Najviac rozšíreným kybernetickým rizikom uplynulého týždňa je na Slovensku podvod zneužívajúci bezplatný program Windows Movie Maker, vyplýva to z údajov bezpečnostnej spoločnosti ESET.

Podvodníkom sa upravenú verziu tohto softvéru, ktorý slúžil na vytváranie a spracovávanie videí, darí šíriť vďaka dobrej optimalizácii svojho webu pre vyhľadávače. Druhým dôvodom je pretrvávajúci záujem o tento softvér aj napriek tomu, že výrobca ukončil jeho podporu v januári 2017.

Podstata podvodu spočíva v tom, že ak internetoví používatelia hľadajú tento softvér cez internetové vyhľadávače, ponúkne sa im stránka windows-movie-maker.org. Tá však za tento bezplatný softvér žiada poplatok 29,95 amerických dolárov, vrátane fiktívnej 25-percentnej zľavy. „Keď si dá internetový surfer v najpoužívanejšom internetovom prehliadači Google vyhľadať slovné spojenie Windows Movie Maker alebo Movie Maker, prehliadač mu na Slovensku a v mnohých iných krajinách na prvom mieste výsledku vyhľadávania zobrazí práve túto stránku,“ vysvetľuje Peter Stančík, vedúci Awareness tímu spoločnosti ESET. Prehliadač Bing túto stránku zobrazí na prvej strane výsledkov. O podvodnom obsahu tohto webu spoločnosť ESET informovala Google ako aj Microsoft.

Po inštalácii softvéru z horeuvedenej stránky získa používateľ štandardne fungujúci Windows Movie Maker. Na rozdiel od bezplatnej verzie tohto programu však táto verzia tvrdí, že je len skúšobnou a pre prístup k všetkým jej vlastnostiam musí používateľ upgradnuť na plnú verziu. „Používateľa program opakovane vyzýva k zakúpeniu plnej verzie. Prvý raz hneď keď je softvér spustený, neskôr keď sa používateľ snaží uložiť nový súbor. Táto výzva dokonca zabraňuje používateľovi pokračovať, vďaka čomu u neho vyvoláva dojem, že uloženie súboru je platenou funkcionalitou,“ dopĺňa Stančík. Všetky bezpečnostné riešenia spoločnosti ESET túto webstránku blokujú, podvod zachytáva ESET ako Win32/Hoax.MovieMaker.

„Ak ste si už nainštalovali Movie Maker z tohto webu, odinštalujte ho a preskenujte svoje zariadenie spoľahlivým bezpečnostným riešením,“ radí Stančík a dopĺňa, že oficiálnou náhradou tohto už nepodporovaného programu je Windows Story Remix.

Značky: