Viaceré konfigurácie nájdete aj v tomto segmente.

Kúpiť sa dajú skutočne drahé notebooky, ktoré majú bohatú výbavu ale aj lacnejšie varianty. Také sa nám stretli v našom dueli notebookov. Teraz opäť pracovne zameraných modelov. Kým prvý má ohromujúcu výbavu a vysoký výkon, druhý je skromnejší ale má väčšiu výdrž na batériu.

Podobne ako v segmente inak zameraných notebookov, aj tu sa snažia výrobcovia zaujať rozšírenými technológiami. Lenovo sa sústreďuje na hardvérovú podporu a prepojenie s firemným softvérom Vantage. Takisto ponúka aj ISV certifikáciu, aby ste mali istotu, že vaše aplikácie budú stabilné. Ak nie, je to dôvod na reklamáciu zariadenia. To je ojedinelý úkaz, s ktorým by ste nemali šancu pri ISV necertifikovanom počítači.

„Poriadny výkon v tele prenosného počítača? Kúpte si pracovnú stanicu v podobe notebooku“

MSI zase prináša optimalizáciu pre grafické aplikácie. Rozpozná, ktoré z podporovaných máte nainštalované a na základe toho si môžete zapnúť optimalizáciu výkonu a systémových prostriedkov. Páčili sa nám aj špeciálne režimy nasvietenia a tónovania farieb pre vybrané kancelárske činnosti. V tejto súvislosti sa stretnete s pojmom IPS-Level. Je to typ displeja z TN panelov avšak vlastnosťami podobný IPS panelu. Hlavný rozdiel, ktorý je pozorovateľný voľným okom je v jase pri sledovaní z väčších uhlov na displej. Podobá sa na štandardný IPS panel a na obsah budete vidieť, postupne pôjde do sivasto až striebristého nádychu zobrazenia.

Lenovo ThinkPad P72

ThinkPad P72 je naozaj vyšší ako bežné notebooky

Toto by ste nechceli mať na kolenách. Avšak na pracovný stôl je to vynikajúca mašina. My to vieme, Lenovo to vie a tak si za ňu aj poriadne vypýtali. Cena odpovedá jej možnostiam a je nám jasné, že toto nebude pre občasného hráča. Hoci na hry je to poriadne delo. Rovnako tak aj na grafické aplikácie. Opäť s ISV certifikáciou kompatibility hardvéru a softvéru.

Celkový pohľad

Pracovná stanica ThinkPad P72 ide iným smerom ako notebook MSI. Tu sa výrobca zameral na veľký displej a skutočne silnú výbavu. Telo ponecháva v známom ThinkPad dizajne a nepodcenil ani odolnosť. Nech už je tento stroj poriadne veľký, stále má vojenskú certifikáciu odolnosti. Špeciálne navrhnuté telo je tak odolné, že ho môžete uchopiť aj za displej a nezlomíte ho. Nuž, pri jeho hmotnosti je celkom problém zdvihnúť ho len jednou rukou. Dostupný je v niekoľkých konfiguráciách. Dobrá správa je, že si ho môžete kúpiť aj v lacnejšej verzii. Môžete ušetriť aj polovicu sumy a ísť na slabšiu no stále silnú výbavu. Jeho hrúbka nám pripomína časy spred viac ako 8 rokov, kedy boli takto hrubé úplne všetky počítače. Serverový procesor ale treba chladiť a s návrhom súhlasíme.

Displej

Displej má uhlopriečku 17,3“ a v našom prípade až 4K rozlíšenie. Práve toto je displej, ktorý má podporu Adobe 100% rozsahu farieb. Na grafike to poznať a získate presné farby podľa tejto oblasti. Netvrdíme, že práve Adobe pokrýva všetky farby, ale je to štandardizovaný rozsah. Máte tak graficky presný displej, ktorý ste schopný zaplatiť. Notebook nemá super tenké rámiky čo nám až tak neprekážalo. Z pohľadu ergonómie oceníte to, že je displej posunutý vyššie. Poloha a výška externého monitora to síce nie je ale podobá sa. Aj preto je prínosom, že spodný pás pod displejom je širší. Horná strana má svoju šírku aj kvôli infra kamere na rozpoznávanie tváre. Takisto aj toto je na vás a môžete si vybrať konfiguráciu bez tohto doplnku a iba s obyčajnou kamerou.

