Výkonný hardvér dnešných smartfónov a zariadení dáva ich batériám poriadne zabrať.

Výdrž batérie na jedno nabitie, to je parameter, ktorý „trápi“ takmer každého používateľa smartfónu. Avšak, s novinkou, a tak povediac aj malým „prevratom“ vo svete batérií, prišla spoločnosť SolidEnergy Systems. Tá vyvinula batérie, ktoré majú dvojnásobnú kapacitu energie pri zachovanej veľkosti dnes používaných batérií.

SolidEnergy-Competition_nowat

Nové batérie majú o 20 % tenšiu anódu, ktorá je vyrábaná na báze lithium-metal fólie. Vzhľadom nato, že batérie SolidEnergy využívajú lithium-metal fólie na anóde namiesto grafitu, dokážu poňať viac iónov, ako bežné, súčasné batérie. Elektrolyt v nich je hybridný – pevná a kvapalná látka. Celá batéria je pokrytá nehorľavou kvapalinou a zabalená pevnou vrstvou fólie. Použitie nehorľavej kvapaliny robí tieto batérie bezpečnejšími, ako sú napr. Lithium-iónové, ktoré, ak sú prepichnuté, hrozí riziko výbuchu.

energysolid_nowat

Porovnanie batérie použitej v iPhone 6 s batériou SolidEnergy, ktorá má totožnú kapacitu.

Výsledkom je, že batérie SolidEnergy majú dvojnásobnú energetickú hustotu oproti bežným Lithium-ionovým batériám. V praxi to znamená, že dokážu poňať rovnaké množstvo energie, ako súčasné batérie, pri polovičnej veľkosti. Takže dvojnásobná výdrž batérií v smartfónoch a mnohých iných zariadeniach je na dosah. Druhou možnosťou je výroba menších zariadení so zachovanou kapacitou batérie.

Batérie od spoločnosti SolidEnergy nie sú „pesničkou“ budúcnosti, ako by sa mohlo zdať. Práve naopak, výrobca je pripravený dostať tieto batérie do komerčnej výroby.

Zdroj: www.phonearena.com

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE