Ak hľadáte jednoduchý, multifunkčný a cenovo dostupný kamerový systém, tak pre vás máme jeden zaujímavý tip. Vyskúšali sme kamerový systém od značky ERBU, ktorý nás zaujal jednoduchou inštaláciou, intuitívnym ovládaním a pokročilými AI funkciami.

Na test sme mali dve vonkajšie kamery (ERBU B228 PRO + D228 PRO) s totožnými parametrami – rozdiel je iba v ich prevedení. Bez záznamového zariadenia to nepôjde, takže sme spolu s kamerami obdržali na test aj IP videorekordér ERBU N-A14 PRO s možnosťou pripojenia 4 kamier prostredníctvom PoE (videorekordér = NVR). Benefitom pre používateľov je, že tento set dostanete po zakúpení do prevádzky v priebehu niekoľkých minút. Následne je potrebné vybrať vhodné miesto na fyzickú inštaláciu kamier, a to tak, aby boli pokryté všetky požadované zóny, čo môže zabrať nejaký čas a vyžadovať určité zručnosti, no myslíme si, že kompletnú inštaláciu zvládne aj priemerne zručný používateľ.

Je dobré vedieť, že videorekordér neobsahuje pevný disk, ktorý treba dokúpiť samostatne. Kapacitu treba vyberať podľa toho, ako dlho budete mať záujem záznamy uchovávať. Posledným a nemenej dôležitým prvkom je prístup do internetu, resp. routeru, ktorý prepojíte s videorekordérom, aby ste mohli využívať vzdialený prístup ku kamerám, a to odkiaľkoľvek. Ak však router s LAN výstupmi nemáte, tak sa budete musieť uspokojiť s lokálnym prezeraním záznamu priamo cez rekordér a pripojenú zobrazovaciu jednotku.

Obe testované kamery ponúkajú 2 Mpx rozlíšenie (FullHD / 1920 × 1080 px), 2.8 mm objektív, nočný IR prísvit, PoE napájanie a vode i prachu odolnosť IP67.

Priebeh testu a inštalácia

Náš test prebiehal presne tak, ako keby sme si daný produkt zakúpili. Kamery sme fyzicky namontovali na vhodné pozície, natiahli LAN káble a videorekordér pripojili k zobrazovacej jednotke prostredníctvom HDMI výstupu (v našom prípade to bol televízor v obývacej miestnosti). Samotná inštalácia oboch druhov kamier je skutočne jednoduchá, záleží však na tom, kde sa budú nachádzať – ak to bude napr. podhľad domu s nutnosťou ťahania káblov cez strechu a podobne, tak montáž zaberie viac času. Ak to však bude jednoduchá stena s možnosťou ľahkého zapravenia prívodného LAN kábla (do lišty a pod.), tak to bude otázkou pár hodín. Kamery majú PoE napájanie, čiže jeden LAN kábel slúži na napájanie aj komunikáciu kamery s videorekordérom. V balení nájdete základný inštalačný materiál, teda skrutky, krytku prepojenia LAN káblov a montážnu maketu.

ERBU D228 Pro
ERBU D228 PRO

ERBU B228 PRO má tubusové prevedenie a jej základňu viete uchytiť pomocou troch skrutiek (ak to je potrebné, dá sa dokúpiť aj podstavec na skrytie základného kábla s prepojením). ERBU D228 PRO je klasická „dome“ kamera s obľúbeným dizajnom pologule, z ktorej je pred inštaláciou potrebné odňať kryt s ochranným sklom, pod ktorým sa nachádzajú tri inštalačné otvory pre skrutky. Po umiestnení kamery na pozíciu stačí ochranný kryt nasadiť naspäť s dodaným torx skrutkovačom a pokračovať v prepojení s videorekordérom.

Káblovanie nebudeme dopodrobna vysvetľovať, pretože každá inštalácia je špecifická. Základom je vedieť, že obe kamery majú napevno daný vývod s RJ45 konektorom (samica) + audio konektorom (cca. 40 cm). Kamery prepojíte s videorekordérom prostredníctvom LAN káblu s RJ45 konektormi – zakúpiť sa dá hotový kábel v požadovanej dĺžke, no z pohľadu inštalácie je lepšie si koncovky nahodiť na mieste (budete potrebovať RJ45 konektory a krimpovacie kliešte), aby sa kábel v prípade nutnosti ľahšie prepchával cez rôzne zákutia a dutiny.

ERBU N-A14 Pro
ERBU N-A14 PRO

Ak je základná fyzická inštalácia hotová, tak môžete prejsť k zapojeniu videorekordéra do elektrickej siete, prostredníctvom dodávaného adaptéru. Nezabúdajte však na pevný disk, ktorý treba namontovať keď je NVR vypnuté – ideálne je použiť pevný disk s určením pre videorekordéry alebo NAS systémy (v našom prípade to bola 3,5“ klasika s kapacitou 180 GB). Prepojovacie káble nájdete v balení. Po tomto kroku zapnete rekordér, vytvoríte si registráciu (meno používateľa a heslo) a nastavíte rýchly prístup do systému prostredníctvom vzoru (ako v minulosti na mobilných telefónoch). Po tomto kroku ste v systéme NVR, ktorý je pripravený na použitie.

