výkonu. Telo je plastové s vrstevnicovým vzorom. Na dotyk je ale šmykľavé, na stole bude držať stabilne.

Čítačka odtlačkov je na zadnej strane pod fotoaparátom. Dobre, je tu jeden viditeľný ústupok a ten je vo fotoaparáte. Je tu jedna šošovka, na rozdiel od druhého modelu v teste (moto g7), ktorý už používa duálny fotoaparát.

Displej s 5,7“ uhlopriečkou má HD+ rozlíšenie. Výrez je naozaj široký a typovo sa podobá na prvé pokusy, kedy prišli Androidy s výrezmi. Nespornou výhodou je skutočný Dual SIM slot aj so samostatným priestorom pre rozširovaciu kartu a to až do kapacity 512 GB. Ocenili sme aj USB-C konektor.

Umidigi A3 Pro zaujme vzhľadom a kovovým telom so skleneným krytom. Je to jeden z najprémiovejšie vyzerajúcich smartfónov. Najmä ak zoberieme do úvahy fakt, že stojí polovicu z toho čo g7 play. Cenovka si ale vybrala svoju daň v podobe microUSB konektoru.

Výrez je rovnako veľký ako pri motorole. USB konektor je detail, najmä v tejto cenovej skupine. A nie je tu ani NFC, podobne ako pri motorole. Dizajnovo sa podobá na iPhone SE a v tomto smere jednoznačne vedie. Takisto aj ovládacie tlačidlá na boku majú dobrú konštrukciu a ľahko sa nahmatajú.

Čítačka odtlačkov je spoľahlivá, avšak nie je tak rýchla ako u smartfónov za niekoľko sto eur. S tým treba počítať. Neraz sme sa jej omylom dotkli vo vrecku viackrát. Systém to vyhodnotil ako neúspešné pokusy o prihlásenie a tak sme museli systém odomknúť PIN kódom.

Verdikt Vyhotovenie –  0:1

Operačný systém

Motorola moto g7 play používa čistý operačný systém Android s nadstavbou Moto. To jej výrazne pomohlo v plynulosti systému aj pri slabšom procesore. Kto chce, má možnosť si dať vlastný laucher a zároveň komu stačí táto forma Androidu, nebude mať znížený výkon prebujnenou nadstavbou.

Silnou stránkou je použitie Snapdragonu 632, ktorý býva v drahších smartfónoch. Typicky v modeloch na začiatku strednej triedy. Páčilo sa nám nastavenie plochy hlavných obrazoviek.

Je tu napríklad možnosť využiť rôznu veľkosť matice a rozmiestnenie ikon aplikácií. Systém samotný sa dobre používa. To, že je pomalší, je vidieť. Viac v aplikáciách, typicky Mapy alebo fotoaparát vedia procesor potrápiť.

Umidigi A3 Pro používa takisto čistý Android. Pomalšie reakcie sú ale poznať viac. Smartfón má v AnTuTu teste o polovicu nižšie skóre. Oproti motorole sú tu 3 GB RAM.

To môže trochu pomôcť, avšak je to smartfón s low-end procesorom a 3 GB RAM sú malá náplasť. Vhodné na prehliadanie webu, pri multitaskingu nebude telefón príliš rýchlejší. Práve pre spracovanie dát procesorom. Tomu odpovedá aj lepšia výdrž batérie. Tá je v tejto triede vskutku nadštandardných 3300 mAh.

Verdikt Operačný systém – 1:1

Fotografovanie

Motorola moto g7 play má pomalší fotoaparát aj zaostrovanie. Stále však o poznanie rýchlejšie ako v prípade modelu A3 Pro. Na výber má klasické režimy ako napríklad Zvýraznená farba alebo napríklad Portrét. A na to, že je tu len jeden objektív, portrétové rozostrenie je niečo s čím sme boli spokojní. Spravidla nenarazíte na problematické zmeranie hĺbky scény.

Umidigi A3 Pro má dva režimy fotenia. Klasický a skrášľovací. Tretí režim aktivuje nakrúcanie videa. Fotenie je pomalé, ale kvalitné fotky z telefónu dostanete. Len to nie je na nejaký rýchle momenty.

Treba dať viac času, kým spravíte finálny snímok. Bežné fotky s denný osvetlením sú celkom dobré. Skrášľovací efekt je treba nastaviť opatrne, inak budete príliš uhladený a neprirodzený.

Verdikt Fotografovanie – 2:1

Technické parametre

Model telefónumotorola moto g7 playUmidigi A3 Pro
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 3. 2019Android 8.1, aktualizácie 5. 10. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIMDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 323 / 32
ProcesorSnapdragon 632, 8-jadrový, 1,8 GHzMT6739, 4-jadrový, 1,5 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónovIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1512, 19:95,7 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GBmicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie4.0, ABGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx (f/2.0)12 (f/2.0) + 5 Mpx
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.2)8 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAhnie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 72 × 8 / 149147 × 70 × 9 / 186
KonektorUSB-C, 5 WmicroUSB, 5 W
ZapožičalmotorolaUmidigi
Cena [EUR s DPH]14979
Benchmarky  
AnTuTu Benchmark – Total score9773946255
PCMark for Android – Performance59193303
3DMark Sling Shot Extreme – Total51581
Graphic42265
Physics2219597
VRMark Amber Room – Total622565
A1 SD Bench – RAM [MB/s]51423590
Hodnotenie  
Dizajn a konštrukcia3/54/5
Hardvérová výbava2/51/5
Rýchlosť2/51/5
Výdrž4/54/5

Verdikt

Motorola moto g7 play je výborný smartfón v nižšej triede. Má nabíjanie cez USB-C, čistý Android a rozšírenia Moto. Navyše aj celkom dobre fotí. Je to ale základný telefón a to treba zobrať do úvahy.

Cena: 149 EUR

Umidigi A3 Pro má extra nízku cenu. Vyhráva najmä dizajnom a veľkou batériou. Systém je kvôli procesoru pomalší a nepomáha ani navýšenie 1 GB RAM oproti motorole. Odporúčame každému, kto chce smartfón s Androidom a skutočne nepotrebuje multimediálne delo ale napríklad mobil, ktorý dlho vydrží na batériu.

Cena: 79 EUR

Prečítajte si aj:

Recenzia Umidigi A3: Lacný smartfón s malým prekvapením

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.