Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Atos, globálny líder v digitálnej transformácii, usporiadala už piate stretnutie svojej vedeckej rady Atos Quantum Scientific Council.

Členmi rady sú uznávaní kvantoví vedci a matematici. Na stretnutí v meste Bezons sa zaoberali dvoma výskumnými a vývojovými projektmi, vybranými pre Quantum Flagship – iniciatívu na vývoj kvantových technológií, ktorú Európska únia podporuje miliardou eur. Stretnutie zároveň potvrdilo vedúce postavenie Atosu na kvantovom poli v Európe.

Predseda predstavenstva a CEO Atosu Thierry Breton a členovia Atos Quantum Scientific Council: laureát Nobelovej ceny za fyziku Serge Haroche, Daniel Esteve, Alain Aspect, David DiVincenzo, Artur Ekert, držiteľ Fieldsovej medaile Cedric Villani a členovia riadiaceho tímu Atos Quantum.

Atos v rámci iniciatívy Quantum Flagship v programe EU H2020 prispeje svojou expertízou v dvoch kľúčových oblastiach: kvantovej výpočtovej technike a kvantových simuláciách.

  • Projekt AQTION (Advanced Quantum Computing with Trapped Ions) – Cieľom projektu je vznik plne automatizovaného kvantového počítača so zachytenými iónmi na riešenie vedeckých i komerčne zaujímavých problémov, ktoré presahujú schopnosti klasických počítačov. Atos do projektu prispeje svojou výkonnou programovacou platformou Atos Quantum Learning Machine a prácou na hľadaní nových možností uplatnenia v priemysle. Projekt, na ktorom pracuje konzorcium významných akademických i priemyselných hráčov pod vedením Innsbruckej univerzity, potvrdzuje odhodlanie Atosu vyvinúť skutočný 50-kubitový kvantový akcelerátor do piatich rokov.
  • Projekt PASQuanS (Programmable Atomic Large-Scale Quantum Simulation)- Cieľom projektu je vznik pokročilej neutrálnej atómovej a iónovej kvantovej simulačnej platformy až do 500 atómov, čo ďaleko presahuje najmodernejšiu i klasickú výpočtovú techniku. V rámci projektu, ktorý vedú mníchovský Inštitút Maxa Plancka a Institut D’Optique Graduate School, má Atos s kľúčovými európskymi priemyselnými partnermi ako sú Total, Bosch, Airbus, EdF a Siemens na starosti aplikačnú časť.

Thierry Breton, predseda predstavenstva a CEO Atosu, po stretnutí povedal: „To, že si iniciatíva Európskej únie Quantum Flagship vybrala dva z našich kvantových projektov, je veľký úspech a potvrdzuje popredné postavenie Atosu v oblasti kvantovej výpočtovej techniky. Naše tímy výskumníkov, podporované renomovanou vedeckou radou, vyvinuli najvýkonnejší kvantový simulátor na trhu, ktorý teraz preberajú najprestížnejšie univerzity a centrá sveta. S pomocou nášho globálneho výskumného a vývojového laboratória na výskum kvantovej výpočtovej techniky sme odhodlaní spraviť z Atosu a Európy lídrov v tejto už významnej technológii.“

Kvantová výpočtová technika by mala v najbližších rokoch umožniť pracovať s množstvom dát, ktoré so sebou prinesú Big Data a internet vecí. Vďaka svojim cieleným  a bezprecedentným výpočtovým možnostiam by mala kvantová výpočtová technika napomôcť pokroku v hĺbkovom učení, algoritmoch a umelej inteligencii v tak rozmanitých oblastiach ako sú farmaceutický priemysel či nové materiály. Na dosiahnutie pokroku v týchto oblastiach Atos plánuje uzavrieť niekoľko partnerstiev s výskumnými centrami a univerzitami po celom svete.

Viac informácií nájdete na: Atos Quantum

Značky: