Laser použite pri operácií očí, na všetko ostatné je tu atrament.

Svoju misiu Epson tento rok štartuje modelom WorkForce-C5790DWF. Na ňom demonštruje, že atrament dokáže nahradiť laserovú tlač aj v podnikovej tlači.

Značka chce rozšíriť svoj podiel. Znamená to ale ukrajovanie trhu ostatným výrobcom. Lacnejšia tlač nebude jedinou cestou, ktorou chce Epson preraziť najmä v biznis segmente. Svoje zariadenia a ich prínos stavia na množstve spotrebného materiálu priamo v balení. To znamená aj veľkokapacitné náplne a tým lacnejšia tlač s potrebou menej častého vymieňania náplní.

Pre spoločnosť je Český a Slovenský trh rovnaký z pohľadu zákazníkov. Ich skúsenosti hovoria, že používatelia si chcú priplatiť za celkovú kvalitu a výdrž zariadenia. Typický zákazník je automotive. Či už Kia, VW Group alebo ostatní, ktorí tu majú továrne tlačia na zariadeniach Epson.

Už niekoľko rokov sa tlač z laseru transformuje na atrament. Biznis atrament je segment, ktorý sa špecializuje na tlač s univerzálnym použitím rôznych médií a skupinu do veľkosti približne 7 používateľov. Vhodná je aj pre používateľa s potrebou tlačiť väčšie objemy dát.

Marcel Divín, Branch Office Manager Epson CZ & SK, hovorí o tom, že zatiaľ je vývoj na úrovni 30 %.

To sú technológie, ktoré sú v oblasti atramentovej tlače vymyslené a patentované.  To znamená, že v rámci technológie atramentu je tu ešte 70 % možností, ako ju do budúcna lepšie využívať. Z toho pohľadu je laser takmer na hranici svojich technologických možností a neposkytuje taký priestor vylepšovania a napredovania ako atrament.

Atramentová multifunkcia WorkForce-C5790DWF inovuje doterajšiu sériu Epson WF-51/56xx. Zariadení tohto typu sa v ČR a SR predalo 18 000. Teraz sú tu inovované verzie radu C a na týchto modeloch sa zmenila farba na sivo-čiernu, je tu polohovateľný displej ale aj výstupný zásobník s menším dopadom na celkový priestor.

Zlepšenie prešlo aj na úrovni vstupného podávača na zadnej strane. Hodí sa na podávanie obálok alebo napríklad receptov. Zariadenia sú dimenzované na 150 000 strán. Výrobca ale hovorí o tom, že vydržia až 400 000 strán. Sú ťažšie a kritické diely, v minulosti plastové, sú dnes kovové.

Klasické cartridge nahradili vrecká a to doslova. Manipulácia s nimi má byť rovnako jednoduchá a dostupné budú štandardné s výťažnosťou 5000 strán aj XL verzie s výťažnosťou 10 000 strán. Nutné dodať, že ani Epson nemá vo svojich atramentoch žiadnu nebezpečnú latku. Na pitie stále nie sú vhodné 🙂 , no nemajú žiadne vyslovene rizikové látky.

Mechanizmus použitý na nasávanie atramentu využije takmer kompletný obsah vrecka. Ani pri novom type obalu tak nebude zákazník strácať na zvyškovom atramente. Po ich spotrebovaní ich môžete zahodiť ako bežný odpad. Vďaka upraveným čistiacim procesom vydrží aj odpadová nádoba ešte viac, konkrétne teraz až do 95 000 vytlačených strán (podľa typu konkrétneho modelu tejto novej série).

Medzi ohlásenými novinkami boli aj zariadenia radu Epson EcoTank ITS, na obrázku model L6190

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Epson zmení bary na nepoznanie a plavky si vyberiete podľa projektoru

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.