Kolobežky TIER prichádzajú do Bratislavy v novej verzii. Voči minulosti sú modernejšie. Majú asi o 30 % dlhší dojazd. Úplnou novinkou je na mieste meniteľná batéria umiestnená nie v časti, kde stojíte, ale kolmo na ňu. Viditeľná je tiež špeciálna skrinka, ktorá obsahuje skladaciu prilbu.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Staršia a novšia verzia kolobežky TIER

Ceny sa nemenili

TIER rovnako tak rozširuje počet kolobežiek v našom hlavnom meste a zároveň sa tieto kolobežky po novom objavia aj v Košiciach. Farbené vyhotovenie zostáva rovnaké a zachovali sa aj ceny. Je to 13 centov za minútu jazdy s tým, že inicializačný poplatok 2 eurá sa (prechodne) neplatí.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Prilba na novej verzii kolobežky TIER. Zložený a rozložený stav

Skrinku s prilbou otvárate cez aplikáciu, má tu byť aj hygienická vložka, aby ste sa nedostávali do styku s vírusmi. Túto vložku je ideálne mať vlastnú.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Umiestnenie prilby v schránke na kolobežke

Zaparkujete na vyhradených miestach

Parkovacie miesta pre kolobežky TIER sú v Bratislave rovnaké, ako je to aj pre najbližšiu konkurenciu. Stanovuje ich samotné mesto. V novej verzii je vylepšený aj systém GPS. Snímač je umiestnený v prednej časti kolobežky, a mal by umožňovať presnosť lokalizácie len 20 cm.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Presnejší GPS snímač na kolobežke TIER

Pribudli smerovky

Kolobežky TIER majú výhodu aj v tom, že umožňujú bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu a v novej verzii obsahujú aj svetlá pre smerovky. Tie sa ovládajú tlačidlami na ľavej strane. Vyššia kapacita batérie spôsobila, že kolobežky sú aj o niečo ťažšie a pri jazde sú stabilnejšie.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Smerovky na nových kolobežkách TIER

Ako sa kolobežky nabíjajú?

TIER nabíja svoje kolobežky tak, že batérie mení priamo na mieste ich zaparkovania. Najbližšia konkurencia to realizuje tak, že kolobežky zváža dok nabíjacej stanici.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Batérie na novej kolobežke TIER

Mikromobilitu v redakcii radi využívame.

Elektrické kolobežky predstavujú ideálny spôsob dopravy vo väčšom meste, poplatok je síce o niečo vyšší ako v prípade MHD, ale oveľa nižší ako v prípade taxíkov. Pritom rýchlosť dopravy elektrickou kolobežkou je oveľa vyššia ako v prípade MHD. Kolobežku by ste mali šoférovať bez vplyvu alkoholických nápojov.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia umožňuje aj ukončenie požičania a informáciu o kapacite batérie

V novej sezóne ku kolobežkám pribudne aj asistenčná služby v slovenčine a rozšíri sa aj systém odmien. Kolobežku TIER je možné požičať len s mobilnou aplikáciou TIER s pripojením na internet.

TIERZdroj: TOUCHIT.sk
Bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu na kolobežke TIER

S aplikáciou TIER a svojim kontom si môžete kolobežku TIER požičať aj v iných metropolách – napr. v Berlíne alebo v Londýne. Pritom sa uplatňujú lokálne ceny požičania.

Zdroje: vlastné, TIER

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.