Výrobca neponúka žiadne extra nastavenia obrazovky ako v prípade MSI. My sme však radšej za takýto skutočný IPS displej s podporou 100 % Adobe. Nastavenia správania hardvéru sa ale nastavujú klasicky cez Lenovo Vantage.

Zadný kryt modelu P72

Ovládanie

Je tu štandardná klávesnica z ThinkPadov ako ju možno poznáte z iných modelov. Je vynikajúca a vďaka tvarovaniu klávesov sa na nej dobre píše. Zároveň je tichá. Toto je niečo, čo by sme až tak nečakali pri tomto type stroja a hlavne jeho veľkosti. Výrobca ale použil osvedčený koncept a tak sa veľmi nemá ako líšiť od iných modelov. Dva stupne podsvietenia nám stačia. Tým, že sú klávesy čierne a majú biely krémový návrh písma, je dobre viditeľná za každých okolností. Cez deň aj s podsvietením alebo bez.

Klávesy Ctrl a Fn Lenovo vytrvalo zamieňa oproti drvivej zvyklosti iných výrobcov. Máte ale možnosť ich funkcionalitu prehodiť buď v BIOSe alebo priamo v softvéri Vantage.

My ale najviac oceňujeme najlepší touchpad s akým sa nám kedy pracovalo. Má tlačidlá nad ním, aby ste mohli používať aj polohovací klobúčikov vnorený medzi klávesy. Zároveň ale máte tri fyzické tlačidlá myši a to je naozaj dobrá kombinácia na prácu. Dokonca ideálne v spojení s myšou. Zvláštnosťou sú tlačidlá pod touchpadom. Takisto trojica a sú tenšie, než ich poznáme z iných modelov, hoci tam je už len dvojica. Tu navyše nie je klikateľný touchpad a je pevný.

Pohľad na klávesnicu a čítačku odtlačkov pri P72

Z praxe

Notebook je tak super výkonný a má takú výkonovú rezervu, že sme mali problém ho poriadne zahriať. Detaily v najnovších hrách sme nastavili na maximum, no chladiaci systém sa začal ozývať až po chvíli. Keď to porovnáte s bežnými notebookmi, toto je hneď iná káva. Bežný notebook začne hučať po zapnutí prehliadača Chrome, jeho vypnutí a novom zapnutí. Tu bol pri menej náročných činnostiach notebook prakticky nehlučný. V meradle menej náročných činností to pre danú konfiguráciu znamenalo hromadnú konverziu a vylepšovanie 100 kusov 16 Mpx fotiek.

Na rozdiel od modelu MSI sa dá veko displeja otvoriť až na 180° aj keď nebol dotykový. Tí používatelia, ktorí majú radi LED diódy a ukazovatele aktivity si prídu na svoje. Pod displejom sa nachádza súprava podsvietených ikon. Budete tak poznať aktivitu disku alebo aktívne Wi-Fi pripojenie.

Na nabíjanie tohto notebooku potrebujete silný zdroj. Výrobca pridal 230 W adaptér. Ma sme vyskúšali pripojiť slabší a systém Vantage nás upozornil o tom, že nedodáva dostatok energie. Následne sa nabíjanie vypne, aby sa nepoškodila batéria.

No a nakoniec ešte jedna dobrá správa. Pozrite sa do našej tabuľky na porty P72. K tomuto notebooku asi nebudete potrebovať dokovaciu stanicu. Má extrémnu výbavu portov.

