Vysoké teploty a minimum zrážok spôsobujú zvýšené riziko požiarov. Počas tohto leta zasahovali podľa údajov Ministerstva vnútra SR hasiči už 1 400 krát, čo je dvakrát viac ako v minulom roku. Samozrejmosťou by mala byť zvýšená opatrnosť, nie vždy to však na ochranu domu či pozemku stačí. Jedinou spoľahlivou ochranou pred požiarom je dymový snímač, ktorý vás na požiar upozorní dostatočne včas. Napríklad aj v noci, kedy hrozí nebezpečenstvo udusenia dymom v spánku.

DymovySnimac-1_nowat

V spánku dym neucítite

Najväčšie nebezpečenstvo pre domácnosti predstavuje nočný požiar, pretože keď spíme, jednoducho necítime pachy. Smrteľné môže byť pritom už trojnásobné vdýchnutie dymu. Vo veľkom nebezpečenstve sú najmä deti. Ďalším nebezpečenstvom je tiež požiar v prípade neprítomnosti majiteľov domu alebo bytu. V oboch týchto situáciách je najlepšou prevenciou opatrnosť a najúčinnejším bezpečnostným opatrením požiarny hlásič. „Dymový snímač upozorní na prítomnosť dymu hlasným, pulzujúcim, výstražným zvukom, ktorý vás rozhodne vytrhne aj z toho najhlbšieho spánku. V prípade, že nie ste doma, zasa určite zalarmuje susedov,“ hovorí Pavol Panáček, produktový manažér spoločnosti Schneider Electric.

SONY DSC

Ako fungujú a ako si vybrať

Dymové snímače si môžete nainštalovať pokojne aj sami, keďže je to veľmi jednoduché. Fungujú na batérie, no existuje aj verzia pre elektrickú sieť 230 V AC. Ideálne je ich umiestniť na strop uprostred miestnosti. „Aby boli snímače funkčné, treba dodržať vzdialenosť 50 cm od stien, stropných trámov, žiaroviek a nábytku. Ak je plocha stropu v miestnosti rozdelená priečkami alebo nábytkom, odporúčame snímač nainštalovať do každej časti priestoru,“ hovorí Pavol Panáček. Väčšina dymových snímačov funguje tak, že reagujú na zmenu šírenia svetla vo vzduchu. V prípade, že sa v miestnosti nachádza dym, detekujú jeho mikroskopické častice a spustia hlasný poplach. Pri výbere zavážia viaceré parametre, mali by ste napríklad hľadať produkty, ktoré sú certifikované v súlade s technickou normou STN EN 14604. Zaváži aj spotreba energie – čas, kedy je prístroj v pokoji a nesignalizuje poplach, by mal byť energeticky čo najúspornejší. Zároveň je veľmi dôležité, aby snímač dával dostatočne jasný signál v prípade vybitej batérie.
Oheň je silný živel a dokáže zničiť všetko, čo mu príde do cesty. Nenákladná investícia do dymového snímača vám zaručí stopercentne účinnú ochranu pred fatálnymi následkami požiaru a vráti vám pokojný spánok.