Návrh zákona o jednotnom nabíjacom porte bol podľa očakávania prijatý.

To znamená, že aj Apple sa bude musieť v najbližších rokoch vzdať svojho tradičného portu Lightning. Definitívna bodka za týmto ikonickým portom by mala byť už na jeseň 2024. Od uvedeného roka bude USB-C povinné pre všetky smartfóny predávané v rámci 27 štátov EÚ. Okrem telefónov bude mať tento zákon dopad napríklad aj na tablety a fotoaparáty, ktoré takisto budú musieť byť vybavené USB-C.

So správou prišiel portál 9to5mac, ktorý ďalej informuje, že hoci Apple je na túto možnosť pripravený, port USB-C pri sérii iPhone 15 nakoniec použiť ani nemusí, hoci o ňom existujú viaceré dôkazy. Ďalšou možnosťou (menej pravdepodobnou), ktorú Apple má, je preto aj iPhone bez portov. Toto riešenie síce nie je nereálne, ale ide skôr o „hudbu budúcnosti„.

V prípade iPhonov pritom nevidíme žiadny dôvod, aby neprešli na port USB-C. Množstvo ďalších zariadení spoločnosti Apple tento port už využíva, pretože je modernejší, podporuje rýchlejšie dátové prenosy a nabíjanie, a v neposlednom rade je univerzálnejší.

Zdroj ďalej informuje, že „prijatý zákon je súčasťou širšieho úsilia EÚ o udržateľnejšie výrobky v rámci celej EÚ, zníženie množstva elektronického odpadu a uľahčenie života spotrebiteľov„. Pre používateľov smartfónov to bude v konečnom dôsledku znamenať, že nebudú nútení si s každým novým telefónom kupovať aj novú nabíjačku a kábel.

Od roku 2024 tak budeme nabíjať všetky mobilné telefóny, tablety, elektronické čítačky, digitálne fotoaparáty, slúchadlá, prenosné herné konzoly a prenosné reproduktory rovnakým USB-C káblom, a to bez ohľadu na ich výrobcu. Zdá sa však, že ďalšie v poradí budú o niečo neskôr aj notebooky. 

Portál 9to5mac dodáva, že „z technického hľadiska musí o smernici ešte hlasovať Európsky parlament a prijať ju Európska rada, ale očakáva sa, že tieto fázy budú len formálne„.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.