Každá nová ERBU kamera sa pripojením k videorekordéru automaticky načíta a nakonfiguruje, čoho výsledkom bude okamžitý živý výstup z kamery na zobrazovacej jednotke. V základom nastavení je nahrávanie full-time záznamu, takže systém okamžite pracuje a monitoruje okolie so záznamom. Odporúčame si to však pozrieť a nastaviť podľa vlastných potrieb a preferencií, vrátane maskovania privátnych zón (viď nižšie v článku). Dodajme, že systém sa v rámci NVR ovláda prostredníctvom optickej myši, ktorá je súčasťou balenia.

ERBU N-A14 Pro
ERBU N-A14 PRO / Rozhranie systému ERBU

Vlastnosti a funkcie kamerového systému ERBU

V úvode tejto kapitoly je nutné poznamenať, že ihneď po pripojení všetkých súčastí a úspešnom spustení systému máte k dispozícii veľmi slušný kamerový systém, vďaka ktorému budete mať vaše priestory pod kontrolou 24/7 a každý narušiteľ bude zaznamenaný. Z praxe vieme, že drvivej väčšine používateľov stačia základné nastavenia a funkcie, teda nepretržitý záznam s automatickým premazávaním podľa zvoleného režimu alebo kapacity disku. Ak sem patríte aj vy a vyžadujete iba základné funkcie, tak nič viac nemusíte riešiť. Avšak v rámci každého systému, ktorý to umožňuje, odporúčame nastaviť minimálne detekciu pohybu, aby ste mali lepší prehľad v záznamoch.

Ak máte aktivovaný výhradne „full-time“ záznam a niečo sa udeje, tak budete musieť zdĺhavo hľadať, v aký čas, prípade deň sa udalosť stala. Ak si však v nastaveniach systému zapnete aj detekciu pohybu, tak sa vám na časovej osi zobrazia udalosti, počas ktorých bol zaznamenaný pohyb, čo značne uľahčuje proces hľadania. Keďže ide o relatívne inteligentný systém, tak si môžete nastaviť nielen detekciu pohybu, ale aj to, v ktorej zóne, resp. oblasti má kamera pohyb sledovať a ktorú má vynechať. Oceňujeme, že nastavenie zón je veľmi podrobné a precízne. Detekcia pohybu sa dá kombinovať aj s notifikáciami, aby ste boli informovaní a o prípadných narušiteľoch.

Z pohľadu samotného obrazu sú 2 Mpx kamery s nočným IR prísvitom dostatočné na detekciu narušiteľov a odhalenie identity, no nie na veľké vzdialenosti. Ak chcete s istotou identifikovať cudziu osobu, tak treba počítať s tým, že to bude v max. rádiuse 15 až 20 metrov. V noci je to o niečo ťažšie, takže sa aj funkčný záber zníži o 5 až 10 metrov v závislosti od toho, v akom prostredí sú kamery nainštalované. Treba dávať pozor aj na rušivé zóny v blízkosti kamier, od ktorých sa môže IR svetlo odrážať a nočný záber bude obrazovo znehodnotený.

Rovnako tak treba počítať s tým, že rozpoznávanie EVČ automobilov je reálne funkčné iba cez deň, v noci s ťažkosťami. Kamery disponujú aj podrobnejšími nastaveniami, kde odporúčame aktivovať funkciu WDR s možnosťou regulácie a rovnako tak si viete nastaviť i rôzne iné parametre, ako kontrast, svetelnosť, rozlíšenie, prostredie a pod. Tieto nastavenia sa nedajú generalizovať, nakoľko je každá inštalácia špecifická a vyžaduje odlišný pohľad na vec.

ERBU D228 Pro
ERBU D228 PRO

Samotný systém ponúka okrem detekcie pohybu aj rôzne AI funkcie (umelá inteligencia), ako napríklad detekciu osôb, automobilov, rozpoznávanie tvárí a pod. V systéme, ktorý je kompletne v slovenskom jazyku sa dá všetko veľmi podrobne nastaviť, no využitie takýmto spôsobom vyžaduje aj určité špecifiká z pohľadu veľmi dôkladnej inštalácie na dané miesta a rovnako tak by sme odporúčali ísť do vyššej kategórii kamier s 5 Mpx snímačom, ktoré si s analytickými funkciami a detekciou poradia podstatne ľahšie a presnejšie.

Každopádne sa to dá využiť aj v rámci tejto zostavy, kde si viete nastaviť buď detekciu tváre alebo rozpoznávanie tváre na základe databázy, ktorú si viete vytvoriť v systéme. Je to špecifická funkcia, ktorá sa hodí skôr do prevádzok ako do domácností a jej využitie má určité obmedzenia. Funkcia detekcie tváre vás môže napr. upozorniť na neželanú návštevu osôb, ktoré máte na tzv. „black-liste“ alebo poslúži na lepšiu identifikáciu ľudí v monitorovanom priestore.

