Je určená iba pre hráčov?

Pokiaľ za počítačom trávite niekoľko hodín denne, určite ste sa neraz zaoberali výberom kvalitnej stoličky. Vďaka jej výberu viete predísť rôznym zdravotným problémom a bolestiam chrbta. Nad jej výberom by sa však mali zamyslieť predovšetkým hráči, pre ktorých je výber veľmi pestrý. Pokým klasické kancelárske stoličky je možné zakúpiť v cene (aj) do 150 eur, tak herné stoličky sú podstatne drahšie. Aj medzi nimi sa však nachádzajú také, ktoré ponúkajú veľmi dobrý pomer cena/výkon. To znamená, že majú všetko potrebné, avšak sú lacnejšie. 

Takou hornou stoličkou je aj uRage Guardian 300 od spoločnosti HAMA. Na tejto stoličke mám odsedených niekoľko dní (nie za trest), a môžem konštatovať, že veľmi príjemných. Krátko pred testom som začal mať problémy s chrbtom, čiže zmenu pri sedení som hneď vnímal veľmi pozitívne. Je tu však aj niekoľko detailov, ktoré by som zmenil. 

HAMA uRage Guardian 300Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
HAMA uRage Guardian 300

Najväčšou výhodou hernej stoličky uRage je ergonomicky tvarované operadlo (šírka 49 – 53 cm, výška 80 cm), a široká a dostatočne dlhá plocha na sedenie (55 × 55 cm). Sedacia časť nie je ohraničená bočnicami, čiže nič netlačí do nôh alebo bokov. Pri mojej výške si častokrát neviem nájsť optimálnu polohu takmer na žiadnej stoličke, nehovoriac o nastavení sedadla v aute. Pri tejto stoličke som ju však našiel na prvýkrát. Za jednu z nevýhod však považujem celkovú výšku posedu, ktorý by som chcel mať tak asi o 5 cm vyššie. Nastavenie sedacej časti je možné do výšky 44 – 54 cm. Maximálna výška kresla je 129 cm.

HAMA uRage Guardian 300Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
HAMA uRage Guardian 300

Hoci v popise uRage Guardian 300 sa nachádza “herná stolička”, tak ide skôr o herné kreslo so všetkým, čo k tomu patrí. Pri mojej výške 186 cm môžem skonštatovať, že ergonómia sa pri tomto modeli skutočne podarila. K jej vysokej úrovni prispieva aj primerané množstvo výplne, ktoré nie je príliš mäkké. Pokiaľ však chcete kreslo ešte “viac doladiť”, tak na tento účel veľmi dobre poslúžia nastaviteľné a odnímateľné vankúše – jeden v oblasti chrbta a druhý v oblasti hlavy. Obidva sú nastaviteľné. Na celkové pohodlie má veľký vplyv správne nastavenie sklonu operadla. Ten sa nastavuje samostatnou pákou do 120° uhla. 

HAMA uRage Guardian 300Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
HAMA uRage Guardian 300

Pri používaní herného kresla sa nemusíte báť ani o jeho čistenie. Celé je totiž potiahnuté ľahko umývateľnou syntetickou kožou. Čierno modrá farba sa síce nemusí páčiť každému, ale kvalita spracovania stoličky je na veľmi dobrej úrovni.

Počas sedenia je zabezpečený vysoký komfort aj pre ruky. Správne nastavenie plastových opierok nielenže zabezpečí ďalšiu podporu hornej časti tela, ale ramenám umožní oddychovať. Opierky sú výškovo nastaviteľná v rozmedzí 8 cm, pričom je ich možné posúvať dopredu a dozadu, alebo v osi doľava a doprava, čo predlaktiam dodáva ešte lepšiu oporu.

HAMA uRage Guardian 300Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
HAMA uRage Guardian 300

Za pozornosť stojí aj fakt, že herné kreslo uRage Guardian 300 má nosnosť až 150 kg, čiže konštrukcia je veľmi robustná, a niečo vydrží. Kreslo je vybavené stabilným nylonovým otočným krížom so 60 mm kolieskami. Mäkčené kolieska na 5 ramenách sú šetrné aj k podlahe, takže nehrozí žiadne poškriabanie drevených parkiet alebo laminátu. Aj v tomto prípade by som však odporučil použiť podkladovú podložku, ktoré zabránia nechcenému pohybu kresla, ale aj prípadnému pretlačeniu mäkšej podlahy.

HAMA uRage Guardian 300Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
HAMA uRage Guardian 300

Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že herné stoličky sú určené iba pre hráčov, tak odporúčam toto tvrdenie ignorovať. Stolička uRage Guardian 300 svojím farebným prevedením pravdepodobne osloví mladších, tak treba poznamenať, že herná stolička ponúka oproti klasickej kancelárskej podstatne lepší komfort. Na druhej strane treba počítať s tým, že je podstatne väčšia a ťažšia. 

HAMA uRage Guardian 300Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
HAMA uRage Guardian 300

Páči sa nám

  • dobrá ergonómia operadla
  • dostatočne dlhé a široké sedadlo
  • nastaviteľné opierky na ruky
  • nosnosť 150 kg
  • veľké vetracie otvory v hornej časti operadla
  • odnímateľný a nastaviteľný bedrový a hlavový vankúš
  • Jednoduché čistenie

Nepáči sa nám

  • sedaciu časť je možné nastaviť do maximálnej výšky iba 54 cm

Cena: 249,99 eur

Zapožičal: HAMA

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.