Elektrické bicykle pomáhajú nie len zdravotne znevýhodnením ľudom, ale aj tým, ktorí sa o ľudí starajú – zdravotníkom.

E-bicykle sú čoraz väčším hitom a ich popularita absolútne nestráca na grádoch, práve naopak. Tento dopravný prostriedok má množstvo benefitov, z ktorých môže čerpať obrovské množstvo ľudí, na čom majú nepochybne svoju zásluhu aj výrobcovia týchto zariadení. Ak by ostali iba pri „obyčajných e-bicykloch“, tak by to nemalo taký extra dosah ako v prípade všemožných prevedení a alternatív, ktoré sú využiteľné na rôzne účely, či už voľnočasové alebo pracovné.

Benefity tohto spôsobu dopravy si užívajú aj zdravotníci v anglickom mestečku Cornwall, ktorí za svojimi pacientmi cestujú na špeciálnych elektro bicykloch. Podľa ich slov to má výhody ako nich, nakoľko majú pohyb a sú na čerstvom vzduchu, tak aj pre pacientov, ku ktorým sa za určitých okolností vedia dostať skôr ako na aute. Špecializovaný záchranár, Nic Pendreich, pre portál BBC vysvetlil, že e-bike využíva týmto spôsobom pravidelne, pričom zdôraznil úsporu času i osobné zdravotné benefity, nakoľko nemusí zbytočne vysedávať v aute.

Medical E-Bike
Medical E-Bike

Bicykel podľa jeho slov otvára dvere, doslova –  do otvoreného sveta a stimuluje sociálnu interakciu, ako aj fyzickú kondíciu. Nic zdôrazňuje, že zdravotnícky personál si užíva dvojkolesový životný štýl, pričom je výhodou, že okrem pomoci iným pomáhajú aj sebe v udržiavaní kondície. Na tento účel majú zdravotníci špeciálne bicykle s veľkým úložným priestorom, kde je umiestnený potrebný zdravotnícky materiál. Konkrétnejšie špecifikácie bicykla a jeho cenu nemáme k dispozícii, no je zrejmé, že bez podpory by to nešlo ani v Anglicku.

Za všetkým stojí okrem iniciatívy zdravotníkov aj grantový program – Cornwall Council’s Travel to Work, ktorý sa spojil s miestnym obchodom s bicyklami, aby zabezpečili financovanie tohto špeciálneho e-bicykla. Vzhľadom na pozitívny výsledok tejto iniciatívy nebude vôbec prekvapujúce, ak si čoraz viac oblastí osvojí e-bicykle na rôzne účely okrem bežnej rekreácie a dochádzania. Čo si myslíte, bolo by to reálne aj u nás, v menších mestách a obciach?

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE