Názor Michala Reitera

Zatiaľ si povysávam sám. Nemám robotický vysávač hneď z viacerých dôvodov.

Prvý je, že na tento typ pomocníka treba mať prispôsobené priestory. Inak by išlo pre mňa o užitočné riešenie už pred rokmi, hoci jeho stupidita presiahla pomyselnú hodnotiacu stupnicu. Je pravda, že čase nástupu robotických vysávačov sa ešte len učili. Nielen to, ako trafiť po miestnosti, nespadnúť zo schodov, nerozbiť drahú čínsku vázu, ale najmä to, ako povysávať. Boli takpovediac nedbalé a meniť kvôli nim perzský koberec tiež nie je to pravé.

Druhý dôvod je čisto prozaický. Počas vysávania už od puberty dostávam dobré nápady alebo myšlienky či postrehy. Pevne verím, že táto mysliaca schopnosť sa nerozšíri na ďalšie domáce práce. Druhý argument, prečo zatiaľ nemám vysávač je naviazaný práve na priestory, v ktorých by sa musel pohybovať. Nejde len o prahy, ale o celkové rozmiestnenie vecí v byte. Poznám niekoľkých mojich známych, ktorí musia najprv upratať. Aby mal vysávač kade prejsť. Chápete tu iróniu? Upracú detské hračky a môžu ísť s deckami von. Robotický vysávač zatiaľ uprace a doma je naozaj čistejšie. Je to užitočný pomocník práve na takéto špecifické prípady.

Viem, že naprogramovať takýto vysávač nie je len tak. Musí si poradiť s oveľa väčším počtom nástrah, ako si bežne uvedomujeme. Má svoj nemenný tvar a „fyziologické“ možnosti. Nedokáže niečo zobrať, zodvihnúť, povysávať a položiť to naspäť. Mnoho z vás sa preto pozerá na vysávač pravdepodobne aj z pohľadu, ako dobre uprace a koľko po ňom ešte zostane. Tiež aj na fakt, ako veľmi budete musieť zmeniť návyky vo využívaní vášho priestoru.

Mišov verdikt

Nemám, ale chcel by som, taký je môj verdikt. Niekedy v budúcnosti. Vysávanie mi neprekáža, vlastne to robím radšej ako utieram riady. Na rôzne haly alebo na udržiavanie poriadku je to parádna vec. Nech už dokáže viac či menej, mnohí z vás oceníte jeho prínos a mnohí ste už ocenili. Tu až tak nesledujete čas. Povysáva, kým nebudete doma a možno bude robiť spoločníka vášmu psovi či mačke. Smelo do toho, robotické vysávače sú parádna vec. Pozor si dajte len na to, aby nebol podozrivo lacný a najmä, aby ste dôverovali značke. Inak sa stane, že si skôr kupujete obdobu LEGO Technics.

Názor Romana Kadleca

Robotickým vysávačom sa v aktuálnom vydaní magazínu TOUCHIT venujem podrobnejšie vo svojom článku a aj z neho vyplýva, že som fanúšikom tejto technológie. Roboty, ktoré vám povysávajú dom alebo byt, prešli za posledné roky viditeľným vývojom a dnes ide o naozaj praktického pomocníka do domácnosti. Pozitívne je, že sa zlepšila aj dostupnosť týchto zariadení – okrem veľkých výrobcov, ako je iRobot, sú aj na Slovensku oficiálne dostupné vysávače Xiaomi a ďalšie značky, takže si máme z čoho vyberať a nemusíme za robotický vysávač vyslovene zaplatiť 1000 eur. A to je pozitívne pre rozmach technológie. Samozrejme, za predpokladu, že dostanete kvalitný produkt.

Robotické vysávače sú výbornými pomocníkmi, ktoré rád testujem a používam. Treba však povedať, že vám samé o sebe nespravia dokonalý poriadok v domácnosti a v niektorých prípadoch sa vám možnože ani nehodia do domu. Záleží na dizajne vašej domácnosti a na tom, aké vysoké máte prahy alebo iné prekážky, ktoré by mohli potenciálne znemožniť prechod robota z jednej miestnosti do druhej.

Robotický vysávač je ideálny na každodenné vysávanie, keď ste v práci, aby ste sa vrátili do čistého domova. Samozrejme, je vhodné mu jeho úlohu uľahčiť a nenechávať tak na zemi rozhádzané veci alebo predmety, ktoré by mohol potenciálne vysať alebo ich vláčiť po byte. Na toto treba myslieť a takisto treba myslieť aj na fakt, že sú jednoducho miesta, kam sa robot nedostane. Ak máte napr. otvorené dvere, tak robot ich nezavrie a nepovysáva prach za nimi v rohu. Toto budete musieť raz za čas sami vysať.

Robotický vysávač sa však dostane tam, kam vy by ste sa dostali s ťažkosťami a dané miesto by ste nepovysávali tak dobre. Mám na mysli najmä priestor pod posteľou alebo pod skriňami. Pri vysávaní týchto lokalít je robot užitočným pomocníkom.

Romanov verdikt

Používam robotický vysávač alebo si radšej povysávam sám? Kombinujem to. Faktom však je, že odkedy používam robotický vysávač, vraciam sa do čistejšieho domova a následne mi moje vysávanie zaberá menej času. Zameriavam sa totiž najmä na tých pár miest, ku ktorým sa robot nemá ako dostať a zvyšok bytu iba narýchlo prebehnem. Povedal by som teda, že robotický vysávač u mňa doma plní svoj účel a je prínosom.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.