Jeho prerokovanie je na pláne už 7. júna.

To znamená, že už o pár dní by sme mali spoznať definitívnu podobu zákona o jednotnom nabíjacom porte USB-C, ktorý by sa mal začať v najbližších rokoch používať vo všetkých telefónoch predávaných v EÚ. Táto zmena by tak mala pravdepodobne najväčší dopad na telefóny spoločnosti Apple. Už dlhšie sa pritom šíria správy, že práve model iPhone 15 by mal byť prvým iPhonom, ktorý by mal byť vybavený práve týmto univerzálnym portom, čím by definitívne ukončil éru Lightning.

Portál 9to5mac informuje, že táto myšlienka koluje na súdoch EÚ už takmer desať rokov s odvolaním sa na prínos pre životné prostredie v oblasti elektronického odpadu. Tieto plány už skôr vyvolali silné emócie. Apple dokonca naznačil, že by prípadné schválenie tohto zákona potlačilo inovácie.

iPad Pro 2021Zdroj: Apple
iPad Pro 2021 s USB-C

Zákon o univerzálnom nabíjacom porte by mal dosah na tri hlavné skupiny zariadení – smartfóny, tablety a slúchadlá. O podrobnostiach, napríklad o tom, kedy presne by požiadavky nadobudli účinnosť, sa bude diskutovať na zasadnutí 7. júna. Je tiež možné, že niektoré aspekty zákona nebudú až tak prísne, aby sa návrh zákona nakoniec schválil.

V prípade iPhonov pritom nevidíme takmer žiadny problém, aby prešli na port USB-C. Množstvo ďalších zariadení spoločnosti Apple tento port využívajú, keďže je modernejší, podporuje rýchlejšie prenosy a nabíjanie, a v neposlednom rade je aj univerzálnejší.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.