Na Slovensku bola dnes spustená jedinečná služba podpory nabíjania mobilných zariadení. Automatická požičovňa dostupná na desiatkach verejných miest poskytne za 50 centov na deň plne nabitú univerzálnu batériu pre všetky bežné druhy telefónov. Služba Antik Verejná batéria začína v Košiciach, počas roka sa rozšíri do ďalších miest.

Stanica pre powerbanky Verejná nabíjačka

Stanica pre powerbanky Verejná batéria

V Košiciach dnes telekomunikačný operátor a poskytovateľ zdieľaných služieb predstavil automatickú požičovňu záložných batérií, tzv. powerbánk. Služba v cene 50 centov za 24 hodín využívania sa aktivuje načítaním QR kódu na dobíjacej stanici pomocou aplikácie Antik SmartWay už známej zo služieb bike a e-moto sharingu.

Stanica následne vysunie nabitú batériu. Zaplatiť môžete existujúcim kreditom, ktorý sa doteraz používal na požičanie Verejného bicykla. „Cielene hľadáme služby, ktoré obyvateľom našich miest prinesú pohyb či väčší komfort v ich živote. Využívame na to našu technologickú kompetenciu a skúsenosť pri vývoji a výrobe hi-tech produktov,“ vysvetľuje Igor Kolla, CEO Antik Telecom. „Verejnú batériu využije každý, kto sa ocitne v situácii keď má ďaleko k elektrickej zásuvke alebo nenosí pri sebe nabíjačku na svoj mobil. Jednoducho si požičia powerbank z nášho dobíjacej stanice prostredníctvom aplikácie, pripojí na svoj mobil integrovaným káblom a vráti v ľubovolnej inej stanici. To všetko za minimálny poplatok 50 centov.“

Pokrytie služby Antik Verejná batéria dosiahne do konca februára 3 desiatky automatických požičovní rozmiestnených na rozličných verejných miestach – v obchodných centrách, reštauráciách, vrátniciach administratívnych budov, školách či nemocniciach. Pre Slovensko má Antik pripravených 1000 dobíjacích staníc tak, aby bolo použitie služby čo najpohodlnejšie. Každú komerčnú či nekomerčnú prevádzku vybaví Antik bezplatne, pričom v iných krajinách sa takéto požičovne bežne zriaďujú aj v bankách, predajniach, na športoviskách, servisoch rôzneho druhu a podobne. Pri registrácii je potrebné uhradiť depozit 10 eur, ktorý klienti telekomunikačných služieb Antiku alebo registrovaní používatelia služieb Verejný bicykel alebo Verejný skúter neplatia. Za každých 24 hodín požičania sa platí 50 centový poplatok. V aplikácii Antik SmartWay pre Apple a Android si klient na mape nájde najbližšiu voľnú stanicu a pomocou načítania QR kódu z nej získa nabitú batériu.

Každý zdroj energie má v sebe integrovaný káblik s konektormi typu Lightning (pre Apple zariadenia), USB-C a microUSB, pokrýva tak potreby všetkých súčasných malých mobilných zariadení. Pre vrátenie stačí zasunúť batériu do voľnej pozície v ktorejkoľvek inej stanici v systéme. Kapacita powerbanky je 5000 mAh, pričom systém dbá na to, aby nový používateľ dostal vždy plne nabitú batériu. Viac informácií je možné nájsť na www.verejnabateria.sk.

Powerbanka je vybavená troma konektormi

Powerbanka je vybavená troma konektormi

ANTIK Telecom je najväčším poskytovateľom gigabitového internetu a služieb zdieľanej ekonomiky na Slovensku. V troch desiatkach miest a viac ako 150 obciach po celom Slovensku prevádzkuje vlastnú sieť, prostredníctvom ktorej poskytuje telekomunikačné služby – optické a bezdrôtové pripojenie k internetu, telefonovanie, satelitnú aj IP televíziu pre 90 tisíc zákazníkov. V 4 mestách poskytuje zároveň služby bikesharingu, v Košiciach aj zdieľanie e-motoriek. Laboratórium spoločnosti ANTIK Telecom sa zaoberá výskumom a vývojom technológií pre digitálne spracovanie obrazu a vývoju zariadení Internetu vecí.

Sesterská spoločnosť ANTIK Technology so svojou produkčnou základňou v Ázii sa venuje vývoju, výrobe či distribúcii hi-tech zariadení pre digitálnu televíziu, smarthomes a smartcities, ktoré využívajú operátori, hotely a mestá na piatich kontinentoch.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.