Ďalšia verzia asi nebude prekvapivá, no do celkovej skladačky nám chýba jeden „ovocný“ výrobca.

Budúci mesiac predloží Európska komisia právne predpisy na zavedenie spoločnej nabíjačky pre mobilné telefóny a iné elektronické zariadenia v rámci 27 krajín Únie, informoval o tom portál Euractiv.

Európska komisia, ktorá pôsobí ako výkonný orgán EÚ, presadzuje spoločnú nabíjačku pre mobilné telefóny už viac ako desať rokov. Iniciatíva pôvodne pochádza od Solomona Passyho a jeho manželky Gergany Passyovej, bulharských politikov a aktívnych občanov. Aj vďaka únii sme mali microUSB konektor nielen v smartfónoch ale aj tlačidlových telefónoch rôznych značiek. Výsledok bol čiastočne úspešný a je jasné, kvôli ktorej značke je úspešnosť čiastková.

Ďalší krok zo strany EK ovplyvní Apple viac ako jeho konkurentov. iPhony a väčšina produktov spoločnosti Apple sú napájané jej káblom Lightning, zatiaľ čo zariadenia so systémom Android sú napájané konektormi USB-C. Polovica nabíjačiek predaných s mobilnými telefónmi v Európskej únii v roku 2018 mala konektor USB micro-B, zatiaľ čo 29 % malo konektor USB-C a 21 % konektor Lightning, zistila štúdia Komisie o posúdení vplyvu v roku 2019.

Firmy Apple, Samsung, Huawei a Nokia podpísali v roku 2011 dobrovoľné memorandum o porozumení s cieľom harmonizovať nabíjačky pre nové modely smartfónov prichádzajúce na trh, čo viedlo k výraznému zníženiu počtu rôznych nabíjačiek a zjednoteniu trhu na pripojenie USB 2.0 micro-B známe aj pod označením ako microUSB.

Najväčší problém bude pri značke Apple. Odhadujeme, že tu sa v podstate čaká na to, kedy prejdú na USB-C iPhony. Toto je hlavná brzda širšieho akceptovania rozhrania USB-C. Druhá, nakoniec asi nemenej dôležitá, je vybudovaný ekosystém a množstvo príslušenstva stále naviazaného na Lightning konektor.

Zdroj: Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.