Na konferencii ITAPA nás zaujala výstavka spoločnosti ICZ Slovakia elektronickej výbavy pre výkon trestu v domácom väzení. Ide o inteligentné náramky, ktoré sa umiestňujú najčastejšie na nohu a monitorujú život trestaného.

ElektronickyTrestZdroj: TOUCHIT

Náramky, ktoré sme videli sa pripevňujú na nohu alebo ruku pomocou špeciálnych klieští. Náramok nie je možné jednoducho sňať dole, ale dá sa tak urobiť napr. v situácii ohrozujúcej život. O tejto skutočnosti ale náramok informuje a v prípade neoprávneného odobratia ide o marenie úradného rozhodnutia.

ElektronickyTrest-2Zdroj: TOUCHIT

Samotný náramok monitoruje správanie sa trestaného a údaje prenáša cez internet. Táto výbava stojí odsúdeného okolo 1.50 denne.

ElektronickyTrest-3Zdroj: TOUCHIT

 

Náramok neobsahuje GPS prijímač, ale existuje rozšírenie o prístroj, ktorý v sebe takýto prijímač obsahuje. Náramok a GPS prijímač musia vtedy byť pomerne blízko pri sebe a monitorovacie stredisko má vtedy informáciu aj polohe používateľa.

ElektronickyTrest-4Zdroj: TOUCHIT

Videli sme tiež zariadenie, ktoré je určené na monitorovanie dodržiavania rozhodnutia o zákaze požívania alkoholu. Ide o prístroj, ktorý obsahuje z pohľadu trestaného zrkadielko, do ktorého sa treba pozrieť a následne fúknuť do trubičky. Zrkadielko obsahuje okolo seba LED diódy a rozpoznáva tvár trestaného. Nemalo by sa teda stať, že do prístroja v stanovený čas fúka niekto iný. Namerané a vyhodnotené výsledky sa opätovne posielajú do monitorovacieho strediska.

ElektronickyTrest-6Zdroj: TOUCHIT

 

Pozrite si aj video, ktoré sme nakrútili pri predstavení tejto elektronickej výbavy

Čo si myslíte vy? Je to riešenie len pre bohatých odsúdených? Pre chudobných ostane len „kamenná“ väznica, kde je zaistená stravu i ubytovanie, ale životné prostredie nie je asi ideálne?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.