Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európska komisia (EK) sa dnes rozhodla odložiť otvorenie plánovanej výzvy na vybudovanie bezplatných WiFi zón na verejne prístupných miestach miest a obcí. Dôvodom je aktuálna krízová situácia v Európe a boj s koronavírusom. Termín novej výzvy v rámci iniciatívy WiFi4EU bude oznámený po tom, čo sa situácia v európskych krajinách dostane opäť do bežného, každodenného stavu. Nikto tak nestratí šancu uchádzať sa o poukaz.

Vzhľadom na aktuálne, núdzové opatrenia, ktoré zavádzajú mnohé európske krajiny v boji proti koronavírusu sa Európska komisia (EK) rozhodla odložiť aktuálne plánovanú a pripravenú výzvu Wifi4EU. Súčasná komplikovaná situácia by neumožnila všetkým obciam a mestám zapojiť sa do výzvy za rovnakých podmienok.

Žiadna obec či mesto však nepríde o možnosť zapojiť sa. EK bude o novom dátume výzvy informovať, akonáhle sa situácia v Európe dostane do bežného režimu.

Európska komisia plánovala otvoriť výzvu v rámci iniciatívy WiFi4EU zajtra, na jeden deň, od 17. marca, 13:00 SEČ do 18. marca 2020, 17:00 SEČ. Výzva umožňuje získať obciam a mestám v rámci EÚ podporu na vybudovanie verejnej WiFi siete na ich území. Podpora do výšky 15 000 eur je určená na zakúpenie zariadení a inštaláciu samotnej siete. Obec alebo mesto hradí prístup na internet, prevádzku siete po dobu 3 rokov, garantuje inštaláciu na verejne prístupných miestach, bezplatné využívanie pre obyvateľov a návštevníkov a minimálnu rýchlosť pripojenia 30 Mbps.

V rámci aktuálneho kola malo byť opätovne prideľovaných 15 poukážok pre každú zúčastnenú krajinu. Celkovo sa obce a mestá mohli uchádzať o 947 poukážok, pričom podmienkou zapojenia a získania podpory je online registrácia na portáli WiFi4EU (www.wifi4eu.eu).

Viac info o pôvodnom termíne a výzvy a podmienkach získania podpory nájdete:

https://www.vicepremier.gov.sk/aktuality/digitalna-agenda/europska-komisia-otvori-novu-vyzvu-na-vybudovanie-bezplatnych-wifi-zon-samospravy-ktore-maju-zaujem-by-sa-mali-poponahlat-s-registraciou/

https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/wifi4eu.