Na pozvanie spoločnosti Epson sme sa zúčastnili predstavenia nových tlačových zariadení a recyklačného systému počas výstavy CeBIT v Hannoveri.

Ako sme sa dozvedeli, Epson investoval dve miliardy eur do vytvorenia nového zastúpenia v Európe (napr. v Mníchove, Berlíne či v Lisabone). V rámci celej Európy predstavuje biznis s tlačiarňami objem 40 miliárd eur. Pre Epson sú však dôležité oblasti robotizácie, tlače, virtuálnych okuliarov a projektorov. Základom úspechu je podľa receptu zakladateľa tejto firmy úsmev na perách zákazníka. Aktuálne sa Epson orientuje na zvýšenie efektivity v kanceláriách a ochranu životného prostredia.

Súčasná orientácia Epsonu – roboti a atramentové tlačové zariadenia

Kanceláriám velí atrament

Cestou ako na to sú tlačiarne nového typu. Tie poskytujú vysokú rýchlosť, ale súčasne nízke prevádzkové náklady, nízku spotrebu elektrickej energie, vyššiu kvalitu tlače a jej trvácnosť na papieroch, jednoduchý tlačový mechanizmus a z toho vyplývajúcu dlhodobú funkčnosť zariadení. Podľa predstaviteľov Epson sú do podnikového prostredia vhodné hlavne atramentové multifunkcie s kompaktnými rozmermi. Veľa sa pritom hovorí o bezpapierovej kancelárii, ale to je skôr utópia. Tlačiť na papier sa jednoducho bude stále. Skôr sa mení spôsob práce s dokumentami, ale tlač na papier je stále potrebná.

Spoločnosť Epson pritom začala svoju činnosť v roku 1942 ako firma Seiko na výrobu hodiniek. Seiko znamená v japončine niečo efektívne a presné. A tento princíp sa prejavuje aj na súčasných tlačových hlavách, ktoré sú označené ako PrecisionCore. Súčasná tlačová hlava je kompletne prepracovaná a využíva piezoelektrický efekt. Pritom sa pri tlači z tlačovej hlavy vymršťujú na papier tisícky kvapôčok atramentu. Na vytvorenie závodu na výrobu novej tlačovej hlavy pritom Epson minul 400 miliónov eur a počas nasledujúcich 3 rokoch to bude ďalších 185 miliónov eur.

V roku 2014 Epson prišiel s novou technológiou WorkForce Pro Rips. Tá prináša veľké vymeniteľné atramentové zásobníky aj do tlačiarní a multifunkcií určených do kancelárskeho prostredia. Bez prerušenia sa s nimi dá vytlačiť až do 84 000 strán.

Zaujímavý model do strednej kancelárie – Epson WorkForce WF-R5690DTWFC s výdržou zásobníkov na 75 000 strán

Nová technológia s označením Epson Workforce Enterprise prináša veľmi dobrú kvalitu tlače. Súčasné tlačové zariadenia dosahujú rýchlosť tlače od 75 do 100 strán/minútu, znižujú odpad, spotrebu energie a náklady na údržbu zariadenia. Tieto zariadenia sú vybavené aj možnosťou obojstrannej tlače a pri tlači sa tlačová hlava nepohybuje. Jedinou pohyblivou časťou je tak papier. Elektrická spotreba je pri týchto atramentových zariadeniach len malou časťou v porovnaní s laserovou technológiou. To má pozitívny dopad na ekológiu prevádzky.

Tzv. switch z laserovej technológie na atramentovú prinesie úsporu 96 % na spotrebovanej elektrickej energii. Ďalej môžete počítať s úsporou 92 % na vygenerovanom CO2 a 94 % úsporách na odpadoch. Ak by sa napr. všetky kancelárie prepli z laserovej na atramentovú tlač, prinieslo by to ročne úsporu elektrickej energie, ktorá by postačila na prevádzku viac ako 500 000 domácností počas celého roka. Redukcia vygenerovaného CO2 ušetrí 27 miliónov stromov, pri odpadoch je to úspora 220 000 ton ročne.

Globálny prezident Epson, Minulru Usui práve predstavuje nové podnikové multifunkcie WorkForce Enterprise

Konkrétne nasadenie novej technológie Epson prezentoval napr. na príklade zastúpenia automobilky Mazda, keď sa ušetrilo 80 % elektrickej energie v porovnaní so stavom, keď tu boli nasadené laserové tlačové zariadenia.

Recyklácia aj v podnikovom prostredí

To hlavné šetrenie sa ale dosiahne pomocou nasadenia recyklačného zariadenia PaperLab. Práve pomocou tlače na recyklovaný papier sa dá ušetriť najviac. Pri recyklácii sa odpadový papier najprv zbaví potlače, spracováva sa a následne formuje do hárkov papiera. Na výstupe získavate papier veľmi podobný tomu, čo poznáme z jeho prvovýroby. Ako sme videli, je mierne zašednutý, ale stále má veľmi dobrú kvalitu na bežné kancelárske dokumenty. Recyklovaný papier sa takto dá vyrobiť v rôznych veľkostiach a hrúbkach priamo v podniku.

PaperLab prinesie podnikom možnosť suchej recyklácie papiera vo svojich priestoroch

Epson PaperLab sa dá použiť vo väčších podnikoch, pričom firma má zaistenú kvalitu výtlačkov a takisto sa nemusí báť zneužitia informácií vytlačených na pôvodnom papieri. Keď do PapierLab vložíte papier, dostanete jeho recyklovanú podobu už po 3 minútach. Za hodinu sa takto dá vyrobiť 720 hárkov papiera. Pritom Epson použil suchú technológiu výroby úplne bez vody, čím sa ďalej šetria prírodné zdroje.

Produktovo asi najzaujímavejšie zariadenie – okuliare pre rozšírenú realitu Epson Moverio EP-300 sme si hneď vyskúšali

Celkovo Epson dokázal, že to myslí s ochranou životného prostredia smrteľne vážne. Nové tlačové zariadenia sú úsporné vo viacerých smeroch, dosahujú veľmi dobrú kvalitu tlače a sú kompaktné. Zaujímavou myšlienkou je aj recyklácia v podnikovom prostredí ako i okuliare pre rozšírenú realitu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.