Apple dlhodobo bojuje proti jednotnému štandardu.

Aj preto sa dlhodobo snaží pri iPhonoch a iných zariadeniach zachovať vlastný Lightning konektor, ktorý bol predstavený v čase, keď sme o USB-C ani nechyrovali. Avšak vyzerá to tak, že ani Apple tlaku EÚ neodolá. Európska komisia má v pláne prinútiť výrobcov elektroniky k používaniu jednotného USB-C štandardu. Apple samozrejme proti tomu bojuje, no teraz to vyzerá tak, že už nebude mať na výber.

Nové nariadenie EÚ je súčasťou 18-stranovej smernice, ktorá načrtla novú legislatívu týkajúcu sa znižovania objemu odpadu v EÚ. Európska únia o tejto zmene hovorí už pomerne dlho. Hoci spoločnosť Apple predložila silný argument za zachovanie svojho konektora Lightning, aj vzhľadom na jednu miliardu aktívnych používateľov iPhonov, niektoré jej produkty vrátane Macu a iPadu už niekoľko rokov USB-C podporujú a patrili medzi prvé zariadenia, ktoré tento štandard prijali.

Po včerajšom oznámení Európskej komisie o zmenách legislatívy spoločnosť Apple uviedla, že ju znepokojuje vytrvalosť úradníkov. Je presvedčená, že prísna regulácia a viazanosť na jeden typ portu bude inováciám skôr brániť, ako uľahčovať ich zavádzanie. Spoločnosť Apple varovala, že by to mohlo mať vplyv na spotrebiteľov nielen v Európe, ale aj na celom svete.

Apple sa domnieva, že kroky Európskej únie nielenže obmedzia technologický pokrok, ale povedú aj k zvýšeniu množstva elektronického odpadu na úkor zariadení a príslušenstva z produkcie Apple. Nevieme však, ako môže USB-C brániť pokroku a inováciám, keďže je univerzálnejší, rýchlejší a efektívnejší ako Lightning.

EÚ má však na celú záležitosť iný pohľad. Podľa zástupcov komisie, priemysel dostal dostatok času na to, aby prišiel s vlastnými riešeniami. Teraz dozrel čas na legislatívne kroky pre jednotné riešenie. Je to dôležité víťazstvo pre spotrebiteľov a životné prostredie a v súlade s ekologickými a digitálnymi ambíciami.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.