Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bola to revolúcia, ktorá zmenila tvár celého segmentu luxusných áut.  Spôsobil ju Lexus RX 400h, prvý hybrid značky, v roku 2005. Nedávno japonský výrobca urobil ďalší krok – predstavil svoj prvý elektromobil BEV – UX 300e. Debutu predchádzala premiéra futuristického konceptu Lexus LF-30 pri príležitosti 30. výročia vzniku japonskej značky. Čo ponúkne v nasledujúcich rokoch?

Novú dekádu začne Lexus uvedením prvého elektromobilu poháňaného výlučne akumulátormi na čínsky a európsky trh.  Je ním model  UX vo verzii 300e. Prvé auto zo série  Lexus Electrified dostalo elektrický motor s výkonom 150 kW a batériu s dojazdom 400 km (podľa NEDC).

Auto sa na prvý pohľad prakticky nelíši od ostatných verzií mestského crossoveru, ale  Lexus v ňom použil niekoľko zaujímavých riešení. Napríklad pádla na volante, ktoré slúžili na zmenu prevodového stupňa, umožňujú vybrať si jednu zo štyroch úrovní spätného získavania energie počas spomalenia.

Novinkou je ešte tuhšia karoséria a dodatočná akustická izolácia kabíny od vonkajších zvukov, napríklad vetra či pneumatík.  Nabíjanie elektrického UX uľahčuje dodatočná aplikácia na smartfóny. Lexus UX sa dostane do predaja už tento rok.

Plug-in na obzore

V najbližších rokoch doplní ponuku značky aj prvé hybridné vozidlo typu plug-in. Analytici predpovedajú, že takýto pohon dostane model NX, pretože Toyota už oznámila uvedenie hybridného RAV4 so zástrčkou a obe autá majú podobné rozmery a konštrukčné riešenia.  Lexus čoskoro predstaví aj novú platformu vytvorenú špeciálne pre elektromobily poháňané  akumulátormi.

V roku 2025 budú všetky autá v ponuke značky dostupné s elektrickým pohonom. Nie je to až taká veľká výzva, ako by sa mohlo zdať. Lexus už v súčasnosti ponúka všetky modely s plne hybridným pohonom. Výnimkou sú športové modely GS F, RC F a terénne  GS a LX.  Hovorí sa tiež o prvom vodíkovom automobile japonského výrobcu, no zástupcovia Lexusu zatiaľ nestanovili dátum prezentácie takéhoto modelu.

Prekvapenia najbližšej dekády?

Ako budú autá značky Lexus vyzerať vo vzdialenejšej budúcnosti?  Predstavu o tom dáva koncept  LF-30.  Podľa neho môžeme očakávať veľmi odvážny dizajn, ale takisto aj množstvo zaujímavých riešení – napríklad regulovanú priehľadnosť bočných okien, riadenie vnútorných systémov vozidla gestami, používanie rozšírenej reality alebo sedadlá, ktoré sa prispôsobia cestujúcemu.

Model LF-30 ukazuje, že v budúcnosti budú elektromobily Lexus disponovať aj motormi umiestnenými v kolesách a možnosťou bezdrôtového nabíjania.  Futuristický koncept je navyše vybavený autonómnym dronom Lexus Airporter, ktorý umožní napríklad prepraviť kufor od prahu dverí rovno do kufra auta.

V elektrifikovaných autách budúcnosti nebudú chýbať  autonómne systémy riadenia, ale v interiéri Lexusu LF-30 má volant svoje stále miesto. Japonský výrobca zdôrazňuje, že ani v budúcnosti nechce oberať majiteľov áut o pôžitok z riadenia. Nová stratégia Lexus Electrified však má spôsobiť obrovský skok vpred v oblasti výkonu, kvality jazdy a pôžitku z jazdy, ktorú pocíti vodič auta s elektrickým pohonom.

 

Značky: