Počuli ste už o Stargardtovej chorobe?

Ide o dedičné očné ochorenie, ktorého hlavným prejavom sú zahmlené škvrny v zornom poli, ktoré sú dôsledkom postupného odumierania buniek na sietnici oka.

Takýmto ochorením trpí aj Andrew Airey, ktorý sa spolu so svojou manželkou rozhodol osláviť 15. výročie svadby trochu netradične. Svadbou. Na to, aby si mohol tento deň do detailov vychutnať, mu pomohlo zariadenie eSight.

eSight je headset, ktorého súčasťou je vysokorýchlostná HD kamera s vysokým rozlíšením. Jej úlohou je zachytávať všetko, na čo sa nositeľ zariadenia pozerá. Snímané okolie je premietané zrakovo postihnutému v reálnom čase, a to prostredníctvom dvoch OLED obrazoviek. Kontrast i jas obrazu je možné upravovať na základe jeho preferencií.

Vďaka patentovanej technológii Bioptic Tilt si môže používateľ nastaviť presnú pozíciu headsetu tak, aby zobrazovaný obraz videl čo najlepšie pri súčasnom maximalizovaní bočného periférneho videnia. Na rozdiel od VR okuliarov, nosenie iSight headsetu nesprevádzajú problémy s rovnováhou či nevoľnosť.

iSight umožnil Andrewovi, podobne ako už mnohým ďalším, opäť vidieť skoro tak ako zdravý človek – detailne, ostro, farebne… skutočne.

Zdroj: Mashable

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Microsoft pomáha ľuďom trpiacim na Parkinsonovu chorobu