Európska únia zakazuje anonymné kryptografické peňaženky.

K regulácii tohto typu sa schyľovalo už niekoľko mesiacov a rozhodnutie je súčasťou nových zákonov bojujúcich proti praniu špinavých peňazí. Ide o takzvané AML (Anti-money laundring). S tým bude súvisieť aj nové pravidlo na platby v hotovosti. Po novom bude každá platba nad 10 000 eur nelegálnou. Pre anonymné platby, ktoré v hotovosti presiahnu 3000 eur, bude platiť rovnaké pravidlo a budú spadať do nelegálnych transakcií.

Anonymné platby prestanú existovať

Pred finálnym schválením návrhu Európskeho parlamentu bude potrebné prejsť ďalšími schvaľovacími procesmi. Niektorí politici zdôrazňujú, že anonymné platby by mali patriť medzi základné ľudské práva na ochranu finančnej slobody. Uvádzajú tiež, že všeobecný zákaz anonymných platieb by mal minimálny vplyv na kriminalitu, avšak mal by veľký dopad na nevinných občanov. Patrick Breyer (člen Európskeho parlamentu) sa vyjadril, že máme právo platiť alebo darovať sumy online bez toho, aby boli naše osobné transakcie evidované.

Podotýka, že ide o akúsi vojnu Európskej únie proti hotovosti, ktorá by mohla mať v budúcnosti nepríjemné následky. Téma hotovosti rezonovala na Slovensku v minulom roku, kedy viacerí politici sľúbili ponechať hotovostné platby tak, ako doteraz, respektíve zvýšiť ich sumu. Patrick Breyer tiež dodáva, že ide o akúsi závislosť od bánk, ktorá neustále rastie a tento proces zbavovania finančných práv občanov je treba zastaviť.

Zostaňte v blockchaine

Na Slovensku sú kartové operácie veľmi obľúbené, no krajiny ako Nemecko, ľudia stále využívajú vo veľkej miere platby v hotovosti. Nariadenia sú aktualizované vzhľadom na čoraz väčší rozmach kryptomien, pričom mnohé anonymné kryptomeny, ktoré sú cielené na ochranu súkromia, boli z búrz delistované.

Zástancovia kryptomien sa bránia a tvrdia, že kryptografické siete by mali fungovať bez špeciálnych povolení. Tak fungujú aj dodnes a vláda nedokáže Bitcoin zakázať. Dokáže však znepríjemniť život ľuďom, ktorí by ho chceli použiť v prepojení na klasický finančný systém. Riešením je zostať v blockchaine a nepokúšať sa, transferovať Bitcoin späť na niektorú z oficiálne uznávaných svetových mien.

Bitcoinový QR kód na platby v kaviarni na predmestí Vancouveru.

Zdroj: FinBold.com

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.