Svoje využitie nájde aj v kancelárii alebo pracovni.

Iba nedávno som mal možnosť testovať klasické herné kreslo. To síce ponúka veľmi dobré možnosti nastavenia, avšak herná stolička ENDORFY Meta BK je ešte o úroveň vyššie. Na redakčný test som si vybral model v čiernom prevedení, a už pri jeho vybaľovaní som si všimol skutočne kvalitné vyhotovenie jednotlivých dielov. Stolička má nosnosť 120 kg (statickú až 150 kg), čiže musí byť aj dostatočne pevná. 

Montáž prebehla veľmi rýchlo. So žiadnym dielom nebol problém, a všetko do seba veľmi dobre zapadlo. Keď stolička bola zložená, hneď ma zaujala jej čierno čierna farba. Okrem skutočne atraktívneho dizajnu som bol samozrejme zvedavý, ako sa na nej sedí. Tu však prišlo ďalšie prekvapenie. Sadol som si, jedným pohybom som nastavil sklon operadla, a všetko bolo zrazu pripravené. Pripadal som si ako v športovom aute, v ktorom kvalitné sedadlo vodiča takmer celého pohltí. Jednoducho radosť sedieť.

ENDORFY Meta BKZdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
ENDORFY Meta BK

Operadlo

Pred testom som bol zvedavý, ako bude podporovaná bedrová časť, keďže súčasťou stoličky nie sú žiadne vankúše, a práve chrbát dostáva počas sedenia najviac zabrať. Na moje počudovanie operadlo presne kopírovalo kontúry chrbta a jemné pruženie ho ešte lepšie prispôsobilo jeho tvaru. Za tento príjemný šok dávam extra plusové body. Samotné operadlo sa skladá z 5 samostatných segmentov a je mu možné nastaviť aj tvrdosť pruženia. 

Ani po hodinách sedenia som na tejto stoličke nemal pocit, že by ma malo niečo začať bolieť, alebo že by sa mi sedelo nepohodlne. Pri sadaní sa do stoličky doslova vnorím, hoci mám 186 cm. Sklon operadla je možné nastaviť v rozmedzí 100 až 125°, čiže každý si určite nájde svoju ideálnu polohu. Ak sa chcete trochu nakloniť dozadu, tak sedadlo sa okamžite prispôsobí vašej polohe.

ENDORFY Meta BKZdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
ENDORFY Meta BK

Sedenie

Zo spodnej časti stoličky je možné nahmatať dve ovládacie páky. Jednou nastavíte výšku posedu (vpravo) a druhou sklon operadla (vľavo). V prípade posedu mám opäť malý problém s nastavením jeho maximálnej výšky, čo je akási daň za komfort a možnosti herných kresiel a stoličiek. Jednoducho ich maximálny zdvih nedosahuje zdvihu klasických kancelárskych stoličiek, takže pri sedení za pracovným stolom mám pomerne často pocit, že nejaký ten centimeter navyše by sa hodil.

Sedadlo je dostatočne tvarované, vďaka čomu je pri sedení dosiahnutá dobrá stabilita. Osobne sa mi páči pomerne vysoké polstrovanie za studena lisovanou penou, ktorá veľmi dobre plní svoju funkciu. Samotné sedadlo s rozmermi 50 × 57 cm je synchrónne nastavované spolu s operadlom, čím je dosiahnuté výborne doladenie celkového nastavenia posedu. Maximálna výška posedu je 50 cm, pričom jeho znížením sa dostanete na úroveň 42 cm. 

ENDORFY Meta BKZdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
ENDORFY Meta BK

Materiály

K vysokému pohodliu, hlavne pri dlhom sedení, prispieva aj priedušná a odolná syntetická látka. Stolička je vďaka nej pri pracovnom stole ako čierna diera. Okrem toho však látka vyzerá skutočne veľmi dobre, a podľa našich skúseností je aj odolná. to znamená, že pokiaľ ju vyslovene nerozrežete, tak vydrží veľmi dlho. Je aj príjemná na dotyk. Jej hlavnou výhodou je vysoká priedušnosť, čo majitelia tejto stoličky ocenia predovšetkým v lete. Poťah má však aj jednu nevýhodu, ktorou je vyššie zachytávanie nečistôt. Hoci tie sa dajú jednoducho odstrániť, túto činnosť budete robiť pomerne často.

ENDORFY Meta BKZdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
ENDORFY Meta BK

Opierka hlavy a rúk

K štandardnej výbave hernej stoličky patria aj nastaviteľné opierky rúk. Tie je možné nastavovať vertikálne, horizontálne, ale aj do strán. Okrem bohatých možností nastavenia, opierky pôsobia kvalitným dojmom.

Samostatná kapitola je výškovo nastaviteľná opierka hlavy, ktorá po opretí automaticky prispôsobí svoj sklon, čím veľmi presne podopiera hlavu v oblasti krčnej chrbtice. Je tu však jeden limit. Výška používateľa by nemala byť viac ako 185 cm, ale zároveň nie menej ako 160 cm. Keďže mám hornú hraničnú hodnotu, tak môžem potvrdiť, že vyšší ľudia ako 185 cm môžu mať skutočne problém práve s opierkou hlavy, ktorá vo svojej maximálnej polohe by prestala plniť svoju funkciu (platí to aj smerom nadol).

ENDORFY Meta BKZdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
ENDORFY Meta BK

Základňa

Ide o poctivú základňu s piatimi oceľovými ramenami, ktoré stoličke zabezpečujú veľmi dobrú stabilitu. Keď sa však pozrieme na 60 mm kolieska, tak tie sú nylonové, čiže sa nemusíte báť, že by vám poškriabali podlahu alebo parkety.

Záver

Herná stolička ENDORFY Meta BK je pre mňa príjemným prekvapením. Je veľmi komfortná, a v čiernom prevedení pôsobí luxusne. Aj napriek tomu, že ide o hernú stoličku, pokojne by som ju odporučil aj do kancelárie alebo pracovne. Je štýlová a zároveň plní svoj účel.

Ponúka široké možnosti nastavenia a jednotlivé komponenty pôsobia veľmi kvalitne. Cena 215 eur nie je síce najnižšia, ale za tieto peniaze dostanete maximum komfortu a luxusný dizajn.

Páči sa nám

  • Jedinečný a luxusný dizajn
  • Vysokokvalitná a vzdušná tkanina
  • Široký rozsah nastavení
  • Synchronizovaný mechanizmus
  • Kvalitné prevedenie
  • Výborná podpora chrbta a hlavy
  • Kvalitné opierky rúk

Nepáči sa nám

  • Niekedy sa zo stoličky ozve pukavý zvuk
  • Maximálna výška posedu je 50 cm, čo niekomu nemusí stačiť
  • Stolička je určená pre používateľov s výškou 160 – 185 cm
  • Tkanina zachytáva nečistoty (tie sa však dajú pomerne ľahko odstrániť)

Cena: v prepočte 215 eur (cooling.pl)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.