TOP 3 argumenty:

  1. Pracovná stanica bez kompromisov
  2. Spôsob ovládania – touchpad a klávesnica
  3. ISV certifikácia
thumbs-up-icon

Výhody

  • Odolné telo
  • Klávesnica a touchpad so skutočnými tlačidlami
  • Minimálna hlučnosť, pokiaľ nie je v extrémnou výkone
  • 100 % Adobe displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vysoká cena

Cena: 4990 EUR

Zapožičal: Lenovo

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad P72MSI Prestige PS63 Modern 8M
ProcesorIntel Xeon E-2176M 2,7 ÷ 4,4 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)Intel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť64 GB DDR4 (max. 128 GB)8 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSDWDC, 512 GB
Displej17,3″, IPS, Adobe 100 %, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px15,6″, IPS-Level, Anti-glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro P4200 with Max-Q design, 8 GB VRAMIntel UHD Graphics 620
Porty4 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, RJ45, Mini DisplayPort, čítačka SD a Smart Card, kombinovaný audio3 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, microSD kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro for WorkstationsMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]416 × 281 × 31357 × 234 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]3,4521,613
ZapožičalLenovoMSI Czech & Slovak
Cena (EUR s DPH)49901159

MSI Prestige PS63 Modern 8M

Tenký notebook orientovaný na prácu s grafickými aplikáciami a multimédiami. Vhodný na DTP a grafických tvorcov. V tejto konfigurácii ale bez externej grafiky. To mu uberá na celkovom výkone, avšak ponecháva si extra dlhú výdrž a tichý chod. Niečo, čo nie je bežné.

Celkový pohľad

Už tým, že ide o notebook z dielne MSI, je nad očakávanie jasná jeho odlišnosť v dizajne. Vyzerá viac ako multimediálny notebook klasického zamerania ako pracovný stroj. Popravde, toto nie je úplne taký pracovný stroj, ako ich poznáme my. Na druhú stranu je to ideálny notebook pre tých, čo vyžadujú niečo špeciálne. Zároveň sa chcú čo najviac priblížiť nástroju na prácu, ale s prívetivejším vzhľadom. Ten mu nemožno uprieť a toto je špeciálna „slim“ séria teda jednoznačne zameraná na hrúbku notebooku. Hrúbka je rovnaká aj v prípade externej grafickej karty NVIDIA. Tá je totiž vyhotovená v Max-Q dizajne. Naša konfigurácia mala iba internú grafiku. Toto nám trochu prekážalo, ako sme ale uviedli, našli sme iné výhody.

Zadná strana notebooku MSI aj s ich logom Dragon, hoci nejde o herný počítač

Displej

Telo je odolné a značne pevné. Na prvý pohľad to tak vyzerať nemusí. Po bližšom preskúmaní a používaní sme ale zistili, že je skutočne pevné. Toto je presne taký typ pracovnej stanice, ktorú môžete pohadzovať po sedačkách, chytiť za roh krytu displeja a nič sa mu nestane. Celkové zosilnenie robí aj hliníkové telo. A komu to nestačilo, Prestige PS63 má certifikáciu odolnosti MIL-STD 810G.

Ocenili sme ultra tenké rámiky s hrúbkou pod 6 mm na hornej a bočných stranách. Takto vyzerá 15,6“ notebook vynikajúco a po otvorení displeja máte pred sebou naozaj veľkú zobrazovaciu plochu. A to sa na horný pás vošla ešte webová kamera.

Prínosom je displej s technológiou MSI True Color, ktorá umožňuje prepínať podanie farieb tak, aby ste sa mohli sústrediť na vybranú činnosť. Je tu nočný režim, kancelársky, sRGB, dizajnérsky ale aj hráčsky a filmový. Rozdiely sú viditeľné a podanie farieb vynikajúce.

Ovládanie

Klávesnica má tri stupne bieleho podsvietenia. Popisy sú hrubé a dobre čitateľné. Bolo len minimum situácií, kedy sme na klávesoch nevideli celkom dobre ich popisy. To bolo zapríčinené umelým osvetlením a belaso priesvitným posvietením. Klávesy sú tiché a jemne cvakajú. Nie je to ale najtichšia klávesnica. Má minimálny zdvih a na toto si treba chvíľu zvykať. Nejde o nič kritické ale predsa len je to iný pocit. Po klávesoch netreba búchať ani na ne tlačiť. S trochou preháňania sa ich stačí dotknúť a jemne zatlačiť.

Usporiadanie klávesu FN ako aj nastavenie jasu, hlasitosti alebo intenzity podsvietenia je v pravej časti klávesnice. Komu by to prekážalo, môže si softvérovo zameniť klávesy Win / Fn.

