Electrolux bol úplne prvým výrobcom robotických vysávačov, ktorý sa v masovej miere objavil na Slovensku. Písal sa rok 2001 a všetko bolo vtedy inak, robotický vysávač bol vtedy niečo ako návšteva z vesmíru. Bol to vysávač Electrolux Trilobite a na tú dobu vysával celkom dobre.

Prešlo 16 rokov …

… a Electrolux je tu s ďalším vysávačom, opäť v niečom revolučným. Čo sa zmenilo? Nový PUREi9 vysáva oveľa lepšie ako jeho predchodca, konkrétne si dobre poradí so špinou pri stenách, má vyšší sací výkon a samozrejme mobilnú aplikáciu. Zmenil sa aj jeho tvar – oválny Trilobite teraz nahradil trojuholníkový PUREi9, pribudla úplne nová kamera na mapovanie priestoru a PUREi9 sa nezľakne ani náhodne položených prekážok.

Electrolux PUREi9 má trojuholníkový tvar a naozaj sa dostane aj do rohov miestnosti

Práve kamera je akčným členom technológie 3D Vision. S ňou nový Electrolux PUREi9 presne mapuje miestnosť a vytvára si optimálnu cestu ešte pred začiatkom vysávania. Analyzuje sa priestor okolo, nad aj pod vysávačom a ten tak nebehá po miestnosti chaoticky a rovnako sa nepustí pod posteľ, kde by sa mohol zaseknúť.

Hlavné zlepšenie voči minulosti je prepracovaná 3D kamera na mapovanie priestoru

Keďže má naozaj poriadny sací výkon, pri práci je ho počuť. Myslené je to ale tak, že vysávať sa bude vtedy, keď nikto nie je doma. Najjednoduchší spôsob, ako to vyriešiť je naplánovať pre PUREi9 prácu vtedy, keď nie ste doma a na to je ideálna mobilná aplikácia. Tu si veľmi jednoducho nastavíte deň aj hodinu, kedy sa má vysávať.

Skúšali sme aj odolnosť tohto vysávača, veď ono sa stane, že naň sem-tam niečo spadne. Nášmu testu PUREi9 odolal a keď sme sa naň postavili, nič sa mu nestalo a neskôr nerušene vysával ďalej.

Odolnosť jeho vyhotovenia sme testovali postavením sa naň. Bez problémov vydržal

Ako sa s ním vysáva?

Keď si pozriete Electrolux PUREi9 podrobnejšie, zistíte množstvo nových funkcií. Naozaj sa vďaka svojmu trojuholníkovému tvaru dostane aj do rohov. Vonkajšia kefa PowerBrush sa uplatní hlavne pri vysávaní pozdĺž stien. Dá sa ľahko vymeniť, čo bude treba časom urobiť. Hlavná rotačná kefa je umiestnená tesne pri hrane vysávača, a to prispieva k lepšej účinnosti pri vysávaní pri stenách. Celkovo vysáva premyslene a dôkladne.

Rotačná kefa je umiestnená takmer na hrane vysávača

Súčasťou dodávky je aj dokovacia stanica, ku ktorej sa PUREi9 vráti vtedy, keď ukončí vysávanie alebo vtedy, keď kapacita jeho batérie poklesne. Po nabití sa PUREi9 vráti späť na miesto, kde skončil. Vysávač nespadne zo schodov, vďaka pomerne veľkým kolieskam prejde aj cez prahy miestností (do výšky 22 mm). Skúšali sme ho aj na kábloch, ak ich nie je naozaj veľa, tak sa nezasekne.

Aby mohol vysávač PUREi9 prejsť cez prahy, má celkom veľké kolieska

Nabíjacia dokovacia stanica by mala byť umiestnená tak, aby bolo okolo dostatok voľného priestoru. Nabíjanie je signalizované blikajúcim symbolom batérie. Nabitie vybitej batérie trvá asi 2 hodiny.

Spustenie vysávania je možné priamo na vysávači alebo pohodlnejšie cez mobilnú aplikáciu. Takto sa vysávanie aj predčasne zastavuje. Ak chcete intenzívne povysávať vybranú časť, položte robota na ňu a potlačte tlačidlo SPOT v mobilnej aplikácii alebo na robote. PUREi9 povysávala plochu 1 m2 dvakrát. Existuje aj režim ECO s nižšou sacou silou a dlhšou dobou výdrže na batériu. Aj v tomto režime PUREi9 nečistoty celkom povysával. Úplne tichý zase nie je.

PUREi8 sme používali pri vysávaní veľkej obývačky a v tomto prípade si vysávač miestnosť rozdelil na dve menšie časti s plochou asi 2 × 2 m. Najprv povysával jednu časť a až potom sa pustil do druhej. Bolo vidno, že pred začiatkom práce si miestnosť naskenoval a rozhodol sa, ako na to.

Vyprázdnenie zásobníka je jednoduché, stačí potlačiť tlačidlo v hornej časti a zásobník sa vysunie. Tento kontajner sa dá vysypať bez toho, aby ste sa museli rukou dotknúť špiny. V hornej časti zásobníka sa nachádza filter, ktorý je dobre vyprášiť a umyť vodou. Po 6 mesiacoch by sa mal meniť.

Toto je odpadná nádoba, ktorá obsahuje aj vymeniteľný filter

Pri vysávaní postupuje PUREi9 opatrne, malé predmety netlačí pred sebou, ale ich obíde. Pri našom teste sa vždy vrátil k dokovacej stanici a pripojil sa na nabíjanie. Cez schody neprejde, ak máte viacpodlažný dom, budete ho musieť prenášať. Je však možné prikúpiť doplnkovú dokovaciu stanicu.

Mobilná aplikácia

Tá je zatiaľ v anglickom jazyku, na konci roka pribudne jej česká jazyková verzia. Určená je pre iOS aj Android zariadenia. Na spárovanie mobilu a vysávača toho veľa netreba – ako prvý krok potrebujete načítať cez kameru v mobile čiarový kód z vysávača, čím sa vytvorí vlastná Wi-Fi medzi oboma zariadeniami. Následne si vyberiete domácu Wi-Fi sieť, ku ktorej bude pripojený vysávač a cez telefón zadáte heslo. Odvtedy už môžete vysávač ovládať – napr. spustiť alebo zastaviť vysávanie, naprogramovať ho, ale aj aktualizovať softvér vo vysávači. Úspešné spojenie signalizuje aj rozsvietený symbol Wi-Fi.

Ovládanie pomocou mobilnej aplikácie a nastavenie robota

S kvalitou vyhotovenia vysávača aj s tým ako vysáva, sme boli spokojní. Je to dobrý pomocník na udržiavanie každodenného poriadku, ale ručného vysávania raz za čas sa nezbavíte.

Cena: 899 Eur
Zapožičal: Electrolux, v predaji v NAY Elektrodom

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.