Microsoft rozširuje funkcionalitu svojho prehliadača o možnosť zdieľania pracovného priestoru. 

Volá sa Workspaces a s touto funkciou prišiel aj prehliadač Vivaldi. Tu to však funguje inak a používatelia zapojení do skupiny nazvanej ako pracovný priestor budú vidieť stránky a obsah v tomto priestore medzi sebou. Pôjde o vzájomnú synchronizáciu. Samotná funkcia takýchto priestorov je vo verzii Preview, no je dostupná v plnej verzii prehliadača.

Ide totiž o službu naviazanú na cloudové služby Microsoftu. Pre lepšie pochopenie, nepotrebujete beta verziu prehliadača. Stačí vám aktuálna verzia, ktorá je dostupná, no služba zatiaľ nie je vydávaná za hotovú a viac-menej ide o náhľadovú verziu, v ktorej si môžete funkcionalitu vyskúšať. Treba počítať s prípadnými problémami. 

Novinka je dostupná vo verzii Edge 114, ktorú by ste mali mať nainštalovanú a automaticky aktualizovanú. Funkcia sa dá aktivovať aj prostredníctvom tohto odkazu. Vyskúšanie skupiny môžete prostredníctvom rôznych zariadení, napríklad aj cez váš smartfón. Potrebujete však na to minimálne verziu 114, keďže tu je zapracovanie novej funkcie. Skupina bude farebne oddelená a budete vidieť, ktorý obsah patrí medzi synchronizovaný. Takto si zachováte vlastné súkromie a oddelíte napríklad pracovné zdieľané dáta od osobných. 

Proces aktivácie je veľmi jednoduchý, stačí nový priestor pomenovať a zvoliť si niektorú z dostupných farieb. Po potvrdení sa zobrazí nové okno prehliadača, ktoré bude mať v ľavom hornom rohu. Pomenovanie vášho priestoru a jeho záhlavie bude lemované farbou, ktorú ste si vybrali. Okrem toho pribudne na lište nástrojov aj tlačidlo Pozvať. Ním pozvete ďalších účastníkov do tohto priestoru prostredníctvom vygenerovaného odkazu. Zatiaľ je maximálny limit 5 pozvánok pre všetky vaše pracovné priestory.

Zdroj: Microsoft 

Prečítajte si aj: 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.