Samsung Knox je vopred nainštalovaná služba na mobilných zariadeniach Galaxy. Jej hlavné určenie je zabezpečenie vysokej bezpečnosti dát.

Bezpečnosť priamo v DNA

Samsung vyvíja a vylepšuje bezpečnostnú platformu Knox už niekoľko rokov. Aktuálnym výsledkom je ucelený systém, ktorý poskytuje súkromie pre vaše dáta, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Ide o zabezpečenie na úrovni hardvérového čipu a funguje hneď od prvého zapnutia telefónu. Reaguje na aktuálne bezpečnostné hrozby a platforma Knox je preto neustále aktualizovaná.

Vaše citlivé dáta patria do zabezpečeného priečinku

Mobilné zariadenie je dnes fotoalbum, knižnica dokumentov, kontaktov ale aj peňaženka. V rámci platformy Knox sa vytvorí špeciálny zabezpečený priečinok, do ktorého sa dostanete naozaj len vy. Je to uzamknutý priestor chránený špeciálnou vrstvou pre citlivé dáta, ktoré sa nesmú dostať von. Prístup k nemu je možné napr. pomocou zadania PIN alebo biometricky. PIN je v tomto prípade iný, ako prístupový kód, ktorý bežne používate na odomknutie zariadenia.

Platforma Knox ponúka zabezpečenie hneď na niekoľkých vrstvách. V skutočnosti ide o kombináciu hardvéru a softvéru, pričom vaše údaje dokonale chráni pred prepísaním, ukradnutím alebo zničením. Vy ako používateľ ste v skutočnosti jediná osoba, ktorá sa k takto chráneným dátam dostane. Do zabezpečeného priečinku sa nedostane ani servisný špecialista, nemá na to potrebné opatrenia.

Vo výsledku platforma Knox spĺňa vojenský stupeň ochrany dát a preto ho používajú ho viaceré vládne organizácie na celom svete. Je to miesto, kam si ukladáte svoje dôležité dokumenty, fotky, zmluvy, citlivé kontakty a máte istotu, že sú dobre chránení. Pokojne tak môžete požičať napr. telefón inej osobe, ktorá možno aj pozná vás bežný prístupový kód a nepomôže jej to – prístup sem je chránený a citlivé dáta sú tu ako v trezore.

Ako na to?

Vytvorenie a používanie Zabezpečeného priečinku je jednoduché. Choďte do Nastavenia, tam vyberte položku Biometrické údaje a zabezpečenie. Vo vzniknutom okne vyberte Zabezpečený priečinok. Ak ste ho nemali ešte vytvorený vo vašom Galaxy zariadení, dostanete otázku ako bude tento špeciálny priestor chránený. My odporúčame kombináciu PIN kódu a odtlačku prsta. Môže to byť ale aj vzor alebo textové heslo. Ďalej si nastavujete, či sa otvorený Zabezpečený priečinok uzavrie po vypnutí obrazovky (odporúčame) alebo vždy, keď z neho odídete či po nastavenom časovom intervale (do 30 minút).

Takto vám vznikne nová aplikácia Zabezpečený priečinok, pričom jeho ikonu si môžete, ale aj nemusíte umiestniť na obrazovku aplikácií. Po jej otvorení máte priestor na prácu – je tu chránená Galéria, Kalendár, Kontakty, Fotoaparát, Samsung Internet, Moje súbory, Samsung Notes a Hudba Play.

Napr. fotografie sa veľmi jednoducho presúvajú z bežnej galérie do chránenej. Stačí len vybrať príslušnú fotku a v položke Ďalšie (tri zvislé bodky) vyberte možnosť Premiestniť do: Zabezpeč. Priečinok. Takto postupujete aj pri kontaktoch či súboroch. Podobný postup platí aj vtedy, keď chcete údaje premiesť mimo Zabezpečeného priečinku. Je to veľmi jednoduché a máte istotu, že vaše dáta sú v suchu.

Šifrovanie dát

Bezpečnostná platforma Knox šifruje vaše dáta, aby neboli nijako prístupné či zraniteľné ani v prípade krádeže alebo straty zariadenia. Vaše dáta zostávajú zašifrované a ich sprístupnenie sa uskutoční len vtedy, keď tento dátový trezor sami odomknete.

Riešenia Knox pre firemnú mobilitu

Knox Suite umožňuje IT správcom vo firmách zabezpečenie, nasadenie a správu mobilných zariadení Galaxy. Je to oveľa jednoduchší spôsob ako realizovať tieto úlohy manuálne. Pomocou Knox Suite tak ako administrátor na diaľku konfigurujete ľubovoľný počet zariadení Galaxy v podniku a nastavíte na nich presne takú aplikačnú výbavu, akú potrebujete. Zariadenia pritom budú zabezpečené a k úniku podnikových dát nedôjde ani pri strate alebo ukradnutí zariadenia. Určite si to vyskúšajte.

Správa hesiel cez Samsung Pass

Knox čiastočne súvisí aj s prístupovými údajmi. Pamätať si mená a heslá do jednotlivých služieb a mobilných aplikácií je prakticky nemožné. Teda ak nepoužívate rovnaké meno a heslo na všetkých službách, čo by ste rozhodne nemali. Samsung Pass si ale prihlasovacie údaje pamätá za vás a dokáže ich automaticky doplniť, keď sa k danej službe prihlasujete. A to aj vtedy, ak prechádzate zo staršieho Galaxy zariadenia na novšie. Práve vtedy pocítite naplno komfort toho, že prihlasovacie údaje máte uložené bezpečne v telefóne a nikto neoprávnený sa k nim nedostane.

Na to, aby ste sa dostali k automatickému vyplneniu prihlasovacích údajov, musíte dokázať, že ste to naozaj vy. Samsung Pass pracuje s biometrickými údajmi, aktuálne je to primárne odtlačok prsta. Takto je prístup k vašim dátam chránený aj v tom prípade, že sa vaše zariadenie stratí alebo ho niekto ukradne.

Celkovo je Samsung Knox jedna k konkurenčných výhod mobilných zariadení Galaxy. Je len málo výrobcov, ktorí majú zabezpečenie dát vyriešené takto komplexne a pritom splňujú aj vojenské stupne ochrany.

Zdroje: Samsung, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.