Touchpad je extrémne široký a je to unikát. Máte skutočne obrovský priestor na ovládanie, hoci aj tak budete pravdepodobne používať myš. Priamo v touchpade je vľavo hore čítačka odtlačkov prstov.

Prestige P63 v zatvorenom a otvorenom stave

Z praxe

PS63 na nás urobil dobrý dojem. Trochu nepochopiteľné bolo pre nás použitie iba integrovanej grafiky na procesore. Čakali by sme, že takýto stroj sa nebude dať v taketjo konfigurácii ani kúpiť. Inak by sme nemali jedinú výhradu. Tejto konfigurácii pomohla integrovaná grafika práve v dlhšej výdrži. Faktom je, že sme sa dostali takmer na 6,5 hodiny pri práci na batériu. MSI má totiž šetriace režimy, ktoré umožnia lepšie vynútenie zníženého výkonu CPU. Naozaj sme vždy nepotrebovali vysoký výkon a radšej sme ocenili dlhšiu výdrž. Tiež sa nám páčilo, že bol tichý. To je pri pracovných staniciach celkovo problém. Otázkou by ale bolo, aký hlučný je s poriadnou grafikou. Výbava portov je slabšia, ocenili sme ale jeden z USB 3.1 portov. Ten vľavo má totiž podporu Quick Charge 3.0. Rýchlym nabíjaním budete môcť nabíjať smartfóny priamo z notebooku. A to je rozhodne vec, ktorá ostatným výrobcom chýba. Ak ale máte kábel USB-C na USB-C, podporu rýchleho nabíjania máte priamo v tomto type portu.

Prekážalo nám ale vypínanie dvoch portov napravo. Nepomohol ani reštart, ani vypnutie, ani odobratie prijímača myši. Po čase sa znova prebrali, na systém fungovania sme ale neprišli.

TOP 3 argumenty:

  1. Tenký profil
  2. Tichý a dlhá výdrž
  3. Softvérové nástroje od výrobcu
thumbs-up-icon

Výhody

  • Hliníkové telo
  • 3-stupne podsvietenia klávesnice
  • Nastaviteľný výkon v Creator Center

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Len integrovaná grafika
  • Klávesnica mohla byť tichšia
  • Touchpad bez samostatných tlačidiel

Cena: 1159 EUR

Zapožičal: MSI Czech & Slovak

Model / TestyLenovo ThinkPad P72MSI Prestige PS63 Modern 8M
Kancelársky výkon – PCMark 1053633977
Essentials85548282
Productivity79056906
Digital Content Creation61922986
Herný výkon – 3DMark 11168671936
Graphics score202881774
Physics score108386063
Combined score117981452
Herný výkon – 3DMark, Time Spy5239410
Graphics score5290358
CPU score49732418
VR Mark
Orange Room6877621
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]988,1779,7
Access time [ms]0,0770,066
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:366:23
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,1 / 42,832,8 / 36,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,8 / 41,232,9 / 39,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility1,333,96
Odolnosť tela5/54/5
Dizajn3/55/5
Klávesnica5/54/5
HW a SW vyladenie5/54/5
Celkový výkon5/53/5

Verdikt

Lenovo ThinkPad P72 je pracovná stanica ako sa patrí. Nie je tu žiadne ale. Je prispôsobená na prácu so štandardizovanými aplikáciami v oblasti CAD a grafiky. Je to ťažký notebook, no zároveň poskytne na stole pohodlie takmer klasického počítača. A nakoniec, vždy si ho môžete zobrať so sebou. Dostali sme ho v extrémnej konfigurácii a tomu odpovedá aj cena. Koho tento notebook zaujal, má možnosť ísť na nižšiu cenu znížením parametrov.

MSI Prestige PS63 Modern 8M je príjemný notebook. Dobre sa používa, je tenký a zároveň pevný. Klávesnica je špecifická a dobre sa na nej píše. Dych nám vyrazil širokánsky touchpad. Nám sa tento model páči svojou optimalizáciou a nástrojmi na prispôsobovanie výkonu, výdrže batérie a hlučnosti. Naozaj príjemný notebook s výborným displejom.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.