Na exkluzívnom stretnutí s európskym riaditeľom spoločnosti Huawei, pánom Walterom Ji sme hovorili o viacerých aktuálnych témach. Pripomeňme, že kvôli politickým rozhodnutiam americkej vlády najnovšie telefóny od Huawei už nie sú vybavené službami od Google, ale používajú svoj vlastný aplikačný obchod AppGallery a používajú služby HMS (namiesto GMS). Stále sú tieto telefóny založené na operačnom systéme Android, na tom sa nič nemení.

Walter Li, Huawei

Walter Ji, Huawei

Siete 5G

Pri našom rozhovore sme začali témou 5G. Ako sme sa dozvedeli, v Číne na rozdiel od Slovenska to vôbec nie je téma, kde sa vplyv 5G viazal na zdravie ľudí. Huawei je pritom významný dodávateľ infraštruktúry pre siete 5G, a preto sa prirodzene aj zaujíma o to, aby sa ich technológia presadila aj v 5G sieťach v Európe. Skôr či neskôr na Slovensku 5G bude, zatiaľ nevieme kedy a kto 🙂

Huawei a HMS

V diskusii sme sa samozrejme hneď posunuli k telefónom so službami HMS. Ako povedal pán Ji, už 80 % aplikácií, ktoré sa používajú v Európe, sa dnes nachádzajú v AppGallery ako natívne aplikácie pre systém Huawei. Zostávajúcich 20 % predstavujú obyčajne lokálne bankové aplikácie, a práve na to Huawei aktuálne zameriava. Vývojárov v tejto oblasti aj podporí.

Pracuje sa aj na komplexnej navigačnej aplikácií s vlastnými mapovými podkladmi. Tie sú od firmy TomTom ale Huawei testuje aj mapy Here. Rovnako sa pozornosť obracia aj na priamu podporu Push notifikácií v aplikáciách.

Predaj HMS telefónov

Európsky riaditeľ Huawei hodnotí tempo, akým sa vyvíja systém HMS za rekordné a predaj telefónov s HSM službami aktuálne tvorí viac ako 20 % všetkých v súčasnosti predávaných Huawei smartfónov. Dozvedeli sme sa tiež, že predaj týchto telefónov je v skutočnosti vyšší, ako Huawei pôvodne očakával a to k ich predaju príliš nepomáha situácia s koronavírusom.

Cesta späť už neexistuje

Pýtali sme sa aj na to, čo by sa stalo, resp. čo sa stane, ak by zákaz obchodovania amerických firiem s firmou Huawei pominul. Dozvedeli sme sa, že Huawei je pripravený rokovať a spolupracovať s každým, vrátane spoločnosti Google. V súčasnom stave však Huawei už naplno pracuje na svojom vlastnom ekosystéme a cesta späť by ani pri ukončení zákazu už neznamenala návrat k službám GMS. Pandorina skrinka sa tak otvorila, procesy sú rozbehnuté a nie je dôvod ich meniť.

Huawei a Honor

Ďalšia naša otázka smerovala k vzťahu firmy Huawei a Honor, konkrétne k tomu, ako sa táto situácia vníma v Európe. Huawei a Honor je v skutočnosti len jeden výrobca. Sú to rovnaké výrobné podniky, dokonca rovnaký výrobný pás, ale napr. v Európe sú to dve odlišné značky. Dostali sme odpoveď, že je to takto urobené zámerne, keďže Huawei je považovaný už dnes za prémiovú značku, zatiaľ čo Honor je značka určené hlavne pre mladých ľudí a je to „brand“ viac orientovaný na cenu. Takýchto príkladov by sme vo svete našli viacero.

Rovnako sme dozvedeli, že sa veľmi dobre darí predaju inteligentných hodiniek a zákazníci si v tomto prípade veľmi pochvaľujú hlavne funkcie orientované na zdravie.

Huawei a ostatné čínske značky

Predposledná otázka smerovala k vzťahu spoločnosti Huawei a ostatných čínskych značiek. Pán Ji poprel, že by existovala len jedna veľká produkcia všetkých čínskych telefónov a to pre viacero značiek. Rovnako si pán Ji nemyslí, že by ostatné značky začali používať systém HMS. Ostanú pri systéme GMS, prehlásil Walter Ji. Závislé na systéme od Google.

Walter Li, Huawei

Walter Ji, Huawei

Keďže pán Ji mal pri našom rozhovore v ruke skladací telefón Huawei Mate Xs, pýtali sme sa na to, ako sa dlhodobo žije so skladacím telefónom. Dostali sme odpoveď, že keď si raz na skladací telefón zvyknete, nebude chcieť nič iného. Je jasné, že pri cene okolo 2000 eur toto zatiaľ nemôže byť bežný produkt. Pri nevyhnutnom poklese ceny sa však očakáva, že to bude zhuba na predaji vlajkovej lodi.

Budúce plány

Do budúcna Huawei plánuje ešte viac posilniť schopnosti fotografovania pomocou smartfónov a to aj v prípade nedostatku svetla. Tu plánuje ešte viac využiť umelú inteligenciu, ktorá vylepší podanie obrazu s tým, že systém bude presne vedieť, čo sú objekty, ktoré sa nachádzajú v scéne. Umelá inteligencia sa bude ešte viac používať aj v prípade videa.

Situáciu s vývojom telefónov Huawei budeme ďalej podrobne sledovať. Na tému systému HMS pripravujeme v redakcii aj špeciálny podcast Dotyk, Našim hosťom v tejto relácii bude David Liška, ktorý systém HMS na lokálnej úrovni zastrešuje.

Poznámka: Na rozhovore sa zúčastnili okrem nás aj zástupcovia portálov Môj Android a Nextech, tento článok vychádza aj z odpovedí na ich otázky.

Viac o lokálnych aplikáciách HMS

Huawei AppGallery: Tieto slovenské a bankové aplikácie v ňom nájdete (DOPLNENÉ k 5. 8.)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.