Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetový líder v oblasti mestskej mikromobility – berlínsky TIER rozširuje svoju flotilu zeleno-čiernych elektrokolobežiek aj do ďalších miest a obcí východného Slovenska. K dnešnému dňu je v tomto regióne k dispozícii 800 e-kolobežiek TIER.

Správa o príchode prvého poskytovateľa mikromobility v tejto oblasti by mohla potešiť najmä návštevníkov vyhľadávaného rekreačného centra Zemplínska Šírava. Využívanie zdieľaných e-kolobežiek je najefektívnejšia alternatíva pri krátkodobých presunoch, najmä v oblastiach, ktoré sú nedostupné verejnou dopravou.

Obyvatelia obce a rekreanti môžu využívať e-kolobežky TIER v rámci letnej aktivácie SUMMER POP-UP a to do konca letnej sezóny 2022. Cena za minútu jazdy je 0,15 € (+1 € poplatok za odomknutie).

Novinku uvítal aj starosta obce Kaluža, ktorá sa geograficky spája s vodnou nádržou Zemplínska Šírava. „Je pre nás veľkou cťou, že sme nadviazali spoluprácu s TIER. Ako prvá obec v širokom okolí tak prinášame možnosť zdieľanej dopravy našim návštevníkom. Každoročne k nám prídu desiatky tisíc rekreantov a radi sa sem vracajú. Verím, že doprava e-kolobežkami v katastri obce Kaluža je ďalším krokom k modernizácii strediska a prispeje k rozvoju cestovného ruchu, služieb a zvýšeniu atraktivity Zemplínskej šíravy. Všetkým jazdcom prajem veľa šťastných a bezpečných kilometrov,“ skonštatoval Ing. Marek Misár, starosta obce Kaluža.

Obyvatelia a návštevníci východného Slovenska môžu využívať najnovšie modely TIER s rozšírenými bezpečnostnými prvkami a väčšou výdržou baterky. Smerovky prinášajú značnejšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov a väčšia výdrž baterky zvládne o približne 30 % dlhšiu trasu.

Najmä v rekreačných obciach, kde sa pohybuje veľa chodcov vrátane detí a ľudí so zdravotným znevýhodnením je však kľúčové, aby sa jazdci správali ohľaduplne a rešpektovali ostatných účastníkov cestnej premávky.

„Zo štatistík ITF vyplýva, že jazda na e-kolobežke je rovnako bezpečná ako jazda na bicykli. Treba však dodržiavať stanovené pravidlá: sústreďte sa na jazdu, rešpektujte dopravné značenie, držte obe ruky na riadidlách, ak vidíte nerovnosť alebo odbočujete, spomaľte. Jedna kolobežka rovná sa jeden jazdec, jazdite triezvi a ak je to možné, používajte prilbu,“ vysvetľuje Boris Ivan, city manažér TIER pre Slovensko.

Elektrické kolobežky TIER sú k dispozícii nepretržite – 7 dní v týždni, 24 hodín denne. Podmienky, ktoré zahŕňajú zónu pôsobenia a parkovacie zóny, boli definované a implementované v úzkej spolupráci s predstaviteľmi každej obce. Obe sú viditeľné v aplikácii TIER už pred začiatkom jazdy.

Batérie e-kolobežiek TIER sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia, čím eliminujú potrebu prepravovať ich do skladov na nabíjanie. Tím TIER zamestnancov na mieste vymení prázdne batérie za čerstvo nabité, čím sa výrazne znížia prepravné náklady a emisie. Tento operačný model spoločnosti TIER umožnil spoločnosti zostať od januára 2020 úplne klimaticky neutrálnou.

Ako sa používajú e-kolobežky TIER?

Ak chcete vyskúšať TIER, stiahnite si aplikáciu TIER, nájdite e-kolobežku na mape a odomknite ju naskenovaním QR kódu. Ak chcete ukončiť jazdu, nájdite bezpečné miesto na zaparkovanie, posuňte stojan späť nadol, otvorte aplikáciu TIER a klepnite na „Ukončiť jazdu“. Platí sa aktivačný poplatok vo výške 1 eur a sadzba 0,15 € centov za minútu. TIER akceptuje väčšinu kreditných kariet, ako aj PayPal.

Jazdci môžu aktuálne využiť zvýhodnený balíček Go Unlocked, ktorý za 2.99 eur umožňuje neobmedzený počet odomknutí počas 30 dní alebo All Day Pass 60 v hodnote 6,99 eur. V tejto cene je neobmedzený počet odomknutí a 60 minút jazdy počas 24 hodín.

Jazdite bezpečne a udržateľne

Elektrokolobežky TIER majú najdlhšiu životnosť na trhu a sú vybavené radom bezpečnostných prvkov, ktoré zaisťujú tie najhladšie a najbezpečnejšie jazdy v meste. Na Slovensku TIER prevádzkuje najnovšiu generáciu elektrokolobežiek, ktoré majú najväčšie predné koleso, širšiu podložku na státie, nabíjačku na bezdrôtový telefón, dvojitý stojan, dvojité bubnové brzdy a dvojité odpruženie. Nové e-kolobežky sú vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť. Pridanie týchto funkcií odzrkadľuje inovatívnosť spoločnosti TIER ako popredného poskytovateľa mikromobility. Každá jazda s TIER je nielen klimaticky neutrálna, ale je krytá aj poistením zodpovednosti.