Projektory sú obľúbeným riešením mnohých používateľov, ktorí si chcú vytvoriť domáce kino.

Výhodou týchto zariadení je, že dokážu vytvoriť skutočne veľký obraz. Testovaný model Epson EH-TW9300W patrí medzi aktuálnu špičku.

Projektory majú v porovnaní s televízormi výhody, ale aj pár nedostatkov. Výhodou je už spomenutá veľkosť obrazu, ktorú dokážu vytvoriť. Nie je problém vďaka projektoru premeniť celú stenu obývačky na premietacie plátno. Nevýhodou je najmä vyššia cena a hoci kúpite aj lacnejšie projektory, tie väčšinou majú slabší výkon, čo sa prejavuje vyblednutým obrazom počas slnečného dňa alebo v dobre osvetlenej miestnosti. Takéto projektory ponúknu dobrý zážitok v tmavej miestnosti, napr. pri sledovaní filmov večer. Avšak pri sledovaní počas dňa musí robiť používateľ kompromisy.

Projektor bez kompromisov. Aj v 4K

V prípade modelu Epson EH-TW9300W však kompromisy robiť nebudete. Od projektora s cenovkou 3699 eur sme ani nič iné nečakali. Zariadenie využíva technológiu 3LCD, má svetelnosť 2500 lúmenov a dokáže vytvoriť obraz s uhlopriečkou 50 až 300 palcov, v rozlíšení až 4K s podporou HDR. Projektor takisto ponúka funkciu, ktorá vylepší Full HD obraz na úroveň 4K. Podobnú funkciu má aj väčšina 4K televízorov. Výrobca udáva dynamický kontrast 1 000 000 : 1.

Podľa výsledkov našich testov ponúka projektor výborný používateľský zážitok. Prekvapí rozmermi 520 x 450 x 170 mm a hmotnosťou 11,2 kg. Projektor je skutočne veľký, avšak inštalácia a jeho nastavenie je veľmi jednoduché. Pomocou diaľkového ovládača si rýchlo a jednoducho upravíte zaostrenie, veľkosť obrazu aj jeho umiestnenie.

Projektor nás prekvapil širokým vertikálnym aj horizontálnym posunom objektívu, vďaka čomu sme mohli obraz nastaviť podľa našich potrieb aj bez nutnosti manuálne manipulovať so samotným zariadením. Projektor môžete mať položený na stole alebo inom tvrdom povrchu, prípadne ho pripevníte na strop miestnosti.

Epson EH-TW9300W počas testovania zaujal najmä kvalitným obrazom. Používali sme ho počas slnečného dňa, v tmavej aj v silno osvetlenej miestnosti a kvalita a jas obrazu boli výborné. V osvetlenom priestore sa osvedčil najmä dynamický režim, ktorý podľa potreby zvýšil kontrast a intenzitu farieb. Aj v tomto prípade však dokázal projektor výborne reprodukovať čiernu farbu a odtiene tmavej. Výsledný obraz pôsobil prirodzene, dobre sa naň pozeralo.

K dispozícii sú ďalšie režimy: kino, prirodzený, digitálne kino a BrightCinema. Posledný menovaný sa takisto hodí do jasnejšie osvetlenej miestnosti, intenzita farieb však nie je až taká vysoká ako v prípade dynamického režimu.

Ide to aj bez káblov

Projektor ponúka dobrú portovú výbavu. Na zadnej strane nájdete dvojicu HDMI portov, jeden z nich s podporou HDCP 2.2. Ďalej nechýba USB konektor, ethernet a VGA pre pripojenie s PC. Reálne však budete počítače k projektoru pripájať pomocou HDMI. My sme počas testovania využili projektor aj na hranie, zahrali sme si najnovšie hry v 4K rozlíšení a je to výborný zážitok.

V balení nájdete aj zariadenie pre bezdrôtové posielanie obrazu. Jeho vzdialenosť od projektora nesmie byť viac ako 10 metrov

Epson EH-TW9300W poteší aj pribaleným zariadením WirelessHD Transmitter na bezdrôtový prenos obrazu v rozlíšení až 4K. V praxi to funguje dobre. K projektoru nemusíte pripájať žiaden videokábel, postaráte sa iba o zdroj napájania. Všetky zariadenia pripojíte pomocou HDMI káblov priamo k bezdrôtovému vysielaču. Ten vyzerá ako klasický set-top box a umožňuje pripojenie trojice zariadení pomocou HDMI portov súbežne.

K dispozícii je aj HDMI OUT port na pripojenie televízora. Koncept je taký, že ak nechcete používať projektor, nemusíte vždy odpájať a prepájať káble ostatných zariadení k TV obrazovke. Môžete ich mať neustále pripojené k WirelessHD vysielaču a  budete si iba pomocou diaľkového ovládača meniť, kam sa signál posiela. Či do HDMI OUT zariadenia (väčšinou je to televízor) alebo bezdrôtovo do Epson EH-TW9300W projektora.

Je praktické, že ovládanie bezdrôtového vysielača je zabudované v diaľkovom ovládači pre projektor. Budete tak používať iba jeden ovládač. Kvalita bezdrôtového prenosu bola výborná, nevšimli sme si žiadne výpadky, ani nenastali problémy. Vysielač a projektor však nesmú byť od seba vzdialené viac ako 10 metrov.

Verdikt

Epson EH-TW9300W je výborný projektor na doma. Ak hľadáte riešenie pre domáce kino a máte dostatočne veľký rozpočet, toto zariadenie treba vziať do úvahy. Ponúka kvalitný obraz v rozlíšení až 4K s HDR a vo veľkosti až 300 palcov. Výhodou je, že obraz vyzerá skvelo aj v osvetlenej miestnosti a počas slnečných dní.

Projektor nie je hlučný, v dynamickom režime na seba sem-tam upozorní, ale v režime BrightCinema je prevádzka tichá. Spotreba je 355 wattov, pričom životnosť lampy je podľa výrobcu 5000 hodín. Epson EH-TW9300W zvládne aj 3D obraz, avšak budete si musieť dokúpiť špeciálne 3D okuliare.

Cena: 3 699 EUR
Zapožičal: Epson

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit