Tentoraz sa súboj našich chlapcov bude odvíjať od novinky spoločnosti Apple – iPhone SE.

Názor Michala Reitera

iPhone SE je rozhodne zaujímavý telefón. Je to niečo, čo sa mne osobne veľmi páči. Nabitý technológiami v malom tele. Navyše v takom, ktoré tu už bolo a používatelia ho poznajú z iPhone 5. Je to šikovný telefón do ruky v pravom slova zmysle. Aj keď nie som zástanca telefónov s uhlopriečkou väčšou ako 5,2″ (pretože 5,5″ už je naozaj dosť), tu je vidieť, na čo si človek zvykne. Áno, 4″ displej nového iPhonu je trochu drobček a povedzme, že už si príliš neviem predstaviť pozerať na ňom filmy alebo videá.

Uvedenie tohto telefónu som sledoval a je to prvýkrát, čo som takto evidoval predstavenie iPhonu. Veľmi ma zaujímalo, ako bude vyzerať a koľko bude stáť. Nuž tu sa dostávame k mojej pointe. Cena 399 dolárov za 16 GB je prijateľná a v čase veľkolepého živého prenosu som to videl asi veľmi ružovo. Viac ako je ružová farba nového iPhonu. Vtedy som si povedal, že sa stanem „applistom“ aj keď prerátajú cenu podľa kurzu 1:1. Nuž moje naivné predstavy sa rozplynuli a nové „SE-čko“ stojí ešte viac ako 1:1. So základnou 16 GB pamäťou. Cena okolo 480 eur je naozaj príliš vysoká, aj keď treba zohľadniť, že US cena je bez dane a EU cena je s daňou. Ja toto považujem za „potrestanie Európanov“. Na druhú stranu chápem vyššiu cenu. To, že má 4″ displej, nie je výhovorka na zlacnenie. Je to špičkový telefón s parametrami modelu iPhone 6s. Tiež je fakt, že Apple si stále drží hodnotu svojich produktov a nedegradoval tak svoju komunitu používateľov. V jednoduchosti povedané neotvoril klub tým, ktorí nie sú ochotní si za kvalitné Apple produkty adekvátne priplatiť. To je v poriadku.

Teraz ku konceptu. Veľmi sa mi páči tento model, no len ako sekundárny. Mať len malý iPhone by bol pre mňa nezvyk. Vyskúšal som si ho, hoci len veľmi krátko a moje obavy z písania na zúženom priestore sa ihneď rozplynuli. Je tu navyše predikcia slov a klávesnica funguje dobre. Dalo by sa na ňom písať rovnako dobre ako na širšom telefóne s Androidom. Možno by som povedal, že ešte lepšie či inak povedané s väčšou istotou. Na počúvanie hudby, prezeranie emailov, rýchle odpovedanie na chatovacích službách, by som ho využil. Neraz naozaj ako primárne zariadenie.

Verdikt MR

iPhone SE je u mňa vnímaný ako druhý telefón. Teda Androidu a zariadeniam s 5,2″ displejom by som zostal verný, no „SE-čko“ by som si kúpil ako druhý telefón pre kontakt s ekosystémom iOS. Parametrovo ide o veľmi dobré zariadenie a rozhodne by sa mi páčil. Ak máte rovnakú dilemu a chcete si ho kúpiť, som za. iPhone SE sa vydaril, a to najmä preto, lebo zmenšením tela výrobca nedegradoval technologickú výbavu. A toto sa vo svete Androidu vidí len málokedy.

Názor Romana Kadleca

iPhone 5 som používal bez prestávky takmer 3 roky. V tej dobe mi 4-palcový displej prišiel dostačujúci pre všetky moje potreby. Faktom je, že počas posledného roka som postupne presedlal na 5,2-palcové a väčšie telefóny. Posledné týždne som dennodenne používal Huawei Mate 8 a prechod zo 6 palcov na 4-palcový displej je naozaj poznať. Totiž, telefón začnete používať úplne iným spôsobom. Obmedzíte používanie v jednej ruke na nutné minimum a naplno ho začnete využívať dvoma rukami. So 6-palcovým telefónom sa takto pracuje výborne, a to platí aj pre písanie. Zároveň som si všimol, že som častejšie pracoval s telefónom a tablet používal menej často. Mate 8 mi vyhovoval aj z hľadiska pozerania videa, v električke už nevyťahujem tablet, vystačím si so 6-palcovým displejom.

Pri testovaní iPhonu SE som sa však musel vrátiť do starých koľají. Prvotný šok, že displej je nejaký malý a všetky grafické prvky sú na sebe „nalepené“, začalo nahrádzať postupné zvykanie si. Telefón som začal používať na tie najnutnejšie činnosti – kontrolu, kto mi píše cez Messenger alebo posiela email. V prípade potreby som priamo odpísal alebo si našiel žiadané informácie na internete. Ocenil som, že všetky tieto činnosti viem zvládnuť aj pomocou jednej ruky bez toho, aby som sa bál, či mi telefón vypadne z ruky alebo nie. Faktom je, že okrem komunikácie (bez ohľadu na jej typ), som sa s telefónom hral menej. Nepozeral som videá, nesnažil sa riešiť pracovné povinnosti nad rámec urgentných záležitostí. Dalo by sa povedať, že som iPhone SE používal efektívnejšie.

Ťažko povedať, či má zmena správania výpovednú hodnotu z hľadiska titulnej otázky. Pretože na situáciu sa dá pozerať dvojako. Áno, vystačím si aj so 4-palcovým displejom a oceňujem, že telefón viem kedykoľvek plnohodnotne ovládať v jednej ruke. Na druhej strane, spôsob používania telefónu sa razantným spôsobom mení. Ak sa dívame na 4-palcový iPhone ako na telefón, ktorý má slúžiť v prvom rade na komunikáciu – telefonáty, Messenger a podobné služby a jednoduchú správu emailov, áno, 4-palcový displej na to postačuje. V rámci ostatného používania však treba robiť kompromisy alebo radšej použiť iné zariadenie.

Verdikt RK

Na 4-palcovom displeji zvládnem manažovať všetku komunikáciu. Na druhej strane, prehliadanie internetu je menej pohodlné kvôli veľkosti displeja, video nemá zmysel pozerať a takisto ho ani nezostrihám v editore, pretože obrazovka neponúka dostatok priestoru pre zobrazenie všetkých potrebných prvkov. Ale so 4-palcovým displejom som dokázal existovať pred rokom a vedel by som sa mu prispôsobiť aj dnes. Treba iba zmeniť návyky používania.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky: