Epson na svojej tlačovej konferencii v Banskej Štiavnici prezentoval jednak možnosti svojich projektorov, ale venoval sa aj tlači. Laserová tlač pre podniky je (nielen) podľa Epsonu už minulosťou. Epson tak prezentoval atramentové zariadenia s možnosťou ekonomickej tlač z tankových zásobníkov.

Takáto atramentová tlač sa vyplatí podľa prieskumov Epsonu už od tlače viac ako 20 strán mesačne. V oblasti tankovej tlače je pritom Epson svetovou jednotkou, venuje sa jej už veľmi  dlho. Atramentová tanková tlač je pritom výhodná v prípade, že sa používajú nie pigmentové náplne. Epson však má však aj tlačovú hlavu určenú na pigmentovú tlač.

Tlačová hlava v súčasných tlačových systémoch sa mimochodom vyrába podobne, ako sa vyrábajú polovodiče a v prípade firmy Epson je takáto tlačová hlava schopná vystreliť za jedinú sekundu  až 40 miliónov kvapiek atramentu. Táto firma je tak schopná tlačiť na etikety alebo obalový materiál. Rovnakú tlačovú hlavu využíva Epson pri systémoch určených na priemyslové použitie ako aj pre domácu tlač. Dnes je bez problémov zvládnutá aj automatická obojstranná tlač. Používateľ pritom dostáva s tlačiarňou všetko podstatné na tlač vrátane fľaštičiek s atramentami a 3-ročnou zárukou.

Epson prirodzene odpovedá na súčasné trendy, kedy rastie požiadavka na tlač fotiek priamo z mobilu. Využíva pritom Wi-Fi Direct na priame spojenie medzi tlačiarňou a mobilom. Toto riešenie tak umožňuje naraz pripojiť až 4 zariadenia.

Predstavenými zaradeniami pre farebnú atramentovú tlač je napr. model Epson L3110 a L3150.

Záujem je však aj o vyššie systémy s 5-farebným tlačovým systémom, pričom v balení dostávate atrament na vytlačenie až 1500 fotiek. Typickým príkladom sú nové modely L7160 a L7180 od Epsonu.

Inovácie sú aj v monochromatickej tlači, ide o tzv. Epson Mono EcoTank ITS. Koncept tlače je v tomto prípade podobný ako pri farebnej tlači. V podstate si kúpite tlačové zariadenie a ďalej už tlačíte za zlomky centov. Typickým zákazníkom takéhoto tlačového systému  je zákazník s objemom tlače 1500 strán. Dodávané náplne pritom vydržia na 3 až 4 mesiace prevádzky.

Prvým predstaveným zariadením je Epson M1100/M1120 . Je to atramentová tlačiareň s rýchlym výstupom prvej strany. Tento model to dokáže už za 8 sekúnd. Predpokladaná nákupná cena je okolo 155 eur.

Epson M2420 je vyšší model v cene 253 eur. Prvá strana je tu vytlačená už za 6 sekúnd. Oba tieto modely budú dostupné veľmi skoro a ich rýchlosť tlače je 15 strán za minútu.

Biznis Injet firemná tlač

V tejto oblasti má Epson mono aj farebné modely a to malé aj veľké až do výkon 100 strán za minútu. Zaujímavosťou sú vymeniteľné „sáčky“ s atramentom a podstatnou výhodou je jednoduchá výmena spotrebného materiálu.

Ide o modely označené ako WorkForce. Novinkou sú modely Epson WF-C52xx/WF-57xx, čo je farebný tlačový multifunkčný systém s rovnakým ovládaním ako to bolo v minulosti. Rozdiel je však v nižšej nadobúdacej cene a ide o aktualizáciu celého systému na základe praktických skúseností od zákazníkov.

Sú ale firmy, ktoré farebnú tlač vyslovene vo svojom podniku nechcú . Pre nich má Epson model WF-M5298/M5799. Tieto dosahujú vysokú rýchlosť skenovania ako aj vysokú rýchlosť tlače prvej strany.

Samozrejme Epson má riešenia aj pre tlač na formát A3+, príkladom je zariadenie WF-C81xx, čo je komplexný farebný multifunkčný systém do väčšieho podniku.

Zaujímavosťou je aj tlač s využitím verifikácie funkčnosti tlačových trysiek v tlačovej hlave. Pokiaľ sa zistí, že tlačová hlava obsahuje nefunkčné trysky, dajú sa eliminovať nastavením tlačového systému a okolité trysky začnú tlačiť inak, ako by to bolo pri plne funkčnom stave.

Zaujímavosťou je aj to, že na tlačiarňach Epson sa napr. tlačia na Slovensku vysvedčenia a to s využitím atramentovej tlače.

O test nových tlačových systémov sme požiadali a prinesieme ich recenziu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.