Zmerať vzdialenosť znamená nájsť meter a hlavne pri dlhších vzdialenostiach mať aj trochu šikovnosti. Nikdy si pritom neviete, či je to naozaj zmerané presne. Ak si chcete byť istí, chvíľu s meraním vzdialenosti strávite.

Dá sa to aj rýchlejšie a as istotou, riešením je laserový merač vzdialenosti. Určite za takéto zariadenie nechcete dať kopu peňazí, lebo pre bežného človeka nie je meranie vzdialenosti každodenný chlebíček. ale sú chvíle, kedy to potrebuje. My sme si teda vyskúšali prístroj za super cenu, ktorý nájdete v sieti predajní LIDL alebo pohodlnejšie objednáte v ich e-shope.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Laserový merač vzdialenosti LIDL Parkside PLEM 50 C3

Základné parametre

Ide o zariadenie s kódovým označením PLEM 50 C3 a je od privátnej značka PAKRSIDE. Môžete s ním merať vzdialenosť v rozsahu od 5 cm po 50 metrov, čo bude vo väčšine prípadov vyhovovať. Presnosť merania výrobca udáva ±1,5 mm, my sme preverovali meranie a presnosť bola menšia ako 1 mm.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Meracia hlava s laserom

Namerané údaje zobrazuje na LCD displeji, ktorý môže byť podsvietený. Meranie môžete prebiehať v metrických alebo britských mierach.

Meranie

Funguje to jednoducho. Prístroj priložíte k miestu začiatku merania, potlačíte príslušné tlačidlo, vidíte červenú bodku na mieste, kde je koniec merania a na displeji vidíte nameraný údaj v číselnej podobe.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odklápací dorazový kolík v spodnej časti prístroja

Pritom si môžete určiť, od kade sa počíta začiatok merania – či je to vrchná alebo spodná strana zariadenia a tiež je možné pre špeciálne prípady použiť vyklápací dorazový kolík, ktorý sa dostane do hlbších a tenších priestorov. To môžete využiť napr. ak potrebujete zmerať vzdialenosť tyčky, pre ktorú ste v doske stole vyvŕtali dierku. Okrem merania po stlačení tlačidla je možnosť aj merať vzdialenosť priebežne ako prístrojom pohybujete.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Namerané a vypočítané údaje na LCD displeji

Doplnkové funkcie

Okrem tohto základného meranie sú tu ďalšie povedzme matematické funkcie. Namerané vzdialenosti môžete postupne sčítavať alebo odčítavať, je tu možnosť výpočtu plochy, objemu, odvesny pravouhlého trojuholníka z Pytagorovej vetry a pod. Sú prípady, kedy sa vám to môže hodiť.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Výpočet objemu

Merač má v pamäti posledných 100 nameraných vzdialeností. Na prístroji sú aj dve vodováhy. Dostanete ho spolu s dvoma alkalickými batériami a obalom s pripevnením na opasok.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Merač v obale na opasok

Vyhodnotenie

Prístroj plní svoju úlohu bez problémov, je vyhotovený odolne a je veľmi kompaktný. Páči sa nám, že ak ho zabudnete zapnutý, sám sa po chvíli vypne a šetrí tak batérie.

LIDL Parkside PLEM 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Umiestnenie batérií

Hmotnosť merača je 131 gramov, pohodlne sa zmestí do vrecka na nohaviciach.

Cena: 27,99 eur

Zapožičal: LIDL

Zdroje: vlastné, LIDL

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.