Testovali sme multifunkčná tlačiareň Epson EcoTank L5590 so systémom zásobníkov na atrament a automatickým podávačom dokumentov. Jej zameranie je farebná tlač, skenovanie, kopírovanie a dokonca ešte aj faxovanie. Okrem tradičného USB pripojenia umožní pracovať aj s pripojením pomocou Wi-Fi a takto naplno využiť aj prácu s mobilným zariadením.

Základné vlastnosti

Multifunkčná tlačiareň má farebný LCD displej s 3,7 cm uhlopriečkou. Nie je to dotykový displej, čo by bolo intuitívnejšie, zariadenie sa ovláda pomocou tlačidiel na ovládacom paneli. Ide o tankovú tlačiareň, teda má integrované zásobníky na atrament, ktoré sa dajú používateľsky napĺňať. To je výhodné riešenie, lebo sa takto dosahujú nízke náklady na tlač. Kapacita vstupného zásobníka papiera je 100 listov, maximálny formát je A4, pokojne môžete tlačiť na fotopapiere ako sme to robili my pri teste.

Farebný displej a ovládanie pomocou tlačidiel na Epson EcoTank L5590Zdroj: TOUCHIT.sk
Farebný displej a ovládanie pomocou tlačidiel na Epson EcoTank L5590

Výstupný podávač má kapacitu 100 kusov papiera. Výhodné je, že v hornej časti je aj automatický podávač dokumentov s kapacitou na 30 listov. Znamená to zrýchlenie práce pri skenovaní a kopírovaní dokumentu zloženého z voľne umiestnených hárkov. Podporované formáty papiera sú A4, A5, A6, ale aj 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 16:9 a 9 x 13 cm.

Prepojenie pomocou USB a Ethernet na Epson EcoTank L5590Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojenie pomocou USB a Ethernet na Epson EcoTank L5590

Tlačiareň je možné okrem USB a Wi-Fi pripojiť aj pomocou Ethernetu a rozhrania Wi-Fi Direct. Tlačiť sa dá aj cez Apple AirPrint.

Vstupný podávač na papiere je zadnej časti zariadenia Zdroj: TOUCHIT.sk
Vstupný podávač na papiere je zadnej časti zariadenia

Podstatná je v tomto prípade mobilná aplikácia Epson SmartPanel, ktorá umožňuje inštaláciu, tlač, skenovanie a kopírovanie dokumentov. Tiež takto priamo z mobilu vykonáte údržbu zariadenia, ak je to potrebné. Pri našom teste sme si overili, že najväčšia požiadavky na tlač je práve z mobilného zariadenia a cez túto aplikáciu je to veľmi jednoduché.

Výber fotografie na tlač z aplikácie Epson Smart PanelZdroj: TOUCHIT.sk
Výber fotografie na tlač z aplikácie Epson Smart Panel

Úsporná tlač

Tlačiareň Epson EcoTank L5590 využíva systém atramentového zásobníka s veľmi veľkou kapacitou, nepoužívajú sa tu teda atramentové kazety. Používajú sa nasledovné náplne: čierna (v dodávke je 2 ×), modrá, žltá a purpurová. Náplne sú obsahom dodávky, podobne ako sieťová šnúra.

Tankové náplne pre Epson EcoTank L5590Zdroj: TOUCHIT.sk
Tankové náplne pre Epson EcoTank L5590

Jednoducho tak doplňujete atramentové náplne Epson do zásobníka a môžete tlačiť ďalej. Tento systém zásobníkov zaručuje až 90% úsporu nákladov voči tradičným kazetám.

Pohľad na tlačové hlavyZdroj: TOUCHIT.sk
Pohľad na tlačové hlavy

V dodávke máte atrament zhruba na 3 roky obvyklého používania zariadenia. Znamená to dve náplne pre čierny atrament na vytlačenie 6600 strán 5900 farebných strán. Hladinu atramentu je možné jednoducho kontrolovať pohľadom.

Kontrola výšky hladiny atramentu v zásobníkochZdroj: TOUCHIT.sk
Kontrola výšky hladiny atramentu v zásobníkoch

Aj digitalizácia dokumentov

Plošný skener umožňuje transformovať dokumenty ale aj fotografie do digitálnej podoby s rozlíšením až 1200 x 2400 DPI. Kombináciou tlačiarne a skeneru získate výkonnú kopírku, ktorá zabezpečí rýchle kopírovanie tak farebne ako aj čiernobielo.

Automatický podávač dokumentov na Epson EcoTank L5590Zdroj: TOUCHIT.sk
Automatický podávač dokumentov na Epson EcoTank L5590

Tlač

Epson používa presnú tlač s minimálnym objemom kvapky atramentu 3.3 pikolitra. Maximálna rýchlosť mono tlače je 33 str/min, maximálne rozlíšenie je až 4800 × 120 dpi. Výrobca odporúča mesačné zaťaženie menej ako 500 strán/min.

Tlač na fotografické papiereZdroj: TOUCHIT.sk
Tlač na fotografické papiere

Testy

Multifunkčnú tlačiareň Epson EcoTank L5590 sme dokonale otestovali. Namerali sme rýchlosť farebnej tlače wordovských dokumentov na úrovni 19,5 str/min. Skúsili sme aj tlač farebných fotografií na formáte 10 × 15 cm v maximálnej kvalite s výsledkom sme boli po stránke kvality tlače veľmi spokojní. Tlač série 4 fotografií nám pritom trvala 5 minút a 8 sekúnd. Výhodné je aj skenovanie priamo do mobilu, čo sa naozaj niekedy hodí.

Hotové výtlačky z Epson EcoTank L5590Zdroj: TOUCHIT.sk
Hotové výtlačky z Epson EcoTank L5590

Cena: 319,99 eur

Cena náplní: 7,99 eur pri objeme 63 ml

Zapožičal: Epson

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.