Softvérová novinka Dynamic Island, ktorú Apple v tomto roku implementovalo do svojich drahších modelov iPhone 14 Pro a Pro Max, by si budúci rok mala nájsť cestu do všetkých telefónov radu iPhone 15.

Je to tom presvedčený uznávaný analytik Ross Young, ktorého tweet si všimol portál MacRumors.com. Pripomeňme, že Dynamic Island, teda v preklade dynamický ostrov, nie je žiadna prevratná technologická novinka, avšak ide o nápaditý spôsob, ako zamaskovať „priestrel“, ktorý je v displeji iPhonov 14 Pro potrebný na prednú kameru a snímače Face ID. Apple tieto otvory maskuje čiernym oválom, ktorý sa v prípade potreby roztiahne a dokáže zobraziť rôzne informácie, virtuálne tlačidlá a ďalšie ovládacie prvky.

Dymanic Island je ale zatiaľ prítomný len na spomínaných dvoch drahší iPhonoch Pro, keďže lacnejšie modely majú, rovnako ako minuloročné jablčné telefóny, klasický výrez. Ten je pre ne bežný už roky.

Na iPhonoch Pro už začínajú vývojári Dynamic Island testovať pre potreby svojich aplikácií, ktoré budú v tomto smere plne využiteľné od aktualizácie operačného systému iOS 16.1. Jednou z prvých je hra Hit the Island, ktorá je už dostupná v App Store a vyslúžila si výborné hodnotenie 4,8 hviezdičky.

Ide o variáciu na známu klasiku Pong, pričom u tejto verzie používatelia v komentároch vyzdvihujú jednoduchý herný koncept, ktorý je však dobre spracovaný a hra je zábavná. Oceňujú tiež, že sa v hre nestretli s reklamami. Nejde však o titul, ktorý by bol vyslovene závislý na prítomnosti Dynamic Island, keďže sa dá spustiť aj na starších iPhonoch. Skôr teda využíva popularitu tejto novinky.

Analytik Ross Young je ale skeptický v prípade vyššej obnovovacej frekvencie u lacnejších iPhonov 15. Tá totiž aj v tomto roku zostala u iPhone 14 a 14 Plus na úrovni len 60 hertzov, zatiaľ čo dva drahšie modely boli už vlani vybavené technológiou ProMotion, ktorá ponúka obnovovaciu frekvenciu až do 120 Hz. Young je presvedčený, že pre problémy s dodávateľským reťazcom zostanú aj budúci rok základné iPhony 15 len na 60 Hz.

Zdroj: MacRumors.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.