Nám sa z hľadiska bežných používateľov omnoho viac pozdáva klasická detekcia osôb alebo iných pohybujúcich sa objektov v priestore, napr. automobilov, pričom je možné využiť aj systém virtuálnych brán. Táto funkcia vám umožní priamo v obraze vytvoriť rôzne zóny alebo brány, ktoré môžu byť označené ako jednosmerné alebo obojsmerné, pričom všetky osoby alebo autá, ktoré prejdú cez pomyselné zóny systém zachytí a môže vás na to upozorniť – záleží od preferencií používateľa.

Treba poznamenať, že každá jedna funkcia má obsiahle nastavenia, vďaka ktorým sa dá veľmi presne špecifikovať na monitorovanú oblasť. Extra dôležitou funkciou, aj s ohľadom na legislatívu v rámci používania kamerových systémov je maskovanie privátnych zón v obraze. V systéme si jednoducho nastavíte, ktoré zóny budú maskované, resp. nebudú na zázname, aby ste nenahrávali napr. časť susedovho dvora a pod. Maskovanie je presné a detailne si viete ohraničiť zóny, ktoré nebudú súčasťou záznamu.

ERBU N-A14 Pro
ERBU N-A14 PRO / Maskovanie privátnych zón (označené číslami 1 až 4)

Z praktického hľadiska oceňujeme aj prehľadné a intuitívne vyhľadávanie záznamov s jasne danými preferenciami na základe času, dní, pohybu, AI funkcií a pod., v ktorom sa výborne  orientuje a vyhľadanie udalostí netrvá zbytočne dlho. Vybrané udalosti sa dajú okrem dobrej selekcie aj nahrať na externý USB kľúč, čo sa môže hodiť v prípade poskytovania záznamu orgánom činným v trestom konaní a pod. Samozrejmosťou je aj možnosť použitia kamier od iných výrobcov so systémom ERBU vďaka ONVIF protokolu. Ak máte staršie kamery, viete ich ešte využiť a zapojiť do práce v rámci nového systému. Samotný videorekordér je relatívne kompaktný a dobre zapadne do akejkoľvek obytnej miestnosti (ak sa popasujete s káblami), pričom ponúka 4 vstupy na kamery, HDMI výstup, video kompresiu vo formáte h.265 a max. rýchlosť záznamu 80 Mbps.

Okrem primárneho zariadenia viete využívať aj mobilnú aplikáciu so vzdialeným prístupom k vášmu kamerovému systému. Aplikácia sa volá „Easy Viewer Plus“ a je zadarmo dostupná pre Android a iOS zariadenia. Veľmi nás prekvapilo to, ako ľahko sa dá nadviazať komunikácia základného systému v NVR s aplikáciou, čo je pre mnohých používateľov dôležité a v minulosti to bol často kameň úrazu.

V pravom hornom rohu NVR systému je ikona QR kódu, na ktorú keď kliknete, tak sa vám zobrazia dva kódy – jeden s odkazom na aplikáciu a druhý párovací. Po úspešnej inštalácii aplikácie kliknete na ikonu „+“, teda pridanie zariadenia do systému a naskenujete párovací QR kód. Následne stačí zadať prihlasovacie meno a heslo do systému a ste online. Aplikácia slúži primárne ako live zobrazovacia jednotka, kde si viete prezerať všetky záznamy a rovnako tak vám poslúži aj ako notifikačné zariadenie – podľa preferencií.

Žiadne pokročilé nastavenia systému tu nenájdete, no nemáme voči tomu žiadne výhrady. To, čo má ponúkať ponúka a nezaťažuje balastom. Domov alebo do prevádzky viete nahliadnuť odkiaľkoľvek a kedykoľvek vám to zíde na um, stačí mať pripojenie na internet a samozrejme, musí byť na internet prostredníctvom LAN kábla pripojený aj videorekordér. Na záver treba dodať, že samotné NVR je podľa výrobcu takmer nehlučné, vhodné aj do obývacích miestností, no prax je taká, že ak máte videorekordér napr. v obývačke a je tam úplne ticho, tak zvuk ventilátora môžete počuť.

  • ERBU D228 PRO
  • ERBU D228 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU B228 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO
  • ERBU N-A14 PRO

Záverečné hodnotenie

Kamerový systém od značky ERBU sme mali možnosť testovať dostatočne dlho na to, aby sme mohli napísať, že funguje bez akýchkoľvek problémov a zlyhaní. Čo sa nastavilo, to fungovalo a počas niekoľkotýždňového testu nedošlo k žiadnemu zlyhaniu, čo považujeme za veľmi dôležité. Ak chcete využívať pokročilé AI funkcie, odporúčame siahnuť po 5 Mpx kamerách, no na štandardné monitorovanie domu alebo prevádzky postačia aj nami testované 2 Mpx kamery. Ako celok považujeme tento systém za veľmi schopný a vhodný pre každého, kto hľadá skutočne jednoduchý, ľahko nastaviteľný a dobre fungujúci kamerový systém.

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: ERBU

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE