Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia (World Photography Organisation) s potešením oznamuje, že cenu za výnimočný prínos fotografii, ktorá je súčasťou súťaže Sony World Photography Awards 2022, získava renomovaný kanadský fotograf Edward Burtynsky. Burtynsky, ktorý je všeobecne považovaný za jedného z najvýznamnejších súčasných svetových fotografov, je známy predovšetkým svojimi snímkami rozsiahlych industriálnych krajín.

Viac ako desiatka veľkoformátových fotografií bude predstavená v rámci výstavy Sony World Photography Awards 2022 v londýnskej galérii Somerset House. Výber, ktorý zostavil sám autor, kladie dôraz na zásadné diela a témy jeho štyridsaťročnej kariéry. Medzi ne patria epické výjavy z diela Anthropocene (2018). Táto séria, ktorej názov je odvodený od navrhovaného názvu našej súčasnej geologickej epochy, skúma ľudskú činnosť a jej hlboký vplyv na Zem a jej systémy.

Zahrnuté sú aj snímky z Burtynského zásadného diela Oil (2009), dvanásťročnej kroniky zložitého kolobehu ropy – od ťažby, cez distribúciu až po každodenné používanie a našu závislosť na tomto obmedzenom zdroji. Okrem toho budú vo Veľkej Británii prvýkrát predstavené snímky z Burtynského pripravovanej série Africa (2022), ktorá je pohľadom na prirodzenú africkú krajinu, no aj na oblasti, ktoré boli premenené ťažbou surovín. Medzi ďalšie zastúpené projekty na výstave patrí: Salt Pans (2016), Water (2013) a Railcuts (1985). 

Fotograf s ukrajinskými koreňmi sa narodil v roku 1955 v St. Catharines v Ontáriu a v roku 1982 získal bakalársky titul v odbore Fotografia/Mediálne štúdiá na Ryerson University. Keď Burtynsky vyrastal, sledoval nákladné lode plávajúce jeho rodným mestom. Jeho otec pracoval v továrni General Motors, kde neskôr sám pracoval. Jeho predstavivosť uchvátila obrovská rozsiahlosť ľudskej výroby, ktorá mala vplyv na vývoj jeho osobitého fotografického štýlu.

Burtynského snímky sa zaoberajú kolektívnym dopadom, ktorý máme ako živočíšny druh na povrch planéty. V pôsobivých zobrazeniach rozsiahlych, človekom pozmenených krajín, odhaľuje Burtynsky ohromujúci rozsah infraštruktúry a deštrukcie, ktorú poháňajú systémy kapitalizmu a spotreby. Pohľady na zjazvené pohoria, vysušené vodné plochy, lomy, bane, poľnohospodársku krajinu a rozrastajúce sa urbanistické oblasti, ktoré sú zhotovené prevažne z vtáčej perspektívy, sú priamo vnášané do maliarskych abstrakcií farieb a foriem. Burtynského starostlivo vybrúsené kompozície, ktoré sú zároveň podivuhodné i desivé, lákajú divákov svojou estetickou krásou a udržujú ich v napätí, keď sa začnú objavovať znepokojujúce detaily odhaľujúce rozsah zachytenej devastácie.

Edward Burtynsky pri príležitosti prevzatia ceny za svoju prácu povedal: „Som skutočne šťastný, že môžem prevziať toto ocenenie. Vďaka svojej viac ako štyridsaťročnej práci, som mal tú česť vidieť prostredníctvom svojho fotoaparátu svet a pochopiť problémy, ktorým čelíme. Jednotlivé fotografie na tejto výstave je najlepšie vnímať ako jedno dielo; dohromady sú nárekom nad stratou prírody. V každej snímke je dynamika – umožňujem divákovi priblížiť sa a premýšľať o veciach, pochopiť rozsah a skutočne sa do nich ponoriť.“

Cena za mimoriadny prínos fotografii je udeľovaná osobe alebo skupine osôb, ktoré významne ovplyvnili fotografické médium. Edward Burtynsky sa ako pätnásty laureát pripojil k význačnému zoznamu ikonických mien, medzi ktoré patria napríklad William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020) a Graciela Iturbide (2021).

Celkoví víťazi jednotlivých súťaží – študentskej súťaže, súťaže pre mladých fotografov, otvorenej súťaže a súťaže pre profesionálov – Sony World Photography Awards 2022 budú vyhlásení 14. apríla 2022. Ďalšie informácie o nadchádzajúcom vyhlásení a víťazoch nájdete na adrese www.worldlphoto.org.

Značky: