Aplikáciu Duolingo na výučbu cudzích jazykov dnes pozná každý, kto sa zaujíma o jazyky.

Vedeli ste, že cez Duolingo sa môžete učiť aj plánový jazyk esperanto? Kurz esperanta bol vytvorený len pred rokom a už má viac ako 400 000 zaregistrovaných študentov. Každý deň dokončí kurz 30 nových esperantistov.
Zatiaľ však bol vytvorený len kurz pre anglicky hovoriacich, nie je preložený do slovenčiny ani češtiny, takže vzdelávať sa môžu len študenti, ktorí ovládajú angličtinu. Momentálne sa dokončuje aj kurz esperanta pre španielsky hovoriacich.
Výučba cudzích jazykov hrou zaujme na prvý pohľad a nadchne vás aj jednoduchosť a prehľadnosť výučbového prostredia. Vytvoríte si profil, v ktorom vždy nájdete dosiahnuté úspechy a ďalšie jazykové lekcie. Môžete si pridávať priateľov a súťažiť s nimi, alebo diskutovať o jednotlivých úlohách. Lekcie sú tvorené hrou. Na dokončenie levelu máte štyri životy, čo je maximálny počet chýb, ktoré môžete urobiť.
Lekcie esperanta začínajú na základnej úrovni, ale pokročilí sa tiež veľa naučia. Lekcií je veľké množstvo a sú kvalitne spracované. Zahŕňajú rozsiahlu slovnú zásobu, gramatiku, počúvanie, precvičovanie vetných skladieb a písania. Umožňujú kontrolovať verbálny prejav prostredníctvom nahrávok. Jednotlivé testy sú hodnotené a známkované. Ku každej lekcii sa môžete kedykoľvek vrátiť a dosiahnuť tak vyššie skóre.
Aplikácia podporuje aj komunikáciu medzi študentmi, ktorí si navzájom môžu pomáhať a vysvetľovať prípadné jazykové nezrovnalosti. Duolingo je dostupné pre všetkých zadarmo.

Aj Slovensko je v esperante svetové

Novú verziu kurzu esperanta pripravuje aj najstaršia a najväčšia mnohojazyčná bezplatná stránka na učenie sa esperanta – www.lernu.net, ktorej tvorcom je združenie „Edukácia@Internet“ (www.ikso.net) zo Slovenska. Spustená bude tiež pred 101. Svetovým kongresom esperanta, začiatkom júla. Stránka lernu.net funguje už od roku 2002 a bola jedným z prvých priekopníkov online vzdelávania na svete. Funguje vo vyše 30. jazykoch sveta a od svojho vzniku je bezplatná.

Učiť sa esperanto cez aplikáciu vo svojom telefóne?

Nič nie je ľahšie! Od mája je na trhu aj nová bezplatná aplikácia pre OS Android s jednoduchým názvom „esperanto

Esperanto na Duolingo_nowat
Kurz funguje priamou metódou, bez prekladov, jednotlivé slová i vety sú zakliknuteľné a vypočuteľné ako audio-súbory. Autorom jej obsahu je Stano Marček z Martina, slovenský esperantista, učiteľ, redaktor viacerých esperantských časopisov, bývalý manažér skupiny TEAM (aj vďaka nemu nahrala práve táto skupina svoj prvý album aj v esperante a stala sa tak známa esperantistom po celom svete). Ilustrácie robila jeho dcéra Linda.

Esperanto na Duolingo1_nowat

Esperanto sa dá naučiť skutočne rýchlo a určite to stihnete do 101. Svetového kongresu esperanta, ktorý sa koná od 23.7. do 30.7.2016 v Nitre. Očakáva sa približne 1400 účastníkov z vyše 60 krajín sveta. Celý týždeň bude pripravený zaujímavý program pre esperantistov a na svoje si príde aj široká verejnosť. Program obohatí aj vystúpenie slovenského umeleckého súboru Lúčnica, ktoré sa uskutoční 24.7.2016 na Svätoplukovom námestí v Nitre o 20:00 hod. Vystúpenie si môžu prísť voľne pozrieť aj obyvatelia Nitry a okolia. V piatok, 29.7. sa na tom istom mieste o 19:00 hod. uskutoční pokus o svetový aj slovenský rekord v tancovaní slovenského tanga pod vedením tanečníkov Ivany a Tomáša Surovcovcov (Akadémia tanca). Nasledovať bude voľne prístupný medzinárodný hudobný festival, na ktorom sa predstavia domáce slovenské, ale aj esperantské hudobné skupiny.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.