V priebehu marca ejoin zastrešovalo nabíjanie desiatok elektromobilov na novinárskej akcii v Toskánsku. V ejoin sú k dispozícii naozaj všetky riešenia pre nabíjanie elektromobilov, čoho je dôkazom aj najnovšia úspešná realizácia.

V súvislosti s novinárskou prezentáciou nového modelu elektromobilu ejoin zabezpečilo riešenie na nabíjanie niekoľkých desiatok elektrických SUV. V neštandardných a náročných podmienkach v talianskom Toskánsku sa na dva týždne udomácnilo 45 elektromobilov, pre ktoré bolo potrebné zabezpečiť dostatočnú infraštruktúru na viacnásobné denné nabíjanie.

Prezentácia a novinárske testy elektromobilu prebiehali na dvoch lokalitách, na ktorých nebolo možné promptne zabezpečiť dostatok elektrickej energie priamo zo siete. V ejoin preto siahli po 4 batériových úložiskách od spoločnosti Elteco Technology s celkovou kapacitou až 1,3 MWh, ktoré dokázali vyvážiť vysoké nároky na sieť.

Na každej lokalite boli osadené dve takéto úložiská, vďaka čomu mohli novinári počítať s podporou batérií s kapacitou 672 kWh. Pre samotné nabíjanie elektrických SUV boli použité nabíjacie stanice ejoin Duplo s dvojicou nabíjacích konektorov Typ-2. Každá z dvoch lokalít bola vybavená 24 nabíjacími stanicami, teda 48 nabíjacími bodmi.

Batérie boli zapojené do siete cez 400 V prípojku, z ktorej sa priebežne dobíjali podľa dostupnej kapacity na danom odbernom mieste. Vozidlá počas dňa slúžili novinárom na prvé jazdy po uliciach Toskánska, čo bol práve čas, kedy sa stav nabitia úložiska zvyšoval.

Po návrate do štartovacieho bodu sa vozidlá pripojili k nabíjacím staniciam a nabíjali svoje batérie maximálnym podporovaným výkonom 11 kW.

Elektromobily boli v noci zaparkované v podzemnej garáži, kde bola k dispozícii väčšia kapacita siete. Aj napriek tomu tu boli umiestnené batériové úložiská s rovnakou kapacitou na stabilizáciu a stopercentné zaistenie nabíjania všetkých 45 vozidiel plným výkonom.

Verejná sieť a batériové úložiská aj v tomto prípade dodávali energiu spoločne, avšak v prípade poruchy verejnej siete boli batérie pripravené plnohodnotne zabezpečiť dodávku elektrickej energie bez nutnosti prerušiť proces nabíjania elektromobilov.

Celkovo ejoin zabezpečilo až 96 nabíjacích bodov na nabíjanie elektrických SUV.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.