Táto vízia začína blockchainom, technológii, ktorej ešte donedávna politici neverili. Pochopiteľne, keď nevedeli, čo je blockchain.

Európska komisia ešte pred letom prišla s návrhom, aby jednotlivé štáty umožnili sprístupniť každému občanovi jeho digitálnu identitu. Informáciu prináša portál Euractiv, ktorý zároveň hovorí o tom, že to má byť postavené na technológii databáze spájanej takmer výhradne s Bitcoinom.

Údaje by boli uchované v elektronickej peňaženke a išlo by o priezviská, krstné mená, dátumy narodenia, miesta, pohlavia, štátnu príslušnosť, no zároveň by slúžila ako identifikátor v on-line svete a možnosť priradiť osobné dokumenty každého občana k tejto identite či peňaženke. Na to by ale samotná peňaženka nestačila a potrebujete sieť podporujú tzv. Smart Contracts. Výhoda, by podľa Margrethe Vestagerovej, európskej komisárky pre digitálne záležitosti, bola v možnosti identifikovať sa v ktoromkoľvek štáte Únie ako v domácom štáte. Vybavili by ste tak konania bez dodatočných nákladov.

Keď si všimneme pôrod s našimi občianskymi preukazmi, znie to skôr ako utópia ale je to cesta budúcnosti. Cieľom návrhu je zabezpečiť, aby do roku 2030 mohlo aspoň 80 % občanov používať digitálne riešenie na identifikáciu na prístup ku kľúčovým verejným službám.

Návrh Komisie vychádza z rámca nariadenia eIDAS z roku 2014, ktorý tvorí základ pre občanov EÚ, aby mohli používať svoje vlastné vnútroštátne systémy elektronickej identifikácie na prístup k verejným službám dostupným online v iných krajinách EÚ. Doteraz len 14 krajín EÚ, v ktorých žije približne 59 % obyvateľov EÚ, oznámilo Bruselu systém eID.

Obrázok: geralt / Pixabay

Zdroj: Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.