Všetko závisí iba od kvality konkrétneho modelu telefónu.

Portál DxOMark pravdepodobne pozná veľa fanúšikov technológii. Počas rokov sa stal uznávanou platformou, na ktorej veľa z nás hľadá hodnotenia kvality mobilných fotoaparátov, avšak neskôr sa k týmto hodnoteniam pridalo aj testovanie audia, displejov alebo batérií.

Je však potrebné podotknúť, že časom sa začala objavovať určitá nespokojnosť, ktorá vychádzala z nie príliš presvedčivých výsledkov hodnotení, ktoré údajne nereprezentovali skutočný výkon testovaných zariadení. Niektoré vyjadrenia na adresu spoločnosti boli však ešte tvrdšie, pretože tvrdili, že DxOMark si necháva za svoje hodnotenia platiť.

Portál GizChina dokonca uvádza, že po vydaní tohtoročnej série Xiaomi 12S samotné Xiaomi neposlalo na testovanie žiadne zariadenie. Spoločnosť DxOMark si však na testovanie zakúpila model Xiaomi 12S Ultra, aby do svojich hodnotení doplnila aj výsledky z testovania tohto telefónu. Prekvapením však bolo až 7. miesto tohto modelu so skóre 136 bodov (poradie všetkých telefónov nájdete TU). 

Xiaomi 12S UltraZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi 12S Ultra

Zo strany Xiaomi je tak pomerne zaujímavé sledovať, že na test neposlalo práve model Xiaomi 12S Ultra, ktorý v súčasnosti patrí k tým najlepším fotomobilom. Xiaomi si možno bolo iba vedomé kvalít tohto telefónu a vedelo, že na prvé miesto to tentokrát nebude. Rozhodlo sa teda “neriskovať” a portálu DxOMark tak neposkytlo žiadny testovací kus.

Pokiaľ ide o spoločnosť Xiaomi a ďalších výrobcov, ktorí sa tento rok rozhodli neposielať telefóny na testovanie, CEO DxOMark Frédéric Guichard uviedol, že je to preto, že nie každý môže v hodnotení vyhrať. Dodáva, že najväčší benefit z hodnotení DxOMark majú iba víťazi testov. Ak si teda výrobca myslí, že jeho zariadenie sa nemôže umiestniť na prvom mieste, tak ho na testovanie jednoducho nepošle. 

DxOMark dodáva, že v žiadnom prípade nie je možné zaplatiť si výsledky hodnotení. Tvrdí, že skóre, ktoré zverejňuje na svojej stránke, závisí len od kvality samotného produktu. Dokonca na to nemá vplyv ani to, či výrobca pošle alebo nepošle svoje zariadenie na testovanie.

Zostáva nám iba veriť, že to tak skutočne je.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.